Їх не виготовляють вже понад 30 років: "Україна закуповуватиме застарілі гаубиці, снарядів на які немає", - Бутусов

Чехія зняла "Дану" з озброєння ще у 2018 році. З цього часу вони простоювали на складах, а Чехія мріяла їх позбутися.

Міністерство оборони України уклало контракт з Чехією про купівлю 30 самохідних гаубиць "Дана". Їх не виготовляють вже понад 30 років, вони не відповідають стандартам НАТО, а в України дефіцит необхідних снарядів калібру 152 міліметри. Пояснити закупівлю чеських гаубиць "Дана" чим-небудь, крім корупції, неможливо, адже ЗСУ вони абсолютно не потрібні. Про це у своєму Фейсбуці заявив головний редактор видання Censor.net Юрій Бутусов, передають Патріоти України.

"Втім, зараз міністр оборони Андрій Таран цю ганебну угоду все ж таки уклав. Неприємно вражає, що головком ЗСУ Руслан Хомчак цю угоду схвалив", – підкреслив журналіст.

Він підкреслив, що Чехія зняла "Дану" з озброєння ще у 2018 році, адже чеська армія перейшла на єдиний калібр – 155 міліметрів. З цього часу вони простоювали на складах, а Чехія мріяла їх позбутися.

Ще один аспект проти цих гаубиць – їхній вік і технічні спроможності. Перестали виробляти такі гаубиці ще в Чехословаччині в 1989 році. Дальність стрільби становить всього 20 кілометрів, а країни НАТО давно перейшли на зброю, що стріляє на 30 – 40 кілометрів.

Та найбільшою проблемою Юрій Бутусов називає брак снарядів для "Дани". Він підкреслив, що, наприклад, для 152-міліметрових "Гіацинтів" снарядів не вистачає. Тож, на його думку, економічно вигідно було б перейти на єдиний калібр 155 міліметрів.

Журналіст вважає, що натомість можна було б "довести до розуму" виробництво вітчизняної самохідної гаубиці "Богдана" або ж закуповувати порівняно дешеві французькі гаубиці CAESAR, ефективна дальність яких становить 42 кілометри.

"Багато програм держоборонзамовлення-2020 не виконано. Міноборони зривало весь рік виплати українським виробникам. І накопичило залишки на кінець року. Все це тепер хочуть вбухати в абсолютно не потрібне застаріле залізо. Очевидно, що це робиться навмисне", – заявив Юрій Бутусов.

Він висловив сподівання, що верховний головнокомандувач Володимир Зеленський зверне увагу на цю ситуацію, що вказує на "відсутність оборонного планування України".

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...