Господині на замітку: Топ ситних і корисних страв із квасолі

Квасоля – корисний і поживний продукт. Вона дуже багата на мікро- та макро-елементи: фтор, залізо, фосфор, калій, кальцій і магній. А за кількістю міді і цинку, які необхідні для жіночої краси, квасоля перевершує більшість овочів.

Добірку смачних страв із квасолі, які неодмінно потішать ваших рідних, передають Патріоти України з посиланням на Наш день.

  • Овочевий суп з квасолею

Потрібно: 1 скл. квасолі, 4-5 картоплин, 2 моркви, 2 цибулини,1 ст. л. томатної пасти (або 0, 5 скл. томатного соку), олія, хмелі-сунелі, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування: квасолю потрібно заздалегідь промити і залити холодною водою на 8-10 годин. Ще раз промити і варити протягом години. Додати картоплю і варити до її готовності. Натерту на крупну тертку моркву обсмажити на олії, додати томат і відправити зажарку в суп. Посолити і додати спеції. Окремо обсмажити до золотистого стану дрібно нарізану цибулю і розкласти її по тарілках у готовий суп.

  • Суп із квасолею та копченостями

Потрібно: 0,5 кг копченостей (свинячі ребра, грудинка, корейка), 300 г квасолі, 200 г макаронів, 2 картоплини, 1 цибулина, 1 морква, 1 болгарський перець, 1 стебло селери, пучок зелені, 2 ст. л. олії, чорний мелений перець за смаком, сіль за смаком, 2 л води.

Приготування: перебрати і замочити квасолю на 6-10 годин (або на ніч). Промити квасолю, залити половиною вказаної води і проварити кілька хвилин. Коли квасоля трохи покипить, долити решту води, так вона швидше звариться. Варити 30 хвилин. Копченості порізати і додати у суп із квасолею. Картоплю і селеру порізати кубиками. Коли квасоля стане м’якою, додати картоплю, селеру і варити 15 хвилин. Дрібно порізати болгарський перець і цибулю, моркву потерти на крупній тертці, зелень подрібнити. На олії підсмажити цибулю, потім додати болгарський перець, моркву і смажити 5-7 хвилин. Покласти в суп макарони, додати зажарку і варити 10 хвилин. Наприкінці додати сіль, спеції та зелень. Подавати суп із квасолею гарячим.

  • Салат мексиканський

Потрібно: болгарський перець: червоний, жовтий, зелений – по 1шт., консервована квасоля червона і біла – по 1 банці, консервована кукурудза – 1 банка, 1 цибулина, 1 огірок, 2 помідори, олія рослинна, оцет, перець, сіль.

Приготування: цибулю дрібно нарізати і, скропивши оцтом, дати настоятися, поки готуватиметься салат. Помідори та огірок нарізати дрібними кубиками, болгарський перець нарізати тонкими півкільцями. Додати обидва види квасолі і кукурудзу без рідини. Посолити, поперчити, додати олію, все добре перемішати.

  • Теплий салат з куркою, квасолею і грибами

Варіант ситного теплого салату з квасолею і куркою, в який також додаються гриби. Тут використовують мариновані шампіньйони. Можна також взяти опеньки.

Потрібно: 300 г квасолі стручкової, 300 г курки, 200 г маринованих шампіньйонів, 100 г цибулі, 100 г моркви, 40 мл олії, 1 зубчик часнику, 0,5 пучка петрушки, 1 ст. л. кунжуту.

