Єврейський Новий рік: Як кошерно відсвяткувати, прикмети та традиції

Рош Ха-Шана вважається одним з головних єврейських свят. Юдеї вірять, що саме цього дня Бог визначає долі людей на наступний рік.

Єврейський Новий рік у 2019 році святкуватимуть 29 вересня – 1 жовтня, передають Патріоти України.

Історія свята

Єврейський Новий рік пов'язаний з багатьма подіями. У цей день відбулося створення світу Богом, а також сталися інші важливі біблійні події. Серед них – вигнання Адама і Єви з раю, вихід Ноя на землю після всесвітнього потопу та звільнення євреїв від єгипетського рабства.

У Священному Писанні євреїв першим місяцем року зазначений весняний місяць авів – це період, коли євреї вийшли з Єгипту. Новий рік євреїв дещо відрізняється від європейського і святкується не взимку, а восени. Цей період називається "днем священних зборів". За давніми переказами, Рош Ха-Шана служить Судним днем. Бог ретельно вивчає вчинки кожної людини впродовж року, щоб прийняти рішення про його подальшу долю – дарувати щастя та благополуччя чи послати випробування.

Юдеї веселяться на Новому році

Саме з цієї причини, юдеї багато часу проводять за молитвою, щоб покаятися за скоєні гріхи та отримати благословення від Бога. Вони посилено займаються самоаналізом, працюють над виправленням помилок і думають над тим, як заслужити прихильність від Бога. Юдеї щиро вірять, що від цього свята може залежати доля людини.

Після єврейського Нового року настануть десять днів молитов і каяття – "Дні трепету", які завершаться черговим святом Йом-Кіпур – днем посту, покаяння і відпущення гріхів.

Традиції та заборони Єврейського Нового Року

Рош Ха-Шана є родинним святом. Тож у ці дні родина дарує одне одному красиві подарунки та збирається за одним столом за душевними розмовами. Однією з єврейських традицій є посиденьки в колі сім'ї, щоб почути звук труби шофара. Саме його має почути в день свята кожен єврей, і тоді щастя буде з ним цілий рік. Це традиційне сурміння у шофат – ріг барана.

За столом спочатку вимовляють благословення над вином (кідуш), далі омивають руки, благословляють хліб (хал), і тільки після цього приступають до трапези.

Традиційним фруктом юдеїв у Новий рік є гранат. Його можна замінити яблуками. На столі повинен стояти мед, щоб увесь наступний рік був солодким. Хліб повинен бути у формі вінка, який означає циклічність часу.

Святковий стіл юдеїв

Якщо на стіл подають рибу, то вона обов'язково повинна бути з головою, аби впродовж року бути "на чолі, а не на хвості". На Новий рік у євреїв щодо їжі є певні заборони. Вірянам не можна їсти кислу та гірку їжу, щоб рік не був сумний та важкий. Забороненими є також горіхи. Це слово на івриті означає "гріх" і його згадувати в ці святкові дні не можна.

Для євреїв дуже важливо увійти в Новий рік з чистою совістю та помислами, тому перед початком Нового року вони просять вибачення у всіх, перед ким завинили. Що цікаво, усі єврейські свята настають не зранку, а ввечері попереднього дня. Юдеї переконані, що саме в період заходу сонця народжується новий день.

Святкування Рош Ха-Шана розпочинається з урочистого богослужіння. Їх впродовж дня є три: ранкове, денне та вечірня. Початок кожного богослужіння супроводжується трублінням у шофар. Послідовники юдаїзму вітають одне одного словами: "Нехай Всевишній у Книзі Життя запише вам гарний рік". На Рош Ха-Шана обов'язково заведено веселитися.

Єврейський Новий рік в Умані

Напередодні Рош Ха-Шана хасиди приїжджають на могилу Цадика Нахмана – засновника брацлавського хасидизму, похованого в Умані. За різними оцінками, кількість паломників коливається від 30 до 50 тисяч осіб.

Якщо ж святкування єврейського Нового року припадає на 29 вересня – 1 жовтня, то хасиди прибувають в Умань за тиждень або хоча б за декілька днів до початку Рош Ха-Шана. У 2019 році в Україні очікується близько 40 тисяч хасидів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...