До Святої вечері 6 січня підготуватися складніше, адже під час неї ще триває різдвяний піст і треба вигадувати, що ж його такого приготувати. А, от на наступний день, уже значно простіше, передають Патріоти України з посиланням на Всвіті.
Ми зібрали 10 вдалих ідей різдвяних страв, які можуть прикрасити ваш стіл у 2020 році. Усі ці ідеї страв поєднують у собі традиційні компоненти та незвичайні рішення. Щоби дотримання звичаїв, однаково, давало місце для чогось нового:
Що треба? 1 очищена та промита качка, 4 яблука та 1 апельсин та 50 г волоських горіхів. Також, 4 зубчики часнику, прянощі: сіль, суміш перців, куркума, імбир. Олія, мед та лимонний сік, прованські трави.
Як приготувати: Візьміть 1 лимон та половину апельсина. Зніміть цедру та видавіть сік. Їх треба змішати з олією, медом та прованськими травами. Додати, також, 2 зубчики перетертого часнику, усі прянощі. Цією сумішшю ретельно натріть качку зовні та всередині. Дайте їх постояти 30 хвилин.
Яблука треба почистити та нарізати на чотири частини. Додати смужки половини апельсина, 2 зубчики часнику, підсмажені та подрібнені горіхи. Усе це помістити в середину качки, та зашити її ниткою або зафіксувати дерев’яними шпажками. Випікати 40 хвилин, температура 180 градусів. Якщо поливати її періодично медовим маринадом, то отримаєте гарну золотисту скоринку.
Курку в нас на свята готують ще частіше, тож тримайте простий рецепт. Візьміть: 1 курку очищену та промиту, 400 г уже відвареного холодного рису, 100 г кураги та 50 г чорносливу, олію, куркуму та імбир, червоний перець та часник, кілька гілочок розмарину. Також, мед і соєвий соус, олію й сушений часник — усе це для маринаду.
Приготуйте маринад, натріть ним курку зовні та всередині. Змішайте всі інші компоненти з рисом і нафаршируйте ними м’ясо. Зашийте, ще раз полийте маринадом. Додайте зверху розмарин та запікайте так само, як качку.
Усе надзвичайно просто, а компоненти звичні й дешеві. Візьміть 4 відварених буряки, 300 г бринзи, 100 г волоських горіхів та 50 г чорносливу. Також, по 1 ст.л олії й лимонного соку, трохи солі.
Буряк треба почистити та нарізати однаковими великими кубиками. Такими ж кубиками нарізати бринзу. Чорнослив розпарити в окропі, а горіхи підсмажити із сіллю та сухій пательні. Обидва компоненти подрібнити ножем. Змішати всі складові салату в глибокій мисці.
Візьміть 1 банку консервованої квасолі та 100 г вареного холодного рису. Також, 1 цибулину, 2 квашених огірки, 1 зубчик часнику, 150 г маринованих грибів. Олію, сіль та оцет.
Цибулю розріжте навпіл, а потім подрібніть тонкими смужками. Додайте до неї квасолю, цілі гриби, нарізані кільцями огірки та перетертий у пюре часник. Полийте все медом та оцтом, посоліть та змішайте в один салат.
Відваріть та потовчіть картоплю, додайте до неї вершки та масло, сіль та чорний перець. А, потім, зробіть цю просту і традиційну страву — зовсім новою для вас. Що можна для цього додати?
Печений перець або смажені гриби. Розмарин та натертий солоний сир. Сир із пліснявою або оливки з каперсами. Додати до картопляного пюре інше: гарбузове, з моркви чи зеленого горошку.
На 4 рибини треба 2 лимони, 1 цілий часник, 2 ст.л меду та олія, сіль і куркума. Пачка кунжуту.
Рибу треба очистити та промити, просушити й посолити. Часник перетерти пюре, додати мед та олію, куркуму. З лимона вичавити сік та зняти цедру й, також, додати в маринад. Натерти й полити цим маринадом рибу, всередині й зовні. Дати їй настоятися 1–2 години. Потім обваляти у великій кількості кунжуту та смажити на олії.
Голубці — традиційна українська страва, яку зараз рідко готують жителі великих міст. Чому? Бо їм, здається, що це дуже довго. Та ось простий рецепт, для якого треба: 1 пекінська капуста, 200 г шампіньйонів та пачка томатної пасти, спеції за смаком і олія, 400 г уже готового рису, 150 г копченої курки.
Капусту розберіть на листя та залийте окропом. Гриби треба посмажити зі спеціями на олії, змішати з рисом та половиною томатної пасти, подрібненою куркою.
Завернути цю рисову суміш у листя салату, викласти на деко, змащене олією. Змішати томатну пасту в рівних пропорціях із водою, посолити та додати трохи олії. Полити цією пастою зверху голубці та поставити їх у духовку на 25–30 хвилин.
Узвар. Візьміть по 200 г сушених яблук, чорносливу та кураги, залийте 3 л води та варіть 20–30 хвилин. Коли напій стане холодним — пропустіть через сито та змішайте з медом.
Компот. Візьміть консервовані вишні, полуницю, смородину. Можна вибрати тільки один основний компонент, а можна зробити асорті. Варіть без цукру, якщо ці фрукти й так консервувалися в цукровому сиропі.
Зазвичай, його готують так: сметану змішують із цукром, у чорнослив кладуть по половинці горіха. Заливають чорнослив сметаною, а зверху посипають тертим шоколадом. Як варіант, можна приготувати страву не зі сметаною, а з домашнім сиром.
Запечені яблука з медом — це досить популярна зимова страва для українців. Але, можна додати до них ще 1–2 нових компонентів, щоби створити незвичайну страву. Вона може стати чудовим доповненням до червоного вина.
Крім 6 яблук та меду, нам треба: 1 круглий камамбер. Цілий. Горіхи волоські, гілочка розмарину (можна взяти сушений у пачці), імбир та кориця сушені, трішки олії, сіль та лимонний сік.
Яблука треба очистити та розрізати на половинки, змастити медом і лимонним соком. Додати до них імбир та корицю. Горіхи змастити олією, медом та сіллю. Цілий сир змастити олією, соком, медом, розмарином. Зробити тонкі та глибокі надрізи в центрі, висипати поверх сиру горіхи. Навколо розкласти шматки яблук та запікати все на фользі, поки яблука не стануть повністю м’якими.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...