Індексація пенсій: Українцям розповіли подробиці

При розрахунку пенсії в Україні не надто важливо, скільки років ви працювали.

Пенсії в Україні будуть збільшені після індексації у травні, але мільйони українців залишаться взагалі без доплат, або їм доплатять копійки. Багато хто з них задається питанням, чому відпрацювавши на благо держави по 40-50 років вони змушені зводити кінці з кінцями на трохи більш як дві тисячі гривень на місяць, передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

Відповідь проста: основну роль при розрахунку пенсії грає не стаж, а зарплата, яку ви отримували протягом своєї трудової діяльності. А коефіцієнт цього стажу в Україні знизили з 1,5% до 1%.

Пенсії українцям розраховують за формулою: середня зарплата в Україні за останні три роки (цифру дає ПФУ) множать на співвідношення своєї зарплати до середньої, потім множать на стаж у роках і ще раз множать на той самий коефіцієнт (1%).

При цьому багато пенсіонерів, які одержували низьку зарплату, при такій формулі не дотягують навіть до "мінімалки" 1638 грн (на цей час). Тоді цю різницю, наприклад 200-300 гривень, держава "дарує" пенсіонерові. Коли ж справа доходить до щорічної індексації, цю саму надбавку плюсують не до 1638 гривень, а до вашої пенсії, розрахованої за формулою. Ось і виходить, що хтось щороку намагається дотягнути до "мінімалки", а комусь додають 5-10 грн.

Начальник головного управління Пенсійного фонду України в Миколаївській області Олена Сичугова відповіла на питання, що хвилюють багатьох, підтвердивши, що в Україні головною є зарплата, а не 40-річний стаж. При цьому у кожного пенсіонера свій індивідуальний результат, пишуть місцеві ЗМІ.

"Розмір пенсії в першу чергу залежить від розміру заробітної плати, на підставі якої її рахували, а в меншій мірі - від стажу. Тобто при великому стажі і одночасно низькій заробітній платі пенсія апріорі не буде високою", - відповіла спеціаліст з ПФУ пенсіонерці, яка поскаржилася на пенсію 2027 гривень за 42 роки стажу.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...