Про це у своєму блозі пише кулінарний експерт, автор онлайн-курсу по кулінарії «Мислити як кухар» Євген Клопотенко, передають Патріоти України.
Юшка — національна українська страва. Це щось на кшталт бульйону, тільки називається інакше. За вмістом це просто відвар з овочів, м'яса або риби з різними добавками. Моя улюблена — грибна юшка. Приготувати її дуже просто, але, як завжди, у мене є невеликий секрет, який зробить цю страву неповторною і божественно смачною.
Складові
Покроковий рецепт
1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Селеру загорніть у фольгу, посоліть і відправте в духовку на півтори години.
2. Гриби промийте і наріжте на шматочки середнього розміру. Цибулю очистіть і дрібно поріжте. Обсмажте гриби і цибулю на сковорідці з олією, поки цибуля не стане прозорою.
3. У каструлю налийте 1 літр води і доведіть до кипіння. Додайте картоплю, порізану невеликим кубиком, цибульно-грибну піджарку і запечену селеру. Варіть юшку до готовності картоплі. Наприкінці приготування додайте дрібно порізаний кріп.
Банош — ароматна й ніжна кукурудзяна каша родом із Західної України. У класичному варіанті її варять на молоці і подають з бринзою. Я вирішив трохи змінити рецепт і додав у банош гливи і маринованої цибулі. І ви знаєте, вийшло просто неймовірно смачно! Закликаю і вас приготувати цю чудову страву української кухні.
Складові
Покроковий рецепт
1. Цибулину (половину або цілу, в залежності від розміру) поріжте тонкими півкільцями. У мисочку налийте 100 мл яблучного оцту, додайте 200 мл води і щіпку солі. У цій суміші замаринуйте цибулю приблизно на 30 хв.
2. Гливи (100–150 г) відокремте від ніжки і наріжте середніми кубиками. Можна вибрати маленькі гриби, тоді нарізати їх не потрібно.
3. Розігрійте сковороду з 20 г вершкового масла і 1 ст. л. рослинної олії. Обсмажте гливи приблизно 3–4 хвилини.
4. Кукурудзяну крупу (150 г) висипте в сотейник і залийте 450 мл молока. Додайте сіль за смаком.
5. Варіть кашу до готовності на середньому вогні, постійно помішуючи. Час приготування залежить від ступеня помелу крупи і зазвичай вказано на упаковці.
6. У готову кашу додайте 1 ст. л. сметани. Я рекомендую використовувати нежирну сметану, щоб банош не був занадто важким. Перемішайте кашу зі сметаною до однорідності.
7. Під час подачі перекладіть у тарілку шар каші, потім додайте шар тертого твердого сиру (50 г). Використовуйте будь-який сир, але якщо візьмете такий, який тягнеться при розплавленні, буде ще смачніше.
8. Зверху на сир викладіть ще один шар каші — так сир розплавиться. На кашу викладіть гриби.
9. Потім викладіть трохи маринованої цибулі, це додасть смаку свіжості. Поперчіть за смаком і відразу подавайте до столу, поки банош гарячий.
Вареники з вишнею — це, напевно, найпопулярніший традиційний український десерт. Він подобається практично всім дорослим і дітям. Ці вареники готують цілий рік — влітку зі свіжої, а взимку з замороженої вишні. В їх приготуванні начебто немає нічого складного, але іноді вони не виходять такими смачними, як хотілося б. Іноді тісто виходить дуже жорстким, а іноді вони просто розварюються. Я поділюся з вами кількома корисними порадами і розповім, як приготувати вареники з вишнею так, щоб вам хотілося їх готувати знову і знову.
Складові
Покроковий рецепт
1. З вишень видаліть кісточки, руками або за допомогою спеціального пристосування. Ви також можете купити заморожену вишню і просто її розморозити.
2. Відміряйте необхідну кількість борошна і пересипте в більшу миску, додайте дрібку солі. Додайте гарячу воду і трохи перемішайте. Температура води має бути 90–95 градусів. Ви можете просто закип'ятити чайник, а потім почекати 5 хвилин, поки вода трохи охолоне.
3. Додайте до тіста рослинну олію для замісу. Так воно вийде еластичнішим і не розвалиться в процесі приготування.
4. Замісіть тісто в мисці, а потім перекладіть на робочу поверхню, посипану борошном, і вимісіть. Тісто має стати пружним і не липнути до рук.
5. В очищену вишню додайте столову ложку манної крупи. Манка вбере в себе зайвий вишневий сік, при цьому вареники залишаться соковитими.
6. Розкачайте тісто завтовшки приблизно 2–3 міліметри на дошці або робочій поверхні. За допомогою кружки або склянки виріжте в тісті кружечки.
7. Викладіть трохи начинки на один край кружечка і акуратно притисніть іншою стороною. Добре затисніть краї тіста, щоб начинка в процесі варіння не могла витекти з вареника.
8. Сформуйте вареники з усіх кружечків тіста. Варіть у киплячій воді приблизно 3–4 хвилини.
9. Викладіть гарячі вареники в мисочку і присипте цукром. Це додасть солодкість і не дозволить вареникам злипнутися між собою. Саме тому ми не додавали цукор у саму начинку.
Готувати — це просто!
Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...
Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...