Історії війни: Зниклого воїна звинувачували у дезертирстві, а він загинув з автоматом у руках

Майже три роки чекала родина воїна додому, а привезли у закритій труні. Сім'я хоче повернути чесне ім’я солдата.

В останній день зими у селі Будьки попрощалися з 36-річним військовослужбовцем Сергієм Сорочинським. Два з половиною роки тому він загадково зник, а військова прокуратура звинуватила його у дезертирстві, передають Патріоти України з посиланням на 33 канал.

Рідні та близькі, попри моральний тиск, постійно наголошували – воїн не міг так вчинити, і до останнього вірили, що скоро його побачать. Втім, дива не сталось. Останки загиблого військовослужбовця 59-ї бригади виявили в лісосмузі поблизу Щастя Луганської області.

Сергій Сорочинський
Ідентифікували їх у лютому за експертизою ДНК-профілю матері. Згідно з довідкою судово-медичної експертизи, наш земляк зазнав ушкоджень, характерних для мінно-вибухової травми. Що за весь цей час пережила родина Сергія і що думає вона про його загибель – дізнавався наш кореспондент.

…Село Будьки на Жмеринщині – невелике, тут всі добре знають один одного. І про Сергія Сорочинського відгукуються тільки позитивно. Його батько – шанована людина, все життя пропрацював на залізниці. Із дружиною виховали ще й дочку Ольгу. Кажуть – у Сергія змалечку було загострене відчуття справедливості, він рвався на Майдан у Київ, а коли в країні почалась війна, одним з перших подався до військкомату, бо мав вже досвід служби у строковій армії.

– Але у військкоматі Сергію відмовляли, бо був двічі списаний через операцію на під­шлун­ковій. Та, дивлячись новини, чоловік пос­тійно наголошував: щоб ворог не прийшов до нас у село, треба його зупинити там, на Сході. Я не хотіла, щоб він туди йшов, але у 2018 році його таки взяли у 59 бригаду. Спочатку Сергій потрапив у Гайсин у військову частину, потім був у Рівному на полі­гоні, звідти вже його розподілили на Луганщину. На передовій Сергій пробув зовсім недовго, мало що розповідав, бо оберігав нас всіх від хвилювань. 1 серпня вранці мені зателефонували і заявили, що чоловік зник і не виходить ні з ким на зв’язок. Ми з сестрою його набирали, але слухавку він не брав. Писали в соцмережі, але теж тиша, — каже дружина Людмила.

— За кілька годин мережі вже не було. Не встигла я схаменутись. як о 15.00 у мене були працівники СБУ з Вінниці, наш дільничний. І тут звинувачення, що Сергій втік, що це стаття і я його сховала. Відбувався моральний тиск. Навіть донечка прокинулась наступного ранку і злякалась, що хтось ходить біля хати. Бо мені ніхто не сказав, що охоронятиме будинок. Чергували тут сім днів цілодобово… І весь цей час мені наголошували, що Сергій втік зі зброєю, гранатами, чотирма обоймами. Чоловік не мав планів покидати службу, адже залишались лічені дні до дня народження донечки і місяць до відпустки. І що його звинувачували у тому, що перейшов на іншу сторону, бо великі гроші платять, — це також маячня! От як це можна було пережити батьку Сергія після двох інсультів та мамі-гіпертоніку? Коли йшла до військкомату, відразу викликали юриста, бо була відкрита кримінальна справа проти мого чоловіка. І весь цей час мені казали, що Сергія шукали із собаками, залучали водолазів. Та чи було так – я вже не знатиму ніколи.

І лише через вісім місяців у цій справі пролилось хоч якесь світло. Кажуть, що наші воїни проводили розмінування території і побачили, як із землі видніються українська військова форма та берці. Спочатку самі злякались підійти, бо під воїном була розтяжка. Викликали саперів і дістали вже рештки тіла. Поряд був автомат, за номером якого і з’ясували, що він належить Сергію Сорочинському. Невдовзі взяли ДНК у мами, і почалась довга експертиза, яка днями встановила, що це справді він…

– Тіло знайшли, за даними висновку, за 50 метрів від окопу. Але вже у сірій зоні. Тому мені дивно, що Сергія так ретельно шукали і не знайшли. Одним словом, тут багато питань і триватиме досудове розслідування. Я скажу так – мій чоловік така людина, що якщо щось побачить, то піде туди і подивиться. Може, він побачив якусь загрозу… Крім того, мене насторожив момент напередодні зникнення Сергія — йому перед моїми іменинами стали надходити повідомлення з погрозами з тієї сторони. Мовляв, ми тебе втопимо та прикопаємо. Чоловік заспокоював, що це багатьом нашим воїнам таке надсилають.

Поховали Сергія Сорочинського у закритій труні з військовими почестями, були присутні рідні, близькі, односельчани, староста та інші представники влади. Сім’я вдячна офіцеру Сергію Біленку, який сповістив, допоміг з документами та привіз домовину з Луганщини.

Згорьована вдова, яка залишилась сама з двома дітьми, хоче одного – відбілити чесне ім’я свого чоловіка.

– По факту ж стаття ККУ за фактом дезертирство досі відкрита, і це удар ножем нам по серцю, бо для нас та дітей тато – герой! І він загинув там, захищаючи нас від окупанта. І ми не дозволимо його паскудити. Знаєте, коли під час ДНК-експертизи твого чоловіка називають не по імені чи за прізвищем, а лише номером – то це дуже боляче…

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...