"Грунт потайки зняли, ліквідатори померли один за іншим: До 26 квітня 1986 року на ЧАЕС було ще дві аварії", - пожежник з Прип'яті

Тоді по всій території станції грунт глибиною з метр зняли, розповідає ліквідатор аварії...

До катастрофи 26 квітня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції було ще дві аварії. Як розповів один з ліквідаторів аварії на ЧАЕС, пожежник з Прип'яті Петро Шаврей, одного разу при завантаженні палива зірвався стрижень з паливом і розбив охолоджуючу сорочку, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

"Тоді був великий витік радіації. По всій території станції грунт глибиною з метр зняли. Місто Прип'ять мили, машини у нас позабирали. Ми додому прийшли без форми, тому що вона була брудна, йшли в робочому білому вбранні. Тоді всі прилади зашкалювали", – згадав він.

За словами Шаврея, симптоми були такі, як у променевої хвороби: слабкість, нудота, блювота. "Після цієї аварії шість чоловік з однієї бригади померли в клініці, один за іншим. Але нам нічого не говорили", – додав ліквідатор.

Він повідомив, що друга аварія трапилася через півроку в турбінному цеху. "Завантажували ротор і він зірвався, полетів, і стався витік водню. Якби в той момент були зварювальні роботи, то був би вибух, станція б просто ухнула", – стверджує Шаврей.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...