Ібупрофен, ортофен, аспірин: Лікарка розповіла про небезпеку популярних препаратів

Кожен з нас частіше або рідше вживає різні знеболювальні препарати: хтось від головного болю, хтось від болю в суглобах тощо.

Однак, як з'ясувалося, застосування різних нестероїдних протизапальних засобів пов'язане з підвищенням ризику інфаркту та інсульту. "У моїх кардіологічних пацієнтів, особливо старшого віку, я завжди уточнюю, наскільки часто вони користуються нестероїдними протизапальними препаратами на зразок Ібупрофену й Ортофену проти болю в суглобах, спині або всюди", – пише у себе у Facebook професорка, кардіологиня Катерина Амосова, передають Патріоти України.

За її словами, згідно з даними доказової медицини і великих епідеміологічних досліджень, терапія НПЗП, крім Аспірину, пов'язана з підвищенням ризику інфаркту, інсульту і смерті від серцево-судинних захворювань. "Крім того, їхнє вживання здатне збільшувати артеріальний тиск і набряки завдяки затриманню нирками натрію і води, спричинюючи навіть потребу в госпіталізації. Це крім загрози кровотеч, зокрема шлункових внаслідок ерозій і виразки, головного болю, запаморочення, погіраення сну", – зазначає лікарка.

Так, про здатність терапії НПЗП підвищувати ризик тромботичних ускладнень серцево-судинних захворювань йдеться в попередженнях американського регуляторного агентства FDA, а їхнє застосування протипоказано в разі нестабільної стенокардії, інфаркті, інсульті, а також перед і після кардіохірургічних операцій.

"Дія всіх НПЗП, включно з Аспірином, пов'язана з блокуванням ферменту циклооксигенази (ЦОГ), за участю якого утворюється низка біологічно активних речовин – простагландинів (ПГ). Довгий час вважалося, що за допомогою ЦОГ-1 синтезуються як "корисні" ПГ (Е2 і простациклин), які зменшують активність тромбоцитів і поліпшують захисну функцію клітин ендотелію, так і "шкідливий" тромбоксан А2 з протилежною дією. Водночас друга фракція ферменту – ЦОГ-2, ймовірно, відповідає за утворення "шкідливих" ПГ: медіаторів запалення і болю, – пояснює професорка. – На цій теорії базувалося створення препаратів НПЗП зі здатністю виборчої (селективної) блокади тільки ЦОГ-2, так званих коксибів. Вони повинні забезпечувати протизапальний і знеболювальний ефекти за збереження продукції "корисних" ПГ через ЦОГ-1. Однак під час клінічного використання нових НПЗП трапилося зовсім "не так, як хотілося". Один з них – рофекоксиб – був взагалі відкликаний усіма регуляторними агентствами внаслідок встановлення істотного підвищення частоти інфарктів і інсультів в разі його вживання для лікування артритів".

Вона зазначила, що фактори, від яких залежить величина серцево-судинних ризиків НПЗП, остаточно не з'ясовані. Ймовірно, це не відносна селективність НПЗП щодо ЦОГ 1-2, а абсолютна величина блокувального ефекту, яка пропорційна дозі, кратності й тривалості їхнього вживання. Крім того, ступінь додаткового ризику пропорційна вихідному ризику. Тобто в пацієнтів із хронічною ішемічною хворобою серця вона більша, ніж без такої, але менша, ніж у пацієнтів із інфарктом.

Ба більше, для пацієнтів, які отримують одночасно НПЗП (зі знеболювальною та протизапальною метою) і Аспірин (для тромбопрофілактики), має значення також їхня негативна взаємодія. Аспірин – єдиний серед НПЗП, який незворотно блокує ЦОГ, забезпечуючи стійке зменшення активності/агрегації тромбоцитів до кінця їхнього "життя". Перешкоджаючи його доступу до ЦОГ, НПЗП-"конкуренти" надають значно менший антиагрерантний ефект внаслідок зворотної блокади цього ферменту.

Для мінімізації серцево-судинних ризиків НПЗП, Амосова рекомендує:

– максимально обмежити застосування НПЗП;

– в разі одночасної профілактичної терапії Аспірином вживати Ібупрофен за 8 годин до або за 30 хв після вживання Аспірину, а інші НПЗП – за 2 години до вживанння Аспірину;

– у пацієнтів з наявними кардіологічними захворюваннями за можливості замінювати НПЗП на Парацетамол або навіть на короткий – на глюкокортикоїди (наприклад, в разі ускладнення інфаркту асептичним перикардитом);

– якщо неможливо відмовитися від НПЗП, наприклад, пацієнтам із супутніми артритом/артрозом, використовувати для тромбопрофілактики замість Аспірину інший антитромбоцитарний засіб, як-от Клопідогрель (Плавікс).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...