Господині на замітку: Три страви української кухні, які варто приготувати

На перший погляд в рецепті вареників немає нічого складного — але є кілька секретів, які допоможуть приготувати їх так, щоб ви не були розчаровані.

Про це у своєму блозі пише кулінарний експерт, автор онлайн-курсу по кулінарії «Мислити як кухар» Євген Клопотенко, передають Патріоти України.

Грибна юшка з селерою

Юшка — національна українська страва. Це щось на кшталт бульйону, тільки називається інакше. За вмістом це просто відвар з овочів, м'яса або риби з різними добавками. Моя улюблена — грибна юшка. Приготувати її дуже просто, але, як завжди, у мене є невеликий секрет, який зробить цю страву неповторною і божественно смачною.

Складові

  • Білі гриби (свіжі або заморожені) — 200 г
  • Цибуля (Середнього розміру) — 1 шт.
  • Картопля (Середнього розміру) — 3 шт.
  • селера (Корінь) — 100 г
  • Соняшникова олія — 1 ст. л.
  • Кріп — 3–4 гілочки
  • Сіль і перець — за смаком

Покроковий рецепт

1. Розігрійте духовку до 180 градусів. Селеру загорніть у фольгу, посоліть і відправте в духовку на півтори години.

2. Гриби промийте і наріжте на шматочки середнього розміру. Цибулю очистіть і дрібно поріжте. Обсмажте гриби і цибулю на сковорідці з олією, поки цибуля не стане прозорою.

3. У каструлю налийте 1 літр води і доведіть до кипіння. Додайте картоплю, порізану невеликим кубиком, цибульно-грибну піджарку і запечену селеру. Варіть юшку до готовності картоплі. Наприкінці приготування додайте дрібно порізаний кріп.

Банош

Банош — ароматна й ніжна кукурудзяна каша родом із Західної України. У класичному варіанті її варять на молоці і подають з бринзою. Я вирішив трохи змінити рецепт і додав у банош гливи і маринованої цибулі. І ви знаєте, вийшло просто неймовірно смачно! Закликаю і вас приготувати цю чудову страву української кухні.

Складові

  • Кукурудзяна крупа — 150 г
  • Молоко — 450 мл
  • Гливи — 100–150 г
  • Оцет яблучний (або винний) — 100 мл
  • Цибуля — ½-1 шт
  • Вода — 200 мл
  • Масло вершкове — 20 г
  • Рослинна олія — 1 ст. л.
  • Сметана — 1 ст. л.
  • Сир твердий — 50 г
  • Сіль і перець — за смаком

Покроковий рецепт

1. Цибулину (половину або цілу, в залежності від розміру) поріжте тонкими півкільцями. У мисочку налийте 100 мл яблучного оцту, додайте 200 мл води і щіпку солі. У цій суміші замаринуйте цибулю приблизно на 30 хв.

2. Гливи (100–150 г) відокремте від ніжки і наріжте середніми кубиками. Можна вибрати маленькі гриби, тоді нарізати їх не потрібно.

3. Розігрійте сковороду з 20 г вершкового масла і 1 ст. л. рослинної олії. Обсмажте гливи приблизно 3–4 хвилини.

4. Кукурудзяну крупу (150 г) висипте в сотейник і залийте 450 мл молока. Додайте сіль за смаком.

5. Варіть кашу до готовності на середньому вогні, постійно помішуючи. Час приготування залежить від ступеня помелу крупи і зазвичай вказано на упаковці.

6. У готову кашу додайте 1 ст. л. сметани. Я рекомендую використовувати нежирну сметану, щоб банош не був занадто важким. Перемішайте кашу зі сметаною до однорідності.

7. Під час подачі перекладіть у тарілку шар каші, потім додайте шар тертого твердого сиру (50 г). Використовуйте будь-який сир, але якщо візьмете такий, який тягнеться при розплавленні, буде ще смачніше.

8. Зверху на сир викладіть ще один шар каші — так сир розплавиться. На кашу викладіть гриби.

9. Потім викладіть трохи маринованої цибулі, це додасть смаку свіжості. Поперчіть за смаком і відразу подавайте до столу, поки банош гарячий.

Вареники з вишнею

Вареники з вишнею — це, напевно, найпопулярніший традиційний український десерт. Він подобається практично всім дорослим і дітям. Ці вареники готують цілий рік — влітку зі свіжої, а взимку з замороженої вишні. В їх приготуванні начебто немає нічого складного, але іноді вони не виходять такими смачними, як хотілося б. Іноді тісто виходить дуже жорстким, а іноді вони просто розварюються. Я поділюся з вами кількома корисними порадами і розповім, як приготувати вареники з вишнею так, щоб вам хотілося їх готувати знову і знову.

Складові

  • Борошно — 320 г (і додатково для замішування)
  • Вишня (без кісточки) — 400 г
  • Вода (гаряча) — 180 мл
  • Рослинна олія — 3 ст. л.
  • Сіль — 1 щіпка
  • Цукор — 1–2 ст. л.
  • Манка — 1 ст. л.

Покроковий рецепт

1. З вишень видаліть кісточки, руками або за допомогою спеціального пристосування. Ви також можете купити заморожену вишню і просто її розморозити.

2. Відміряйте необхідну кількість борошна і пересипте в більшу миску, додайте дрібку солі. Додайте гарячу воду і трохи перемішайте. Температура води має бути 90–95 градусів. Ви можете просто закип'ятити чайник, а потім почекати 5 хвилин, поки вода трохи охолоне.

3. Додайте до тіста рослинну олію для замісу. Так воно вийде еластичнішим і не розвалиться в процесі приготування.

4. Замісіть тісто в мисці, а потім перекладіть на робочу поверхню, посипану борошном, і вимісіть. Тісто має стати пружним і не липнути до рук.

5. В очищену вишню додайте столову ложку манної крупи. Манка вбере в себе зайвий вишневий сік, при цьому вареники залишаться соковитими.

6. Розкачайте тісто завтовшки приблизно 2–3 міліметри на дошці або робочій поверхні. За допомогою кружки або склянки виріжте в тісті кружечки.

7. Викладіть трохи начинки на один край кружечка і акуратно притисніть іншою стороною. Добре затисніть краї тіста, щоб начинка в процесі варіння не могла витекти з вареника.

8. Сформуйте вареники з усіх кружечків тіста. Варіть у киплячій воді приблизно 3–4 хвилини.

9. Викладіть гарячі вареники в мисочку і присипте цукром. Це додасть солодкість і не дозволить вареникам злипнутися між собою. Саме тому ми не додавали цукор у саму начинку.

Готувати — це просто!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...