Як виглядає карта розведення військ на Донбасі (відео)

Розведення військ на Донбасі, про яке домовилися в Мінську досі не відбулось через порушення режиму тиші.

Відведення у трьох «пілотних» районах — це одна з умов проведення зустрічі лідерів «нормандської четвірки». Який є досвід розведення, скільки людей можуть опинитись в «сірій зоні» та чим це їм загрожує з’ясовували у програмі «Нині вже», передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

Наразі йдеться про розведення у двох місцях на лінії зіткнення — поблизу населених пунктів Петрівське та Золоте. Для уникнення воєнних дій, війська з обох боків повинні відійти вглиб на 1 кілометр. У Станиці Луганській таке розведення відбулося ще влітку, аби відновити пішохідний міст — єдиний перехід на підконтрольні території в Луганській області.

Станиця Луганська

Після розведення військ у Станиці Луганський у «сірій зоні» опинилися кілька вулиць. Одна з них вулиця — Ломоносова.

Військових там зараз немає.

«Основні завдання виконує Військова цивільна адміністрація з відповідним набором тих структур, які у них є. Це і Національна поліція, і підрозділи з надзвичайних ситуацій, це і медичні підрозділи, які забезпечують життєдіяльність і саме головне це забезпечення життя і здоров’я місцевого населення», — пояснив в ефірі програми «Нині вже» заступник командувача Операції об’єднаних сил генерал-майор Богдан Бондар.

Він також додав, що страхи мешканців не виправдались: їм виплачують пенсії, забезпечують медикаментами, за необхідності вугіллям та дровами.

Втім у Станиці Луганській є природна перешкода — річка Сіверський Донець, міст через яку зараз і ремонтують. «Блокпост» бойовиків розташований одразу за мостом, тож їхня сторона свої зобов’язання не виконала.

«На жаль, Російська Федерація і окупаційна адміністрація, розташована на цій території, не до кінця прибрала тих бойовиків. Вони продовжують перебувати на мосту в районі розлому», — розповідає Бондар.

Золоте-4

Золоте — проблемна точка. Саме там бойовики активно порушують режим тиші. У найближчому населеному пункті Катеринівка в зону розведення також потрапляє одна вулиця, на якій мешкає близько ста людей.

Та попри відсутність природного кордону, як у Станиці, в ООС запевняють, що про безпеку цивільних подбають:

«Там буде розташовуватися оперативний пункт Національної поліції, який буде забезпечувати цілодобовий порядок і підтримувати зв’язок Збройних сил. Там будуть перебувати інші підрозділи, які також будуть здійснювати контроль за цією ділянкою в районі безпосередньо цієї вулиці».

Крім того, як і в Станиці, місцева ВЦА посилить забезпечення. Тож турбуватися про пенсії, продукти, поліцію та медичне забезпечення не варто.

Як і про прикриття з боку військових. «Наші позиції розташовані за межами Катеринівки на висоті і ми візуально через прилади нічного бачення, відеокамери бачимо і спостерігаємо всю цю ділянку до залізничної колії», — наголосив генерал-майор. До того ж, повернутись на позиції за необхідності українські військові зможуть протягом 15 хвилин.

Петрівське

Третя ділянка запланованого розведення найспокійніша. Там немає цивільного населення, мова йде про поле.

Саме Петрівське наразі контролюється бойовиками. Населений пункт на підконтрольній Україні території в районі цієї зони — Богданівка.

Ані з Петрівського, ані з Богданівки війська не вийдуть. Вони розійдуться з поля, де в разі покращення загальної ситуації, в майбутньому можуть відкрити додатковий пункт пропуску.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...