Як друзі Путіна "розділили" між собою Крим, - ЗМІ (фото, відео)

У розслідуванні видання відзначається, що вони заволоділи активами півострова, посадили в "депутатські" і "міністерські" крісла своїх людей, а також примножили свої статки.

Низка російських бізнесменів і місцевих чиновників "розділили" між собою окупований Росією Крим. Також серед них – колишній міністр оборони України. Деяких російська "Новая газета" називає друзями президента РФ Володимира Путіна, передають Патріоти України.

  • Юрій Ковальчук – основний бенефіціар банку "Росія"

З ним яким пов'язують будівництво дачі на узбережжі біля урочищ Батіліман і Аязьма в районі селища Ласпі. До 2007 року тут розташовувався пансіонат "Мис Айя", а потім землю викупила родина колишнього президента України Віктора Януковича. Після 2014 року у кримського маєтку Януковича з'явився новий власник – пітерське ТОВ "Берег".

Дача Ковальчука.

Земля під садибою в Батілімане налічує 3,8 гектара біля моря і вона дісталася за низькою ціною – за оренду платять 105 тисяч рублів на місяць дісталася компанії "Берег" за низькою ціною – її орендують за 105 тисяч рублів на місяць.

Юрій Ковальчук.

Видання пише, що Ковальчук одним з перших серед російських мультимиллиардерів почав працювати в Криму, він завів туди свій банк.

У грудні 2020 року ТОВ "Південний проєкт" (дочірнє підприємство банку "Росія") купило відомий винний завод "Массандра". У грудні 2017 року "Південний проєкт" придбав інший кримський винзавод – "Новий світ", що спеціалізується на виготовленні шампанського. Джерела газету відзначають, що структури Ковальчука де-факто також контролюють відомий севастопольський винзавод "Інкерман".

Крім виноробства структури Ковальчука займаються в Криму медичним страхуванням. Найбільша страхова компанія на півострові "Криммедстрах" контролюється двома "дочками" банку "Росія" - ТОВ "СКМ Холдинг" і ТОВ "Гарант-Сервіс".

  • Аркадій Ротенберг, який будував міст через Керченську протоку

Його дача розташована недалеко від маєтку Ковальчука – на протилежному боці Ласпинської бухти мисі Сарич.

Аркадій Ротенберг і Володимир Путін.

Територія там становить 12,5 га, а сама садиба займає 3,7 га. Пов'язані з Ротенбергом компанії "Магніт-Д" і "Сарич" володіють і оточуючим її реліктовим лісом і цілим гектаром пляжу.

Дача Ротенберга.

Також його компанії отримали у володіння здравниці в Криму – санаторії "Місхор", "Дюльбер" і "Ай-Петрі". Ще одна оздоровниця, на якій заробила пов'язана з Ротенбергом компанія, – дитячий табір "Артек".

Відзначається, що Ротенберг також став фактичним власником компанії "Кримтелеком", якій віддали у спадок під час "націоналізації" українських підприємств активи мобільних операторів "Укртелеком" і "Київстар".

Крім того, друг Путіна пов'язаний з компанією "Кримтехнології", у власності якої 87 земельних ділянок в Ялті, Алушті, Євпаторії і Сімферополі (загальна площа 20 га), а також понад 300 окремих будівель і приміщень загальною площею 77 тисяч квадратних метрів.

Будівництво уздовж дачі Ротенберга.

Загальна сума "кримських" держконтрактів, отриманих пов'язаними з Ротенбергом компаніями, становить близько 300 млрд рублів.

  • Сергій Аксьонов – так званий "глава Криму"

За даними видання, він вибудував особисту фінансову і управлінську імперію.

Його батько Валерій Аксьонов - заступник голови комітету "Державної ради Криму з будівництва, транспорту і паливно-енергетичного комплексу". Своячка Євгенія Добриня очолює "золотий" "комітет Держради із земельних і майнових відносин", а її цивільний чоловік Андрій Дедюхін – "департамент по рибному господарству республіканського Мінсільгоспу". Теща Аксьонова Людмила Добриня - член Громадської палати Криму.

Сергій Аксьонов.

Компанії родичів Аксьонова переважно займаються нерухомістю.

Так, до групи компаній "Моноліт" входить ТОВ "Мальва ком", засноване в 2014 році тещею Сергія Аксьонова Людмилою Добринею та його радником Світланою Бабій. Добриня також є основним бенефіціаром ТОВ "Ескада", які займаються управлінням орендованою нерухомістю. Крім того, в 2015 році вона стала співзасновником похоронної компанії "Спеціалізована міська ритуальна служба", яка заробила за чотири роки 7 млн рублів.

