"І портрети двох Патонів на мості замість гербів": Як продовжать декомунізацію столиці

"Батьківщину-мати", пам’ятник Щорсу й міст Патона можна декомунізувати "цивілізовано".

Про це заявив директор Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович в ефірі телеканалу Україна 24, передають Патріоти України.

Він сказав, щоб вирішити, що розмістити на щиті Батьківщини-матері замість радянського герба, можна провести конкурс. "Якщо ми говоримо про демонтаж герба, ми не можемо собі дозволити ризикувати цілісністю статуї, яка є видатним твором, пам’ятником науки й техніки світового рівня… Можна оголосити конкурс про те, що розмістити на щиті, робити проєкції, будь-що. Потрібен дозвіл Міністерства культури", - сказав Дробович.

Пам’ятник Щорсу, на думку Дробовича, можна задрапірувати в чорний латекс. "Щорса активісти пропонують задрапірувати в чорний латекс, це перепозначення. Цей пам’ятник підпадає під закон про декомунізацію, але це художнє висловлювання, можливо, воно стане туристично привабливим. Але в будь-якому разі треба поставити експлікацію, розповісти, хто такий Щорс, чому він там стояв", - заявив очільник Інституту нацпам'яті.

На мосту Патона, вважає Дробович, зараз найбільш слушний час для змін, бо там проводиться реконструкція: "Там усього дві розетки з радянськими гербами, якщо їхати з лівого берега, серпи та молоти легко демонтувати, а зірки не підпадають під декомунізацію. З огляду на те, що нещодавно помер Патон, може, логічно було б поставити портрети обох Патонів замість цих гербів, щоб люди пам’ятали про династію вчених?", - підсумував Дробович.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...