Господині на замітку: Неймовірний десерт, який врятував честь імператора

Торт Наполеон має неоднозначну історію. Спільним знаменником усіх версій виступає причетність до десерту французького імператора Наполеона Бонапарта.

Існує низка легенд, за якими мало не сам правитель просто з печі придумав десерт, що складається з листкових коржів і ніжного соусу. Зробив він це, щоб уникнути гніву своєї дружини, яка застала його в обіймах іншої жінки. Нібито Наполеон боязко пробелькотів, що "між ними нічого не було", він всього лише нашіптував на вухо суперниці свою геніальну кулінарну ідею, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Прихильники іншої версії стверджують, що торт був винайдений в італійському Неаполі під назвою Napolitano ("Неапольський"), а сучасна назва – перекручене слово і до Наполеона торт не має жодного стосунку.

В Російській імперії торт з’явився на соту річницю втечі Наполеона Бонапарта з Росії. Тістечко з листкового тіста було виготовлене у вигляді трикутника і посипане зверху крихтою – це були символи знаменитого капелюха Наполеона і сніжної зими, якої злякалися французькі солдати.

Торт Наполеон
Інгредієнти:
Для тіста
  • борошно - 650 г
  • сіль - 4 г
  • масло вершкове - 200 г (заморозити і розтерти)
  • сметана 30% - 200 г
  • яйця - 2 шт.
Крем (готується в два прийоми):
Для першого
  • вершки - 0,5 л
  • молоко - 0,5 л
  • цукор - 0,125 г
  • 1 стручок ванілі
Для другого
  • яйце - 4 шт.
  • цукор - 125 г
  • крохмаль - 80 г
  • борошно - 20 г
Покроковий рецепт:
Крок 1: борошно, сіль і вершкове масло натираємо на тертці, перемішуємо. Сметану і яйця змішуємо в однорідну масу в міксері. З’єднуємо борошняну масу зі сметаною і вимішуємо тісто.
Крок 2: розділяємо тісто на 10-13 часток, прибираємо в холодильник на 4 години. Після того як тісто "відпочине", розкачуємо його в тонкі пласти. Випікаємо пласти по черзі при температурі 180 градусів приблизно 4-5 хвилин.
Крок 3: змішуємо в каструлі вершки, молоко, частину цукру, ваніль (тільки насіння) і доводимо до кипіння.
Крок 4: яйце, другу частину цукру, крохмаль і борошно з'єднуємо і перемішуємо віночком до однорідної маси.
Крок 5: коли молочна маса закипить, виливаємо її в яєчну суміш. Перемішуємо віночком до розчинення цукру. Переливаємо назад в каструлю і тримаємо на вогні 3-4 хвилини, постійно помішуючи.
Крок 6: знімаємо з вогню крем, проціджуємо і додаємо вершкове масло. Прибираємо в холодильник на 3-4 години до повного охолодження.

Крок 7: чергуючи крем і коржі тіста, збираємо "Наполеон". В середньому повинно вийти 10-13 шарів коржа. Зверху посипаємо вафельною крихтою.

Перед подаванням на стіл "Наполеон" повинен постояти близько 2 годин в холодильнику.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Світла середа 2025: Традиції і заборони третього дня після Великодня

середа, 23 квітень 2025, 7:40

Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...