"Я вирішив найближчі п’ять років прожити в Україні", - Коломойський прокоментував своє повернення (відео)

Після двох років добровільного вигнання Ігор Коломойський повернувся в Україну. Це сталося в ніч проти 16 травня.

Він прилетів із Тель-Авіва до Дніпра, і того ж дня під вечір прибув до Києва. Знімальна група «Схем» зафіксувала, як олігарх із аеропорту «Бориспіль» попрямував до ресторану Сatch у центрі столиці. Цей заклад розташований у бізнес-центрі по вулиці Володимирській, де має офіс Коломойський. Журналіст «Схем» зайшов до ресторану та помітив, що олігарх перебував у компанії народних депутатів від групи «Відродження» Віталія Хомутинніка, Андрія Шипка та Євгена Геллєра, бізнесмена Павла Фукса та свого друга та співвласника «95-го кварталу» Тімура Міндіча.

Коломойський погодився поговорити зі «Схемами». У першому експрес-інтерв'ю після повернення в Україну Коломойський розповів про справу, яку розслідують проти нього в Америці, знайомство з підозрюваним у справі щодо розкраданні сотень мільйонів обленерго Дмитром Крючковим та про те, чи піде на інавгурацію Володимира Зеленського, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

– Скажіть, з ким першим ви зустрінетесь із представників влади?

– Ні з ким.

– А із Зеленським коли буде зустріч?

– Не знаю. Запросять...

– А ви плануєте зустрітися із ним?

– Я – ні. Він же президент – він планує.

– Ви казали, що при Порошенку ви не приїжджали в Україну, тому що була вірогідність, що у вас будуть якісь проблеми із законом і вас не випустять з країни…

– Такого не було.

– Ви не приїжджали два роки.

– Я не приїжджав, бо казав, що раптом може статися таке, що я не зможу виїхати.

– А чому зараз ви приїхали? Це може свідчити про те, що Порошенко втратив владу…

– Ні, я вирішив найближчі п’ять років прожити в Україні.

– А чому саме ці п’ять років? З чим це пов’язано?

– Бо я сподіваюсь на верховенство права в країні.

– А це не пов’язано із вашими відносинами з паном Зеленським?

– Ні, ніяк не пов’язано. Я приїхав сюди і планую тут перебувати у зв’язку із сімейними обставинами. У мене син планує підписати контракт із баскетбольним клубом України.

– А чи можна буде побачити вас у Адміністрації президента Зеленського?

– Ні.

– Тобто, ви не плануєте відвідувати його Адміністрацію?

– Ні.

– Ну, ви ж відвідували Адміністрацію Порошенка свого часу?

– Я планую жити в Україні і насолоджуватися життям в Україні. Без усіляких відвідин.

Примітка від редакції: У лютому 2016-го «Схеми» зняли, як Адміністрацію президента Петра Порошенка відвідував олігарх Ігор Коломойський. Тоді, щоб непомітно завезти його на територію АП, вдалися до додаткових заходів конспірації: з власного кортежу олігарха пересаджували в службову автівку.

– Це правда, що ви зараз не можете виїхати за кордон? Ось ви приїхали в Україну – і не можете виїхати в Євросоюз?

– Я, якщо хочете, можу задля експерименту виїхати з вами, а згодом повернутися. У будь-яку країну, яку ви назвете.

– А як щодо інформації про розслідування ФБР у США?

– Дивіться, я ж не можу коментувати інформацію. Може якесь розслідування і ведеться, напевно. Але, я думаю, воно буде проведене і нічим не завершиться.

– Тобто, воно ведеться – у вас особисто є така інформація?

– Дивіться, цілком можливо, що якесь розслідування і ведеться. І воно буде проведене, і нічим не завершиться, як завжди. Те, що стосується мене. Бо я нічого протизаконного на території Сполучених Штатів, чи Європейського Союзу, чи України не скоїв. І ви всі це добре знаєте. А все решта – це політичні маніпуляції.

Примітка від редакції: Американське інтернет-видання The Daily Beast опублікувало матеріал «Український олігарх-мільярдер Ігор Коломойський перебуває під слідством ФБР». У якому йдеться, що він потрапив під слідство за звинуваченнями у фінансових злочинах.

Слідчі розглядають імовірні фінансові злочини, включно з відмиванням грошей, про що журналістам повідомили три окремі людини, ознайомлені з темою. Водночас адвокат олігарха Майкл Салліван у коментарі виданню заявив, що Коломойський не обвинувачений у жодному злочині і категорично заперечує твердження, що він відмивав кошти у США.

– Ось Фірташ сидить там у Відні з політично мотивованим обвинуваченням – і нічим це не завершується. Нормально там почувається. Але теж дуже хоче повернутися в Україну. Ось його обвинуватили – і він на 5…

– Майже 6...

