Осінь вдосталь побалувала теплом, але "бабине літо" вже закінчилося, і холодні осінні дні не за горами. А це означає, що саме зараз настає час приготувати "теплі" міцні напої, напої з характером, які здатні не тільки зігріти в негоду, а й надати життєвих сил, передають Патріоти України з посиланням на Dеpo.Хмельницький.
Перцівка, або ж перцева настоянка – це міцний напій, що може бути як суто столовим, так і прийматися у якості лікувальної настоянки. Цей напій здавна славився своїми лікувальними властивостями, а також шанувався як ідеальне доповнення до щедрого столу.
Найголовніша перевага такої настоянки – вживання її має протизастудний та антисептичний ефект. Перцівку домашнього приготування можна використовувати для лікування і профілактики застуд, для зовнішнього застосування і розтирань, для дезінфекції при харчових отруєннях і просто як відмінний спосіб підняти настрій.
Перцівка з медом в залежності від рецепту приготування може бути як столовим, так і чисто лікувальним напоєм. Фенольне з’єднання капсаїцин, що міститься в перці, надає настоянці пекучий смак і здатність стимулювати обмін речовин, а також розріджує кров і стимулює роботу шлунка. Мед є природним антисептиком і регулятором обмінних процесів, це протизапальний, антитоксичний і антиоксидантний засіб, а солодкий смак врівноважує гостроту перцю і гіркоту алкоголю.
Аби напій вийшов якісним, потрібен хороший самогон міцністю не менше 40°. За правилами настоюють його на пекучому перці, але можна використовувати чилі, стручковий, гіркий або халапеньйо. Головне, почистити і видалити насіння – для напою досить гостроти, а насіння зробить його просто вогняним. Ще один важливий інгредієнт – мед.
Існує безліч способів приготування напою – від простих і швидких рецептів до складних настоянок, що витримуються упродовж 2-3 тижнів.
Якщо потрібно швтдко "зігрітися" і немає часу чекати, аби перцівка настоялася, підійде рецепт приготування "експрес-перцівки".
Цей варіант перцівки використовується в тих випадках, коли потрібно швидко попередити майбутні ГРЗ, але готового напою в наявності немає. Приємним на смак напій назвати складно, проте лікувальні якості він виявляє в повній мірі.
Інгредієнти:
Змішати всі компоненти крім меду, поставити на водяну баню на 10 хвилин, щільно прикривши кришкою. Ретельно профільтрувати і додати мед.
Розбавити льодом, щоб напій набув кімнатної температури, і випити відразу після приготування.
Не варто нехтувати ще одним різновидом "швидкої" перцівки:
Багатьом смак напою здасться не настільки приємним і вираженим, як у домашньої настоянки двотижневої витримки, але на корисні властивості це не впливає.
Інгредієнти:
Ну, і зрештою, рецепт класичної настоянки.
Інгредієнти для приготування перцівки
Важливо: краще використовувати мед, він робить напій більш м’яким і пом’якшує подразнення слизової. Кількість інгредієнтів можна пропорційно зменшувати чи збільшувати, в залежності від обсягу самогону.
Покласти перець в чисту пляшку, залити настойкою і щільно закупорити. Через 2 дні можна вживати, але в ідеалі – дати настоянці настоятися до 10 днів.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...