Господині на замітку: Пекуча, ароматна, міцна й корисна настоянка

Готуємо настоянку перцівку.

Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил, передають Патріоти України з посиланням на Dеpo.Хмельницький.

Перцівка, або ж перцева настоянка – це міцний напій, що може бути як суто столовим, так і прийматися у якості лікувальної настоянки. Цей напій здавна славився своїми лікувальними властивостями, а також шанувався як ідеальне доповнення до щедрого столу.

Цілющі властивості перцівки

Найголовніша перевага такої настоянки – вживання її має протизастудний та антисептичний ефект. Перцівку домашнього приготування можна використовувати для лікування і профілактики застуд, для зовнішнього застосування і розтирань, для дезінфекції при харчових отруєннях і просто як відмінний спосіб підняти настрій.

Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм. Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий смак і здатність стимулювати обмін речовин, а також розріджує кров і стимулює роботу шлунка. Мед є природним антисептиком і регулятором обмінних процесів, це протизапальний, антитоксичний і антиоксидантний засіб, а солодкий смак врівноважує гостроту перцю і гіркоту алкоголю.

Інгредієнти для приготування ідеальної перцівки

Аби напій вийшов якісним, потрібен хороший самогон міцністю не менше 40°. За правилами настоюють його на пекучому перці, але можна використовувати чилі, стручковий, гіркий або халапеньйо. Головне, почистити і видалити насіння – для напою досить гостроти, а насіння зробить його просто вогняним. Ще один важливий інгредієнт – мед.

Приготування перцівки

Існує безліч способів приготування напою – від простих і швидких рецептів до складних настоянок, що витримуються упродовж 2-3 тижнів.

Якщо потрібно швтдко "зігрітися" і немає часу чекати, аби перцівка настоялася, підійде рецепт приготування "експрес-перцівки".

Приготування "експрес-перцівки"

Цей варіант перцівки використовується в тих випадках, коли потрібно швидко попередити майбутні ГРЗ, але готового напою в наявності немає. Приємним на смак напій назвати складно, проте лікувальні якості він виявляє в повній мірі.

Інгредієнти:

  • самогон або розведений водою спирт – 200 г;
  • мед – 0,5-1 чайна ложка;
  • паприка – 0,5 чайної ложки;
  • мелений перець чилі – велика щіпка;
  • мелений чорний і запашний перець – по маленькій щіпці.

Як приготувати

Змішати всі компоненти крім меду, поставити на водяну баню на 10 хвилин, щільно прикривши кришкою. Ретельно профільтрувати і додати мед.

Розбавити льодом, щоб напій набув кімнатної температури, і випити відразу після приготування.

Не варто нехтувати ще одним різновидом "швидкої" перцівки:

Перцівка за годину

Багатьом смак напою здасться не настільки приємним і вираженим, як у домашньої настоянки двотижневої витримки, але на корисні властивості це не впливає.

Інгредієнти:

  • горілка, самогон або розбавлений спирт – 0,5 літра;
  • гострий перець – один стручок;
  • мед – дві чайних ложки;
  • вода – 0,1 літра;
  • при бажанні можна додати нарізану сушену паприку.

Рецепт приготування перцівки

  1. Підготувати перець (помити, очистити і зробити надрізи на м’якоті і шкірці).
  2. Кинути в киплячу воду паприку і перець, залишити на мінімальному вогні на 10 хвилин.
  3. У воду додати мед і розмішати, остудити, з’єднати в пляшці з горілкою і збовтати.
  4. Залишити в темному місці на годину або дві.

Класична перцівка

Ну, і зрештою, рецепт класичної настоянки.

Інгредієнти для приготування перцівки

  • самогон міцністю 40 ° – 0,5 л;
  • перець стручковий – 1 шт;
  • чорний горошок – 3-4 шт;
  • гвоздика – 2-3 шт .;
  • мед або цукровий сироп – 2-3 ст.л.

Важливо: краще використовувати мед, він робить напій більш м’яким і пом’якшує подразнення слизової. Кількість інгредієнтів можна пропорційно зменшувати чи збільшувати, в залежності від обсягу самогону.

Приготування перцової настійки на самогоні

  1. Змішати всі сухі інгредієнти, залити самогоном, збовтати.
  2. Через 4-6 годин додати мед, знову активно збовтати.
  3. Залишити в темному місці на тиждень, щодня збовтуючи судину.
  4. Вийняти перець, злити настоянку, процідити її через кілька шарів марлі 2-3 рази.

Покласти перець в чисту пляшку, залити настойкою і щільно закупорити. Через 2 дні можна вживати, але в ідеалі – дати настоянці настоятися до 10 днів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...