Голод, біженці та потопи: Кліматолог налякав українців прогнозом

В Україні є 10 років, щоб уникнути найбільш катастрофічних змін, попередив експерт.

Глобальне потепління та зміна клімату може викликати в Україні значні проблеми з вирощуванням їжі, загрожує затопленням територій півдня країни і розповсюдженням великої кількості сільськогосподарських шкідників, які раніше не зустрічалися на нашій території. За словами голови Української кліматичної мережі Іллі Єременка, аномально мала кількість опадів цієї зими, суха земля і маловодность річок вплине на можливості вирощування сільгоспкультур вже в цьому році, передають Патріоти України з посиланням на УНН.

Також вчений акцентує увагу, що в цілому середньорічна температура на планеті підвищується, і перш за все це впливає на водність на доступ до води. Згідно з даними опитування громад в Україні, вже помітні пересихання великої кількості малих річок, а рівень води у великих - падає.

"І така посушливість - це найбільш видимий результат в Україні, в свою чергу це впливає на кількість пожеж, що зростає ", - зазначив кліматолог.

Крім того, випадає кількість опадів, на які не розраховані системи дощової каналізації в Україні, і в деяких містах деякий час після дощу вода може стояти глибиною в метр.

Як наслідок зміни клімату для України Єременко називає можливість підняття рівня моря, що призведе до затоплення великої кількості прибережних територій. Зокрема, південні регіони України, частина Одеси може бути затоплена, а також ще близько 200-250 населених пунктів, причому деякі будуть підтоплені, а деякі - втрачені.

"Щоб в місті неможливо було жити, його не потрібного затопити повністю, достатньо, щоб там раз на рік ставався якийсь шторм, чи вітер піднімав воду до межі міста", - розповів кліматолог.

Крім того, за його прогнозом, річна температура буде зростати, а особливо спекотних днів ставатиме більше, і "сидіти вдома треба буде не через карантин".

"Далі це пов'язано з шкідниками, коли у нас почнуть заводитися такі шкідники, які раніше тут не жили, і велика частина шкідників переживе зиму і не буде морозного періоду", - розповів він.

У зв'язку з тим, що в Україні в результаті зміни клімату не буде повністю руйнівних наслідків, то до країни можуть переселятися кліматичні біженці з інших країн, де неможливо буде жити (наприклад, з Африки або Індії).

Вчений заяляє, що зазначені кліматичні зміни обумовлені збільшенням концентрації парникових газів в атмосфері. Він наголосив, що вирішити проблему можуть всі держави разом, домовившись менше спалювати викопного палива.

Ті ж зміни, які відбуваються зараз, обумовлені відсутністю скорочення викидів парникових газів 20-30 років тому, зазначає експерт і додає, що клімат - дуже інерційна система, і наслідки настають через 20 років.

Єременко зазначає, що є певна межа, після якої зміни клімату будуть взагалі непередбачувані та неконтрольовані, але "поки що ми цю межу не перейшли, у нас є найближчі 10 років для того, щоб уникнути найбільш катастрофічних змін".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...