Дружина "глави Криму" Олена Аксьонова є співзасновником сімферопольських компаній "Галс" і "Стелс-Південь", які займаються здачею в оренду нерухомості. Дочка Аксьонова Христина Манусова володіє ТОВ "Парус", яке також займається здачею в оренду нерухомості. Її чоловік Данило Манусов з 2019 року володіє ТОВ "Преміум Трейд", яке займається торгівлею продуктами харчування і тютюном.

23-річний син глави окупаційної влади Криму Олег Аксьонов з 2018 року є співвласником ТОВ "Моро Маре", якому належить будинок купця Чирахова - одне з найвідоміших історичних будівель Сімферополя.

  • Володимир Константинов – спікер так званого "кримського парламенту"

Видання пише, що він прийшов до влади вже забезпеченою людиною, статок якого оцінювався в 118,4 млн доларів. Гроші він заробив в будівельному бізнесі – очолював компанії "Укрросбуд" і "Консоль". Остання зараз є "генеральним забудовником Криму".

Володимир Константинов.

Формально Константинов відійшов від бізнесу в 2010 році – перед тим, як стати головою Верховної Ради півострова, але де-факто будівельні компанії залишилися під контролем його сім'ї. Так, згідно з даними "Інтерфакс-Спарк", дочка спікера кримського "парламенту" Катерина Константинова є співвласником семи компаній, пов'язаних з "Консоллю".

Син "спікера" Олег Константинов також є директором і співзасновником п'яти компаній, пов'язаних з "Консоллю". Дві з них, що працюють в фізкультурно-оздоровчій сфері, збиткові. Зате Кримський газобетонний завод, яким Константинов-молодший володіє разом з людьми "віце-прем'єра" Криму Євгена Кабанова, приносить гарний прибуток: з 2015 року - 189,6 млн руб.

Офіс компанії "Консоль" в Сімферополі.

Сам Константинов з 2014 по 2019 рік, згідно з офіційними деклараціями, заробив 146,8 млн руб. Також він привів у владу своїх колег по будівельному бізнесу і "Партії регіонів".

  • Євген Кабанов – "віцепрем'єр" Криму

"Нова газета" підкреслює, що він разом з "Консоллю" Константинова брав участь в забудові Приморського парку Ялти. Всього, за підрахунками кримських ЗМІ, структури Кабанова можуть заробити на житловому комплексі "Приморський парк" до 3,6 млрд рублів.

Євген Кабанов.

Компанія "Інтербуд", якою Кабанов володів до приходу в 2018 році в окупаційну владу (а після передав своїм родичам і бізнес-партнерам), забудовувала Адміральський пляж в Севастополі і зводила ЖК "Вершина успіху" в комплексній охоронній зоні об'єкту всесвітньої спадщини ЮНЕСКО Херсонеса Таврійського. З 2015 по 2019 рік структури "Інтерстроя" отримали 333,6 млн руб чистого прибутку. Будівництва Кабанова не раз викликали протести жителів.

В кінці 2020 року з'явилася інформація, що Кабанов може стати фігурантом кримінальної справи через конфлікт навколо житлового комплексу "Омега-2" в Севастополі.

  • Павло Лебедєв – колишній міністр оборони України

У бізнес-співтоваристві Криму він виявився задовго до окупації півострова. У 1999 – 2002 роках Лебедєв був фінансовим директором "Кримського титану" – хімічного підприємства, яке до 2019 року належало українському олігарху Дмитру Фірташу. А до 2012 року став власником Inter Car Group, в яку входила кримська група компаній "Парангон", що займалася будівництвом.

Павло Лебедєв.

З Києва Лебедєв втік тоді ж, коли і Янукович, – 21 лютого 2014 року. У Севастополі він зайнявся будівництвом.

Основні девелоперськими активами Лебедєва є група компаній "Парангон" і компанії, пов'язані з севастопольським готелем "Аквамарин", на території якого працює єдиний в місті аквапарк. Також Лебедєв – бенефіціар агрофірми "Альянс", що займається вирощуванням зернових.

Видання відзначає, що проекти Лебедєва часто викликають невдоволення у севастопольців. За словами джерел, його називають людиною з великими зв'язками на федеральному рівні. Також колишній міністр оборони є членом правління Російського союзу промисловців і підприємців.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...