Гривня міцнішає: Коли прийде час "заготовлювати" долари

Фінансисти кажуть, що курс протягом тижня втримається у коридорі 27-28 гривень за долар.

Тиждень, що минає, став вдалою для гривні: вона відіграла у долара цілих 97 копійок – курс впав до 27,60 грн/долар, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

"Загалом, це підтвердило прогнози більшості фінаналітиків, які обіцяли стабільність і невелике зміцнення нацвалюти на тлі зниження паніки, викликаної різкою девальвацією гривні за попередні два тижні. Не в останню чергу на девальвацію гривні впливала політика.

Наші експерти – член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, керівник відділу аналітики ГК Forex club Андрій Шевчишин і президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко – роз'яснили причини такої поведінки гривні і оцінили можливі тренди на наступний тиждень.

Що сталося з курсом за тиждень

Після стабільного і досить високого курсу на останні березневі вихідні – 28,52 грн/долар, в понеділок гривня подешевшала в готівковому продажі ще на п'ятак, в середньому до 28,57 грн/долар. Але вже з вівторка почала зміцнюватися. Причому впевнено: кожен день її курс до долара знижувався на 15-20 копійок. У п'ятницю гривня подолала психологічну межу в 28 грн/долар: гривневий кеш продавали в середньому по 27,67.

При цьому спред (різниця між курсами продажу і покупки) за тиждень зменшився з 68 копійок до 50, це побічно свідчило, про те, що банкіри не чекають девальвації гривні і готові повернутися до звичайних спокійних валютообмінних операцій, коли ажіотажу немає, а валюта в касі є. До речі, вже в четвер можна було купити готівку і в доларах, і в євро практично скрізь і без обмежень, але бажаючих майже не спостерігалося.

Офіційний курс НБУ весь тиждень перебував десь посередині між курсом покупки і продажу, але при цьому то зростав на кілька копійок, то знижувався (див. Інфографіку). На понеділок Нацбанк встановив офіційний курс 27,37 грн/долар.

Головні причини змін

Експерти кажуть, що минулого тижня девальваційний тренд змінився на протилежний, тому що паніка вгамувалася, а в Україну завезли багато готівкової валюти. "Доларів в обмінниках стало достаньо, але не це зараз впливає на курс, а майже повна відсутність попиту на міжбанківському ринку, – аналізує Андрій Шевчишин. – Робота середнього і малого бізнесу через карантин практично зупинена, попиту на валюту у них немає, продажу валюти з боку експортерів теж немає. Штиль. Населення, схоже, почало здавати запасені долари і євро, щоб прогодуватися. Перш за все, це стосується трудових мігрантів, які повернулися додому зчерез карантин. Все це призвело до зміцнення гривні".

З Шевчишиним згоден і Олег Пендзин, який уточнив: паніка стихла через те, що на минулому тижні Верховна Рада прийняла два важливих закони, які всі чекали: про заборону ренаціоналізації банків (повернення їх колишнім власникам) і про ринок землі. "Ухвалення їх розблокував програму співпраці з Міжнародним валютним фондом і вже зупинило відтік нерезидентів, які інвестували в українські гривневі ОВДП близько 100 млрд грн, – роз'яснив Олег Пендзин. – Двома тижнями раніше нерезиденти активно продавали ОВДП, купували і виводили валюту, що, зокрема, призвело до обвалу курсу майже на дві гривні. Тепер на фондових ринках курс українських облігацій пішов вгору і не стало сенсу від них позбавлятися, а виручені гривні конвертувати в долари. Це істотно ослабило тиск на курс гривні і зумовило її стійку ревальвацію".

Олександр Охріменко зауважив значне зниження попиту на валюту та її надлишок, що призвело на тижні до зміцнення гривні. За його словами, зараз фінансові спекулянти знижують курс, щоб змусити населення, яке купило задорого валюту в період паніки, здати її, поки не знецінилася ще більше.

Чого очікувати наступного тижня

Андрій Шевчишин прогнозує, що наступного тижня продовжиться слабка активність на міжбанківському ринку як з боку експортерів, так і з боку імпортерів. "Це означає нестійку стабільність з короткочасної волатильністю (різкими коливаннями). Хтось, припустимо, вийшов на ринок з пропозицією помітного обсягу валюти і зрушив курс вниз, на завтра пропозицій немає, і курс пішов вгору ", – пояснив Шевчишин.

Але, за його оцінкою, весь тиждень гривня втримається в коридорі 27-28 грн / долар.

Олег Пендзин також говорить, що підвищений попит на валюту немає. "У минулу п'ятницю Нацбанк викупив близько 40 млн доларів з ринку, вперше за останні тижні. Тому на наступному тижні очікується практично рівноважний курс не вище 28 гривень за долар", – сказав Пендзин.

Олександр Охріменко також очікує подальшої ревальвації, причому, за його прогнозами, курс опуститься нижче 27,5 грн за долар, але 27 грн не подолає.

Продавати чи купувати валюту

Всі експерти говорять, що на наступному тижні краще не здавати, а купувати валюту. Але тільки як засіб накопичення, а не для того, щоб заробити на різниці курсу покупки і продажу. Оскільки у квітні такої різкої девальвації, як була в середині березня, чекати не варто. "Це повинні бути дійсно "зайві" гроші, які поки полежать, а не опиняться завтра-післязавтра витраченими на продукти, оплату рахунків або кредитів", – уточнив Андрій Шевчишин.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...