"Історія про виживання і про розвідку": Британські археологи виявили судно, що затонуло майже 200 років тому

Також було знайдено три могильних місця та записку на іншому місці, датовану квітнем 1848 року, в якій вказується, що Джон Франклін та ще 23 особи загинули, а ті, хто вижив, покинули корабель.

Британські археологи розкрили одну з найбільших археологічних таємниць, виявивши судно Королівського флоту HMS Erebus, яке затонуло в Північному Льодовитому океані у 1845 році під час експедиції британського полярника Джона Франкліна, до якої входили кораблі HMS Erebus і HMS Terror, передають Патріоти України з посиланням на видання Express.

Експедиція Джона Франкліна (1845-1847) складалася з двох кораблів HMS Erebus і HMS Terror і повинна була перетнути західний прохід Арктики з Атлантичного в Тихий океан. На той момент прохід вже був картографований зі сходу і з заходу, але не підкорений людиною. Франклін і його екіпаж - 129 моряків - відпливли з Британії в травні 1845 року.

Відновити картину події частково допомогли рятувальні експедиції, які були направлені в ймовірне місце аварії впродовж наступних 11 років після аварії. Моряки дійшли висновку, що обидва кораблі були затерті льодами і кинуті своїми екіпажами. Всі 129 людей загинули, намагаючись дістатися по суші до канадського Форт-Резольюшен.

Корабель HMS Terror був знайдений в 2014 році, в той час про місцезнаходження другого корабля експедиції - HMS Erebus - інформації не було.

У лютому цього року команда водолазів виявила понад 350 артефактів, які могли допомогти пролити нове світло на аварію кораблів Королівського флоту. Вчені знайшли кухонне начиння, пляшки з вином, воскову печатку з відбитком пальця та щітку з пасмами волосся, які могли містити підказки про долю дослідника Арктики Джона Франкліна та його екіпажу.

Також було знайдено три могильних місця та записку на іншому місці, датовану квітнем 1848 року, в якій вказується, що Джон Франклін та ще 23 особи загинули, а ті, хто вижив, покинули корабель.

Окрім цього, дослідники виявили покинуті сани з двома скелетами та численними особистими речами, листи одного з чоловіків та розповіді місцевих жителів про білих чоловіків, які повільно загинули, і про кораблі, які зникли під льодом.

Вода зберегла значну частину HMS Erebus - корпус залишився цілим, а водолази змогли побачити цінні артефакти - гармати та книжкові полиці.

"Це історія про виживання і про розвідку. Вони намагалися знайти Північно-Західний прохід, який не сильно відрізняється від того, як ми намагаємось поїхати на Марс або на Місяць", - прокоментував знахідку Марк-Андре Берньє, член команди "Парк Канада", яка знайшла корабель в канадській Арктиці.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...