Інавгурація, або Як новообраний президент принесе присягу народу України

Протягом 30 днів з моменту оприлюднення офіційних результатів виборів-2019 має відбутися інавгурація нового президента України – Володимира Зеленського.

Володимир Зеленський

Журналісти зібрали всю важливу інформацію про процедуру інавгурації та присягу нового президента, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Дата і як проходить

Інавгурація – це урочиста процедура вступу на посаду глави держави і низки інших вищих виборних осіб. 3 червня 2019 року крайня дата проведення інавгурації нового президента України.

4 травня Володимир Зеленський провів зустріч зі спікером Верховної Ради Андрієм Парубієм і представниками різних фракцій.

Сам Зеленський заявив, що запропонує народним депутатам проголосувати за проведення інавгурації 19 травня. Однак після зустрічі стало відомо, що з датою визначаться на засіданні парламенту 14 травня. "Ми пропонуємо дату 19 травня, бо вже треба працювати... І (на зустрічі - ред.) я пояснював нашу дату, що нам треба вирішити з цією датою, бо в нас є зв'язок з іноземними гостями, які хочуть зрозуміти і свій графік, бо всі хочуть приїхати в Украну для цього святкування, цього дня", - заявив Зеленський.

Він додав, що у лідерів фракцій "є різні думки" щодо дати інавгурації, тому "дату ми напевно зможемо зрозуміти тільки 14 травня на засіданні Верховної Ради".

А от нардеп від Блоку Петра Порошенка Володимир Ар'єв у своєму Telegram повідомив цікаву деталь щодо дати. "Після тривалої дискусії новообраний готовий був погодитися на 28 травня чи навіть 1 червня. І тут Богдан, який сидів поруч, показав Зеленському щось на телефоні і сказав пару слів. Після цього ситуація різко змінилася, Зеленський сказав що він наполягає на 19/05 і поставить прямо зараз голосувалку на сайті. Щоб тиснути на ВР", - наголосив депутат.

Буде шоу?

Процедура інавгурації законодавчо не закріплена, але прописані норми можна знайти в Конституції України та законі про регламент Верховної Ради. За час незалежності сформувалися свої правила інавгурації нового президента.

Зазвичай Верховна Рада призначає урочисте засідання з приводу складення присяги новообраним президентом. Але народні депутати можуть змінити місце проведення інавгурації. Наприклад, у 1999 році парламент пішов назустріч Леоніду Кучмі, який був переобраний на другий термін, і переніс торжества до Національного палацу мистецтв "Україна".

У процедуру інавгурації обраного президента України Володимира Зеленського внесуть нову особливість, якої раніше не було. Про це розповів сценарист серіалу "Слуга народу" Юрій Костюк. "А як готуємося — думаємо про "фішечки". Зрозуміло, що є офіційна процедура, яку ми поважаємо", — наголосив він.

Інавгурація-2019: церемонія

Дата і час проведення урочистого засідання Верховної Ради визначаються рішенням депутатів за погодженням з новообраним президентом.

Якщо в Раді буде скандал і отримати 226 голосів народних депутатів стане неможливим, дату і час проведення урочистого засідання називає голова парламенту.

Він же відкриває засідання, а в разі його відсутності – перший віце-спікер або віце-спікер. До слова, Пересопницьке Євангеліє не є обов'язковим атрибутом церемонії інавгурації, але стало символом на присязі.

Для участі в засіданні запрошуються голова Центральної виборчої комісії, голова Конституційного суду (КС) та інші офіційні особи, списки яких спікер парламенту узгоджує з новообраним президентом і головою КС.

Новий президент приносить присягу, поклавши одну руку на Конституцію України і, за бажанням, іншу – на Пересопницьке Євангеліє. Потім він підписує її текст, який передає голові КС, а той – голові Верховної Ради.

Традиційно президент України приносить таку присягу: "Я, (ім'я та прізвище), волею народу обраний Президентом України, заступаючи на цей високий пост, урочисто присягаю на вірність Україні. Зобов'язуюсь усіма своїми справами боронити суверенітет і незалежність України, дбати про благо Вітчизни і добробут Українського народу, обстоювати права і свободи громадян, додержуватися Конституції України і законів України, виконувати свої обов'язки в інтересах усіх співвітчизників, підносити авторитет України у світі".

Вже після цього голова ЦВК вручає президенту України посвідчення, а голова КС символи президентської влади – булаву, печатку і нагрудний знак.

Потім президент виступає з парламентської трибуни зі зверненням до українського народу (інавгураційною промовою).

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...