Приготування: відварити в підсоленій воді стручки квасолі. Відкинути на друшляк. Моркву натерти крупною соломкою, цибулю порізати приблизно такими ж шматочками. Викласти овочі в сковорідку з половиною рецептурної кількості олії, обсмажити дві хвилини. Потім додати квасолю, довести до повної готовності. Олію вилити у другу сковорідку, розігріти. Нарізати куряче філе соломкою, викласти, обсмажити 5-7 хвилин. Цього часу достатньо, щоб довести його до готовності. Посолити, поперчити. Злити маринад з грибів, нарізати їх пластинками, перекласти в салатник. Вичавити туди часточку часнику, додати порізану зелень. Викласти до грибів спочатку курку, потім гарячі овочі з квасолею з другої сковороди. Накрити салат кришкою або пласкою тарілкою, залишити на 15 хвилин. За цей час шматочки курки зм’якнуть, а часник і зелень під гарячою масою розкриють аромат. Розмішати салат, викласти на тарілку, посипати насінням кунжуту. Його можна попередньо обсмажити на сухій сковорідці, але недовго. Кунжут легко підпалити, що зіпсує смак салату. Якщо квасоля заморожена, то після закипання води достатньо її проварити 2 хвилини. Якщо використовуються свіжі зелені стручки, то спочатку потрібно відрізати кінчики, потім покришити шматочками до 5 см, тільки після цього відварити 3-5 хвилин.

  • Сербський перебранець

Потрібно: 0,5 кг великої білої квасолі, 1 кг цибулі, 150 мл олії, 5 зубців часнику, 1 ст. л. томатної пасти, лавровий лист, мелена гостра і солодка паприка, чорний мелений перець, сіль за смаком.

Приготування: квасолю залити водою на 10-12 годин. Потім промити, залити свіжою водою і довести до кипіння. Знову злити і залити гарячою водою на два пальці вище за рівень квасолі. Варити квасолю з 1 цибулиною і лавровим листком до м’якого стану приблизно 1,5 години. Зварену квасолю відкинути на друшляк, воду зберегти для подальшого готування.

Нарізану тонкими півкільцями цибулю пасерувати на рослинній олії до м’якого стану. Наприкінці додати товчений часник і паприку. У вогнетривку посудину, змащену олією, пошарово кількома рядами викласти квасолю і цибулю. У воді, в якій варилася квасоля, розвести томатну пасту і залити квасолю так, щоб вона покрилася приблизно на палець, поставити форму в розігріту на 180° С духовку і запікати приблизно годину. Страва вважається готовою, коли рідина випарується і вона загусне, але не має бути сухою. Перебранець смачніший, коли він охолоне.

  • Капуста тушкована з квасолею

Потрібно: 250 г сухої квасолі, 1 середня головка капусти, 2 цибулини, 2 морквини, 3 ст. л. томатної пасти, 1 скл. томатного соку (краще домашнього, але можна води або овочевого бульйону), сіль, суміш перців мелена, 1 ст. л. цукру, паприка, мускатний горіх, зелень кропу, лавровий листок, олія для смаження.

Приготування: попередньо замочену на ніч квасолю відварити до готовності. Відкинути на друшляк і промити окропом. Дати стекти воді (можна використовувати і консервовану квасолю, але мені більше подобається своя, домашня, з матусиного городу. Вона і смачніша, і корисніша). Капусту тонко нашаткувати й трішки вим’яти з сіллю. Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти на тертці. Спасерувати овочі на олії з додаванням цукру до прозорості цибулі. Додати на сковорідку капусту й підсмажити все разом. Додати томатну пасту, перемішати та готувати ще кілька хвилин. З’єднати тушковані овочі з готовою квасолею в гусятниці або чавунному казанку, додати подрібнену зелень кропу. Посолити, поперчити, додати спеції й лавровий листок. Ретельно перемішати, влити склянку томатного соку (води, овочевого бульйону) й поставити на маленький вогонь тушкуватися. Готувати близько 20-25 хвилин.

  • Чанахи

Потрібно: м’ясо свинини – 700 г, картопля – 600 г, квасоля червона – 1 скл., томатна паста – 1ст. л., цибуля – 1шт. велика, морква середня – 1шт., смалець – 2 ст. л., часник – 6-8 зубчиків, борошно – 4 ст. л., лавровий лист – 1шт., сіль, чорний перець мелений, зелень петрушки, олія, червона паприка мелена.