– ... років випав із української політичної, економічної і бізнес-тусовки. Але ж ми знаємо, хто за цим стоїть, що за цим стоїть – уже все стало відомо. Свого часу по телевізору, я думаю, всі все покажуть – хто за цим стояв.

Примітка від редакції: Дмитра Фірташа вважають одним з основних фінансових «донорів» режиму екс-президента Віктора Януковича, який втік у Росію внаслідок Революції Гідності у 2014 році. Олігарх Фірташ опинився у Австрії , де його заарештували у 2014 році на запит правоохоронних органів США. Він був звільнений після виплати застави у 125 мільйонів євро з умовою не покидати Австрію та наразі досі очікує на остаточне рішення щодо екстрадиції.

– Ви не спілкувалися з паном Порошенком перед візитом в Україну? Чи вже коли приїхали?

– Ні, я не спілкувався з 14 червня 2017 року.

– Як ви оцінюєте президентство Петра Порошенка?

– Неоднозначно.

– Що ви маєте на увазі?

– Неоднозначно – є і плюси, і мінуси. Ми вистояли у війні з Росією, правильно? Він – головнокомандувач. Але при цьому, нас роздирали внутрішні конфлікти, яким він не перешкоджав.

– А от вас називають оточенням пана Зеленського. Ви, напевно, читали заяву пана Джуліані, адвоката президента США Дональда Трампа…

Примітка від редакції: Раніше Руді Джуліані заявив, що для виконання передвиборчих обіцянок Зеленському треба позбутися людей «з минулого».

«Він повинен очиститися від причеп з минулого і кримінальних олігархів – Ігоря Коломойського та інших. Тих, з приводу кого, ведуть розслідування в Америці, тих, хто перешкоджають нашій прямій комунікації з новообраним президентом Зеленським», – наголосив він.

Джуліані заявив, що для виконання передвиборчих обіцянок Зеленському треба позбутися людей «з минулого»
– Я вже сто разів казав, що я ніяке не оточення. Я сам по собі. І коли я займався бізнесом, пан Зеленський ходив у школу. Тому не потрібно нас пов’язувати. Можна прив’язати щось одне до іншого – але я не хочу наводити якісь банальні приклади.

Хочете детально? Але лише за умови, що ви це опублікуєте. В Україні діють два аферисти, які перебувають під розслідуванням США. Один, здається, Лев Парнас, а інший – Ігор – чи то Фруман, чи то Фурман. І вони ходять тут Україною, збирають з людей гроші, розповідають, що вони близькі з паном Джуліані – і що вони вирішать з паном Луценком будь-яке питання. Пан Луценко про це навіть не знає. І, я думаю, пан Джуліані теж про це не знає. Два «Остапи Бендери», які ходять поміж двома країнами й розповідають всіляке… І вони намагаються спрогнозувати кожному з них свою PR-позицію. І ми знаємо всі подробиці й всі нюанси, що є.

І в найближчому майбутньому, повірте мені, ми цих двох «субчиків» виведемо на світло боже. Щоб вони не думали...Запам’ятайте ці два імені: Лев Парнас і Ігор Фруман. Вони приїжджали до мене в Ізраїль і розповідали, як мені треба із Зеленським спілкуватися. Я сказав – я не маю відношення до Зеленського. Після цього вони зникли – і тут почалися всі ці провокації: щодо Джуліані, оточення, позбутися, ще якоїсь маячні

Примітка від редакції: Лев Парнас – це американський бізнесмен, який має відношення до благодійної організації American Friends of Anatevka. Анатевка –побудований на кошти єврейської громади населений пункт на Київщині.

Ім'я Ігоря Фрумана згадується в одній із публікацій видання «Лівий берег»: як бізнесмен із США також допомагає збирати гроші на облаштування містечка для єврейських переселенців зі сходу України. Фруман також розповідав, що робив пожертви до фонду виборчої кампанії Дональда Трампа.

– Ви ось коментували виданню «theБабель», що ви не знаєте, чим будете займатися в Україні, якими будуть ваші перші кроки.

– Ну уявіть, третя ночі, дзвонять з «theБабель» чи пишуть повідомлення, і питають: чим будете займатися. Ну, я міг сказати – спати буду. Ну я сказав – не знаю. Але в принципі спати.

– А які плани? Є якісь активи, які ви плануєте придбати в Україні найближчим часом?

– Дивіться, ні активів, ні придбати – просто приїхав в Україну. Два роки не був на батьківщині.

– Ну, чим ви будете займатися?

– Та просто літом відпочивати.

– А в плані бізнесу? Ви кажете, що «Приватбанк» ви не збираєтесь повертати. Може, є якісь інші активи, які вас цікавлять і які ви хотіли б отримати?

