Інгредієнти для тіста: пшеничне борошно (2 склянки), вершкове масло (130 г), цукрова пудра (2 ст. л.), вода (3 ст. л.), ванільна настоянка (1 ч. л.).
Інгредієнти для начинки: яблука (6 шт.), крохмаль (1 ст. л.), кориця (1 ч. л.), цукор (4 ст. л.), лимонний сік (3 ст. л.).
Приготування
Для початку займемося тістом - зробити його можна як вручну, так і в комбайні. Щоб полегшити собі завдання, краще використовувати комбайн: в нього покласти просіяне через сито борошно, цукрову пудру і вершкове масло.
Порада: Масло має бути злегка підталим. Для цього його можна залишити заздалегідь при кімнатній температурі або ж підігріти в мікрохвильовці.
У комбайні вийшла дрібна крихта. Туди додайте частину води і ванільну настоянку. Продовжуйте замішувати тісто, поступово додаючи воду.
Порада: Якщо ви вирішили замішувати тісто вручну, то порубайте суміш ножем або перетріть масло з борошном руками, але тоді дійте дуже швидко, щоб масло від теплоти рук не почало танути.
З готового тіста сформуйте кулю, загорніть її в харчову плівку і відправте на півгодини-годину в холодильник.
У цей час можна зайнятися начинкою: яблука необхідно промити, очистити від шкірки і серцевини, нарізати скибочками. Потім змішати в мисці яблука з корицею, цукром і лимонним соком.
Порада: Можна додати 1 столову ложку крохмалю, якщо яблука дуже соковиті.
Тісто вийняти з холодильника, розрізати на дві частини, при чому одна частина повинна бути більшою за іншу.
Форму для випічки змастити вершковим маслом.
Більшу частину тіста розкачати за розміром форми для випічки, враховуючи також бортики. Перекласти тісто, зробити бортики, висипати начинку.
Другу частину тіста розкачати і нарізати на рівні смужки, а потім викласти їх, сформувавши таким чином "сіточку". Її краї з'єднати з бортиком пирога.
Порада: Змастіть пиріг за допомогою спеціального пензлика молоком або яйцем для більш апетитної скоринки.
Розігріти духовку до 180°С. Випікати приблизно 30-40 хвилин.
Дайте готовому пирогу охолонути, а подати можна з кулькою морозива.
Смачного!
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...