Господині на замітку: Легка, терпка та унікальна каразюмівка

Надворі осінь, вогка і холодна погода, яка так і просить приготувати якийсь зігріваючий напій.

Каразюм, або каразюмівка – цікава своїми смаковими якостями та ароматом настоянка на основі родзинок та спецій. Колір та запах алкогольного напою нагадує коньяк, проте смак зовсім інший. Каразюмівка має пряний смак, в якому відчуваються гвоздика та кориця, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Хмельницький.

Одним із основних інгредієнтів каразюмівки є родзинки. Саме родзинки радять лікарі вживати при багатьох недугах.

Властивості сушених плодів винограду:

  • Здатність усувати набряки і посилювати виділення сечі
  • Профілактика та допомога у лікуванні серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і вегетосудинної дистонії
  • Родзинки зміцнюють легені, серце, нервову систему і навіть пригнічють гнів і заспокоюють нерви
  • Гарний засіб при кашлі, нежиті, хворобах горла
  • У списку корисних властивостей родзинок входить і їхня здатність допомагати при жовтяниці
  • Антиоксиданти, що містяться в родзинках, пригнічують зростання числа бактерій, які є однією з причин захворювання карієсом
  • Відвар з родзинок приходить на допомогу при бронхітах, пневмонії і гіпертонії
  • Допомагають при лишаї
  • Завдяки вітамінам В1, В2 і В5, які зберігаються в родзинках, і мікроелементу магнію налагоджується робота нервової системи, людина заспокоюється, у неї поліпшується сон
  • Ніацин, або нікотинова кислота, є складовою ферментів, які беруть участь у клітинному диханні і обміні білків, що регулюють нервову діяльність
  • Калій, яким настільки багаті родзинки, регулює кислотно-лужну рівновагу в крові, він активізує м’язову роботу серця, покращує передачу нервових імпульсів, а також сприятливо впливає на роботу нирок і шкіри.

Інгредієнти, що потрібні для приготування каразюмівки

  1. 50 гр великих родзинок темного кольору;
  2. 1 л горілки (самогону або етилового спирту) міцністю 40-45°;
  3. 30 гр цукру;
  4. 10 зірочок сушеної гвоздики;
  5. паличка кориці.

Приготування каразюмівки

Важливим моментом у приготуванні настоянки з родзинок є вибір самих родзинок. Потрібні ягоди темного забарвлення, які слід ретельно оглянути – навіть легкий запах цвілі може стати причиною низької якості готового продукту. Для настоювання найкраще використати горілку, самогон чи спирт. Не варто брати для приготування каразюмівки коньяк, ром або бренді – результатом такого змішування буде неякісний та незрозумілий на смак напій.

Рецепт приготування

Нагріти на вогні суху сковорідку і висипати на неї жменю родзинок. Смажити їх потрібно до утворення темної скоринки. Таким чином родзинки карамелізуються.

Важливо: не пересмажити сушені ягоди, оскільки це може спричинити гіркий присмак настоянки.

Відкалсти сковорідку прохолодне місце з низькою вологістю повітря. Тим часом слід розламати паличку кориці на декілька частин, змішати в скляній ємності або дерев'яній бочці холодні вже родзинки, гвоздику та подрібнену паличку кориці.

Далі залити суміш горілкою або самогоном. Збовтати та ретельно перемішати всі компоненти.

Ємність із напівфабрикатом ретельно закрити та помістити у сухе, темне та тепле місце. Напій має настоятись упродовж тижня, але не слід забувати про те, що потрібно збовтувати вміст банки щодня.

Через тиждень відкриваємо бутель, дістаємо корицю, гвоздику та родзинки. Закриваємо посудину та відправляємо настоюватися ще три дні.

Потім напій процідити для видалення осаду та залишків інгредієнтів. Додати цукор, ретельно перемішати та розлити настоянку по пляшках.

Зберігання

Закупорені пляшки слід поставити до холодильнику. Знімати першу пробу можна через три доби.

Каразюмівка може зберігатися до 5 років. Міцність алкогольного напою становить 36-45 градусів. Причому щорічно міцність настоянки стає дедалі більшою.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...