"Його порівнюють із тарганом": "Білоруси виходять на пікети з капцями, які символізують їхній намір позбутися Лукашенка", - журналістка

Коли трапилася епідемія коронавірусу, білоруси побачили, що позиція президента Олександра Лукашенка є загрозою людському життю...

Наталія Радіна

У Білорусі зараз передреволюційна ситуація, заявила білоруська журналістка, головна редакторка сайта "Хартия-97" Наталія Радіна, передають Патріоти України з посиланням на видання Гордон.

"У Білорусі передреволюційна ситуація. Багато хто говорить, що вже почалася оксамитова революція. Десятки тисяч людей виходять на вулиці білоруських міст і стають у черги, щоб поставити підписи за незалежних кандидатів у президенти. Передусім за Світлану Тихановську, дружину відомого білоруського блогера Сергія Тихановського, якого заарештовано і котрий перебуває у в'язниці. Тихановський – народний лідер, який з'явився не так давно і викликає величезні симпатії у білорусів своєю сміливістю, вмінням говорити з людьми. Його називають білоруським Лехом Валенсою і багато хто пов'язує з ним надії на зміни. Очевидно, вони мають відбутися в Білорусі найближчим часом. Це помітно не тільки за цими довгими чергами. Але й за тим, що практично в кожному місті країни відбуваються пікети", – розповіла Радіна.

Вона нагадала, що наразі в Білорусі триває передвиборча кампанія. "Ці акції легальні, тому що в Білорусі проводять виборчу кампанію і дозволено збір підписів за кандидатів у президенти. Саме тому люди скористалися цією легальною можливістю. Такого в Білорусі раніше ніколи не було. Опозиційні кандидати, звісно ж, брали участь у псевдовиборах, щоб мати можливість поспілкуватися з виборцями, але такої кількості людей на тих пікетах не було. Сьогодні білоруси виходять не просто постояти, а поділитися своїм обуренням. Видно, наскільки вони ненавидять Лукашенка, настільки втомилися від нього і як сильно хочуть якнайшвидшої зміни влади", – повідомила журналістка.

На її думку, ставлення до диктатора видно і за прізвиськами, які дають йому люди. "Мегапопулярним стало гасло "Стоп тарган!". Люди виходять на пікети з капцями, які символізують їхній намір скоріше позбутися Лукашенка. Його порівнюють із тарганом, настільки він огидний людям. Закономірний підсумок його правління в Білорусі. Ще одне популярне прізвисько Лукашенка – "Саша три відсотки". Це пов'язано з тим, що в інтернеті почали проводити незалежні опитування і рейтинг Лукашенка виявився на рівні 1–3%, не більше. Розлючений диктатор спробував заборонити інтернет-опитування. У підсумку прізвисько "Саша три відсотки" приклеїлося до нього намертво", – розповіла Радіна.

Вона зазначила, що на протестні настрої у країні вплинула не тільки економічна криза, але й епідемія коронавірусу. "Зіграла свою роль маса факторів. Втома жити в злиднях і страху, бачити корупцію чиновників, нахабство і безкарність самого Лукашенка, який жирує на російські гроші. У країні економічна криза, у всіх областях – величезна кількість безробітних, низькі зарплати, мізерні пенсії, вводять абсурдні декрети і закони, відбувається грабіж населення. На цьому тлі Лукашенко будує нові резиденції. На всю маленьку Білорусь їх уже 18. Він влаштовує спортивні змагання, купує майбахи, літаки, будує льодові палаци, продовжує проводити потішні турніри за власною участю. Природно, це викликає у людей відторгнення. Але коли трапилася епідемія коронавірусу, всі побачили, що Лукашенко ще й пряма загроза людському життю. Він єдиний у світі диктатор, який категорично відмовився вводити карантин", – підкреслила співрозмовниця.

Вона заявила, що офіційна статистика спотворює реальну картину захворюваності та смертності у країні. У такий спосіб влада намагається приховати справжній масштаб епідемії. "Сховати таке вже неможливо – ми живемо у вік інформаційних технологій. Звідусіль стікається інформація, що вмирають тисячі людей, рахунок заражених іде на сотні тисяч. Називають цифри – приблизно 10 тис. померлих і майже мільйон хворих. Медицина не справляється. Величезна кількість медпрацівників виявилася зараженою. Умирають і медсестри, і лікарі. Не вистачає місць у лікарнях. Ми знаємо, що навіть онкоцентри переобладнали під інфекційні відділення. Відповідно, онкохворі не одержують необхідної допомоги і можуть померти завчасно. Ситуація просто жахлива. Це теж стало тригером, що люди усвідомили: боротьба за свободу в Білорусі сьогодні – це вже боротьба за життя", – сказала журналістка.

За її словами, протистояння між владою та громадянським суспільством у Білорусі триватиме. "Звісно, Лукашенко так просто не здасться, але й білоруси не здадуться. Буде протистояння. Сподіваюся, у країні знайдуться люди, зокрема у владі та силових структурах, які зупинять узурпатора. Адже Лукашенко не легітимний президент. Виконання злочинних наказів – подвійне порушення закону. Цілком очевидно, що через вибори ситуацію в Білорусі змінити не можна, отже, будуть змінювати через вулицю", – резюмувала Радіна.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...