Як шкідливого кота: У Міжнародному трибуналі з морського права про незаконне затримання українських моряків Росію відверто "тицьнули носом"

Для юристів-міжнародників буде цікаво, як Російська Федерація ще з часів російської імперії спиралася на норми, які тепер відверто порушує.

Фред Соунс

Особливо — інцидент із підводним човном у шведських територіальних водах, нагадав у своєму виступі адвокат професор Фред Соунс, який входить у склад делегації України в Міжнародному трибуналі з морського права. Його слова наведені на Facebook-сторінці заступника міністра закордонних справ України Олени Зеркаль, передають Патріоти України.

Коментуючи дії Росії, він зазначив, що трибунал має юрисдикцію у справі щодо імунітетів українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів. Виступ професора Соунса був присвячений правовим підставам запиту України про застосування тимчасових заходів та юрисдикції Трибуналу.

Ключові елементи з промови Соунса:

  • Запит України про тимчасові заходи має на меті захист її прав на повний імунітет військових кораблів від юрисдикції іншої держави.
  • У справі ARA Libertad трибунал пояснив, що військове судно "є вираженням суверенітету держави, прапор якої воно несе".
  • Імунітет військових кораблів передбачає, що інші держави не можуть арештовувати, затримувати їх, в інший спосіб заважати їм виконувати свої функції.
  • Абсолютний імунітет захищає як самі кораблі,так і їхні екіпажі, пасажирів, все на борту, враховуючи товари та обладнання.
  • Захоплення, тривале затримання військових суден Росією, кримінальне переслідування членів їхніх екіпажів порушує імунітет військових суден.
  • Росія, за ст. 30 UNCLOS, мала право лише вимагати залишити територіальне море, що кораблі й так уже робили.
  • Проігнорувавши запропонований Україною строк обміну думками, Росія порушила ст. 283 UNCLOS.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...