Гріхів купанням не позбутись, - ПЦУ

Протягом останніх років 19 січня на Водохреща все частіше спостерігаємо таку картину: у водоймах влаштовуються масові пірнання й купання з метою "змити гріхи" в освяченій воді.

Проте обмивання в ополонці на Водохреща ніяк не призводить до духовного очищення і не "звільняє" від гріхів, стверджують в Православній церкві України на сторінці у Фейсбук, передають Патріоти України.

Жодного церковного припису для звершення такого дійства немає, йдеться у повідомленні.

У країнах грецької церковної традиції поширений звичай освячувати води через кидання в них дерев’яного хреста, який чоловіки виловлюють з водойми. Але цей звичай - це не купання чи занурення, та й кліматичні умови у південних країнах суттєво відрізняються від України.

Дуже важливо розуміти суть християнського свята і не плутати його з модою, традиціями, народними віруваннями, тим більше – із забобонами чи марновірством, кажуть у ПЦУ.

Цього дня також освячують воду. Та в ПЦУ попереджають, що освячена вода – не чарівна, але має благодатні властивості для тих, хто приймає її з вірою. А занурення в ополонку ніколи не замінить сповіді та причастя.

"Вода не змиває гріхи, бо гріх – це не зовнішня проблема, а внутрішня хвороба душі. І щоб зцілитися від неї, потрібно її спочатку виявити, від щирого серця покаятися та змінитися за допомогою Божою", – пояснюють в ПЦУ.

Церква також дає декілька практичних порад на Водохреща:

• немає потреби просити священника "побризкати більше", адже нема поняття "розбавленої святості";

• нема потреби запасатися водою у найбільших бідонах чи каністрах – адже той, хто принесе на водосвяття навіть • найбільшу банку, але разом із темними помислами і порожнім серцем, не отримає "більшої святості";

• не від кількості води залежить святість і міра отриманих дарів Божественної благодаті, а від того, як ви наближаєтеся до Господа, від вашого способу життя, ваших змін в душі, віри, ваших діл.

Також ПЦУ каже, що Церква не забороняє пірнати у зимову воду, це право і вибір для кожного.

Головне – не перетворювати таке купання на якийсь магічний ритуал, привід до пияцтва, гордості чи осудження ближнього.

Якщо ж ви не вірите у Бога, але відчуваєте, що вам психологічно погано, просто "змийте гріхи" у психолога.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...