Приготування: квасолю замочити на ніч, потім відварити до готовності (вона повинна бути не твердою). Картоплю помити, почистити та порізати великими шматочками. Обсмажити на олії майже до готовності. Цибулю почистити та порізати дрібними кубиками. Моркву також помити, почистити. Натерти на грубій тертці, або нарізати кружальцями. Замість томатної пасти можна використати помідори. Їх необхідно очистити від шкірки та порізати кубиками. М’ясо нарізати досить великими шматками. Обсмажити на олії на великому вогні до рум’яної скоринки. Додати смалець. До обсмаженого м’яса додати цибулю та моркву, ретельно все перемішати та смажити на середньому вогні 10-15 хвилин, помішуючи. Додати томатну пасту, знову добре перемішати та смажити на середньому вогні 5 хвилин, помішуючи. Якщо додаємо помідори, то смажити потрібно довше: приблизно 15 хвилин.

У більшу каструлю налити приблизно 2,5-3 л води. Поставити на великий вогонь. Додати до води обсмажену картоплю, відварену квасолю. Коли вода закипить, зменшити газ та додати м’ясо з овочами. Посолити, поперчити, додати лавровий листок, червоний мелений перець, дрібно нарізаний часник та зелень петрушки. Дати покипіти 10 хвилин. Попробувати на смак та, за необхідності, досолити. На сухій сковороді без додавання жиру обсмажити борошно до золотистого кольору. Додати до борошна 1-2 черпаки чанашного бульйону і добре розмішати до однорідної консистенції. Вилити цю суміш у чанахи. Нехай покипить ще 5 хвилин. Зняти з вогню, накрити кришкою та дати настоятися! Чанахи готові! Смачного!

Хумус – це надзвичайно популярна східна закуска, яка буквально підкорила весь світ. Класичний хумус готується з однойменної бобової культури, яку ще називають баранячим нутом, але можна спробувати приготувати страву, замінивши цей інгредієнт звичайною квасолею.

  • Паста з квасолі а-ля хумус

Потрібно: 250 г білої квасолі, сік 1 лимона, 75 г кунжуту або 50 г пасти тахіні, 1 зубчик часнику, 40 мл соняшникової олії, дрібка паприки, дрібка зіри, 1 ч. л. цукру, 5 г солі, 3 г соди, 2 гілочки чебрецю.

Приготування: квасолю замочити на 2 години в гарячій воді, додавши соду. Воду злити і промити холодною водою. Квасолю відварити з чебрецем (кілька гілочок) протягом 30 хвилин (пропорція води 1: 4). Процідити, але відвар не виливати. Кунжут (75 г) обсмажити на пательні на маленькому вогні протягом 5 хвилин, постійно помішуючи. Потім подрібнити його до пастоподібного стану в ступці. Також ви можете використовувати готову пасту тахині (50 г).

Дрібно нарізати часник (1 зубчик). Змішати остиглу квасолю, пасту з кунжуту, часник, паприку (1 дрібка), зіру (1 дрібка), сіль (5 г) і чайну ложку цукру. Додати сік одного лимона. За допомогою блендера довести суміш до однорідної консистенції. Додати рослинну олію (40 мл) і 5 столових ложок води, в якій варилася квасоля, знову перебити в блендері. Подавати з лавашем.

  • Як варити квасолю правильно?
1. Перед варінням обов’язково замочують всі бобові культури на 6-10 годин. Це дозволить їм швидше приготуватися.

2. Добре також міняти рідину кожні три-чотири години. Перед варінням рідину замінити на свіжу. Якщо після закипання квасолі злити воду і налити холодної, то вона буде смачніша.

3. Не варто мішати квасолю під час варіння.

4. Якщо під час варіння постійно доливати холодну воду, то боби приготуються швидше.

5. Не додавайте сіль під час приготування квасолі. Солити страву треба наприкінці варіння.

6. Готуйте бобові тільки у відкритому посуді, без кришки.

7. У посудину, в якій ви зберігаєте квасолю, варто додати зубчик часнику. Квасолю пошкоджує шкідник, який активізується лише тоді, коли квасолю зберігати у теплому місці. А запах часнику його відлякує.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...