ЄС офіційно "наїхав" на Шкарлета через спробу відкату реформи Міносвіти, - ЗМІ

Керівник МОН хотів ліквідувати усі директорати, що були сформовані в міністерстві в рамках реформи держслужби.

Виконувач обов’язків міністра освіти та науки Сергій Шкарлет отримав офіційне попередження представництва Євросоюзу в Україні через спроби змінити структуру міністерства, які фактично руйнують запроваджені раніше реформи, передають Патріоти України з посиланням на ЄП.

За інформацією журналістів, раніше МОН представив уряду проєкт рішення про зміну структури міністерства, яка передбачала реорганізацію (ліквідацію) усіх директоратів, утворених кілька років тому в рамках реформи держслужби. Фінансування реформи забезпечив ЄС. МОН був одним з пілотних міністерств, які отримали європейські грантові кошти для проведення такої реформи. Її рамки передбачали, зокрема, заповнення новоутворених посад з гідною оплатою на відкритих конкурсах.

Запропоновані Шкарлетом зміни, як зазначається, порушують не лише зобов’язання України у рамках вже проведеної реформи, але також умови надання зарезервованої для України макрофінансової допомоги ЄС, тому проєкт рішення МОН був відхилений урядовими структурами як такий що суперечить міжнародним зобов’язанням України. Про цю ініціативу однак стало відомо західним донорам.

Наприкінці минулого тижня представництво ЄС звернулося з листом до Сергія Шкарлета, у якому нагадало керівнику міністерства про безповоротну допомогу Україні у сфері освіти та науки.

Так, фінансування лише виконуваних на даний момент програм має загальну вартість понад 200 млн євро. У ЄС підкреслили, що це фінансування спирається на реформу держслужби, яку підважують дії Шкарлета.

У зв’язку з цими стратегічними пріоритетами (за якими Україна отримує від ЄС та держав ЄС гранти – ред), як ви напевно знаєте, ЄС тісно залучений до реформи держу правління, яка лишається наріжним каменем підвищення здатності держслужби досягати результату", - йдеться у листі.

Європейська сторона вважає важливим збереження 6 директоратів МОН із високооплачуваними співробітниками, утворених у рамках фінансованої ЄС реформи.

"Ми закликаємо вас продовжувати належну дію цих структур і посилювати їхню роль у міністерстві... Будь-який відкат досягнутого раніше успіху у реформах безсумнівно викличе нашу занепокоєність та може підірвати нашу співпрацю, яку ми сприймаємо як успішну і прагнемо продовжувати – в тому числі, можливо, через нові програми допомоги у рамках реформи держслужби", - йдеться у листі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...