Історії заробітчан: Українка порівняла умови роботи в Польщі та Естонії (фото)

Дівчина переконана, якби в Україні була така зарплата, то не їхала б на заробітки.

Марина Горбацька з селища Котельва Полтавської області була на заробітках у двох країнах - Польщі та Естонії. У першій працювала на меблевій фабриці, в другій - на фабриці шоколаду, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Була в Польщі два місяці. Склалося погане враження про цю країну. Про Естонію та тамтешніх жителів можу розповідати тільки плюси. Приїздиш у Таллін, одразу відчуваєш, що ти - в Європі. По вулицях їздять нові, комфортні трамваї й автобуси, всюди електронні квитки. Водії - в костюмах із краватками", - говорить Марина.

Також вразило, що люди, які займаються фізичною працею, в Естонії в пошані. "Молоді колеги-естонці брали в кредит квартиру в новобудові, без проблем виплачували позику. Так само й машину. Бо на зарплату в 1000 євро кожен може це собі дозволити", - продовжує вона.

Неприємні сюрпризи

Тим, хто їде на заробітки за кордон, потрібно бути готовими до чималих витрат. За вакансію посередники в Україні беруть 300-400 євро. На дорогу знадобиться більше 100 євро. Стільки ж коштує віза. Оренда квартири коштує приблизно 400 євро на місяць. Проїзд до роботи і назад в основному безкоштовний.

"Мені не подобалося, що наперед невідомо, з ким випаде проживати в квартирі. Роботодавці вважають, що це не головне. Бувають такі співмешканці, що важко описати - пиячать, палять у квартирі, смітять, приводять таких самих друзів. Скрізь нелегко. Але в кого немає стабільного заробітку в нашій країні, погоджуються і на такі умови", - продовжує Марина.

Польща чи Естонія - де краще?

Потрапити на роботу до Естонії нелегко, бо країна невелика. І ринок праці теж. Польща - лідер серед країн, які запрошують на роботу українців.

"В Естонії зміна тривала 8 годин. У Польщі доводилося працювати по 12. Плюс була робоча субота. В Естонії я не перевтомлювалася. Збирала коробки на фабриці шоколаду. До зарплати давали премію - плюс 10%", - говорить українка.

Робота в Польщі виявилася менш привабливою і з точки зору заробітків.

"У Польщі в перерахунок на гривню заробила 15 тисяч гривень, в Естонії - 26 тисяч", - каже Марина.

Говорить, якби в Україні була така зарплата, то не їхала б на заробітки. "Ідея уряду про видачу гранту до 150 тисяч заробітчанам на відкриття власної справи, аби ті залишалися працювати вдома, виглядає привабливою. Якби мені дали такі гроші, я б закупила все необхідне і надавала послуги з електроепіляції. Зарплата вдома була б менша, ніж за кордоном. Але якщо врахувати, скільки доводиться витрачати на дорогу, оренду житла, ліки в іншій країни — то різниця виходить невелика. Крім того, я б своїх синів бачила щодня. А не пропадала б за кордоном по півроку", - додає українка.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...