Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил, передають Патріоти України з посиланням на Dеpo.Хмельницький.
Перцівка, або ж перцева настоянка – це міцний напій, що може бути як суто столовим, так і прийматися у якості лікувальної настоянки. Цей напій здавна славився своїми лікувальними властивостями, а також шанувався як ідеальне доповнення до щедрого столу.
Найголовніша перевага такої настоянки – вживання її має протизастудний та антисептичний ефект. Перцівку домашнього приготування можна використовувати для лікування і профілактики застуд, для зовнішнього застосування і розтирань, для дезінфекції при харчових отруєннях і просто як відмінний спосіб підняти настрій.
Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм. Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий смак і здатність стимулювати обмін речовин, а також розріджує кров і стимулює роботу шлунка. Мед є природним антисептиком і регулятором обмінних процесів, це протизапальний, антитоксичний і антиоксидантний засіб, а солодкий смак врівноважує гостроту перцю і гіркоту алкоголю.
Аби напій вийшов якісним, потрібен хороший самогон міцністю не менше 40°. За правилами настоюють його на пекучому перці, але можна використовувати чилі, стручковий, гіркий або халапеньйо. Головне, почистити і видалити насіння – для напою досить гостроти, а насіння зробить його просто вогняним. Ще один важливий інгредієнт – мед.
Існує безліч способів приготування напою – від простих і швидких рецептів до складних настоянок, що витримуються упродовж 2-3 тижнів.
Якщо потрібно швтдко "зігрітися" і немає часу чекати, аби перцівка настоялася, підійде рецепт приготування "експрес-перцівки".
Цей варіант перцівки використовується в тих випадках, коли потрібно швидко попередити майбутні ГРЗ, але готового напою в наявності немає. Приємним на смак напій назвати складно, проте лікувальні якості він виявляє в повній мірі.
Інгредієнти:
Змішати всі компоненти крім меду, поставити на водяну баню на 10 хвилин, щільно прикривши кришкою. Ретельно профільтрувати і додати мед.
Розбавити льодом, щоб напій набув кімнатної температури, і випити відразу після приготування.
Не варто нехтувати ще одним різновидом "швидкої" перцівки:
Багатьом смак напою здасться не настільки приємним і вираженим, як у домашньої настоянки двотижневої витримки, але на корисні властивості це не впливає.
Інгредієнти:
Ну, і зрештою, рецепт класичної настоянки.
Інгредієнти для приготування перцівки
Важливо: краще використовувати мед, він робить напій більш м’яким і пом’якшує подразнення слизової. Кількість інгредієнтів можна пропорційно зменшувати чи збільшувати, в залежності від обсягу самогону.
Покласти перець в чисту пляшку, залити настойкою і щільно закупорити. Через 2 дні можна вживати, але в ідеалі – дати настоянці настоятися до 10 днів.
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...