Раніше Коломойський заявляв: мені не потрібен «Приват», але хай повернуть 2 мільярди доларів
– Я ж сказав щодо «Приватбанку» – нас цікавить юридична оцінка того, що відбувається.

– Так, а щодо активів: ось у вас є активи – і вас більше жодні активи не цікавлять?

– А щось продається чи купується? Бо я не чув.

– Тобто, зараз у вас немає ніяких зацікавленостей чи планів, якими ви б могли поділитися?

– Просто на ринку держава щось продає чи купує? Ви зверніть увагу на придбання пана Ахметова. І на придбання ДТЕК.

Раніше Антимонопольний комітет дозволив компанії Ахметова ДТЕК придбати два обленерго
І на те що з 1 липня – хоча кажуть, що ринок не готовий – хочуть позбавити Україну від регуляції на ціни. Це ж не просто так робиться. Зараз вступає на посаду новий президент – а з 1 липня почне діяти закон, що НКРЕ не може регулювати ціни на енергію. Отримаєте ціни вдвічі дорожчі – і ні до кого апелювати не можна, бо був ухвалений закон.

Тебе ж це особисто не хвилює?

– Чому ні? Я розумію, чому це вас турбує.

– Мене взагалі не турбує. Але я ж особисто впораюсь з будь-якими цінами.

– Хотів спитати щодо пана Крючкова, ви, напевно, знаєте ситуацію…

– Хто в нас пан Крючков?

– Дмитро Крючков.

– Крючков – це людина, яка грабувала наші обленерго, наші підприємства і носила гроші Кононенку. Що тут знати, всі це знають. НАБУ знає, і прокуратура знає, і антикорупційна прокуратура знає. Я чув навіть, що Крючков планує піти на угоду зі слідством.

– А брати Суркіси до вас зверталися?

– Суркіси познайомили Крючкова з Кононенком.

Коломойський: брати Суркіси познайомили Дмитра Крючкова з Ігорем Кононенком
– А з вами вони знайомили Крючкова?

– Я знаю Крючкова, я його особисто знаю. Він пройдисвіт, аферист і шахрай.

Примітка від редакції: У програмі «Схеми: корупція в деталях» раніше були оприлюднені записи телефонних розмов екс-голови правління «Енергомережі» та колишнього народного депутата Дмитра Крючкова із першим заступником голови фракції «Блоку Петра Порошенка» у Верховній Раді Ігорем Кононенком і братами-бізнесменами Ігорем та Григорієм Суркісами, на яких обговорюється схема з виведення сотень мільйонів гривень з українських обленерго – на прохання журналістів перед публікацією вони були верифіковані американськими спеціалістами, які співпрацюють з урядом США.

17 квітня Солом’янський суд міста Києва взяв під варту Крючкова, якого 15 квітня екстрадували з Німеччини до України. А за декілька днів, 19 квітня Дмитра Крючкова випустили із СІЗО під заставу в 7 мільйонів гривень, яку вніс його адвокат, і зобов'язали носити електронний браслет. Хоча обвинувачення клопотало про розмір застави у 346 мільйонів гривень, що відповідає сумі завданих збитків.

Основна схема заробітку, за даними НАБУ, полягала в тому, що кілька напівдержавних обленерго погодилися, щоб великі місцеві промислові підприємства платили за вже поставлену електроенергію не їм напряму, а приватній компанії «Енергомережа», якою керував Крючков. Ця фірма, в свою чергу, потім обіцяла віддати гроші постачальнику – обленерго. На тристоронні договори пішли великі підприємства, в тому числі і завод Коломойського «Запорізький завод феросплавів». Однак за даними слідства, обленерго гроші від фірми Крючкова потім так і не отримували. Сам Дмитро Крючков свою провину не визнає.

– Ви прийдете на інавгурацію пана Зеленського?

– Якщо мені запрошення дадуть.

Коломойський: на інавгурацію Зеленського мене ще не запрошували
– Тобто, вас ще не запрошували?

– Ні. Нас лише сьогодні прийняли. Я не знаю – може на коктейль, на цю світську частину – може прийду. А на офіційну – що мені там робити? Плескати в долоні? Куди йти, куди проходити – я ніколи не був на подібних заходах.

– Ви були в Порошенка в Арсеналі – ця фотографія з Ахметовим...

– Я був в Арсеналі – але там уже було «дрінк», легка ситуація. Але в парламенті не був.

– І в парламент не приїдете?

– Мене не запрошували, по-перше. А по-друге, я не розумію, як це виглядає. І які складнощі там – потрібен дрес-код, метелики, краватки – це складно. Але ми люди більш вільні, спокійні – ми з покоління «Зе». Хоча нам років на 20 більше.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...