Історія "усміхненого" Алтайського маніяка: Насильник з Росії рік ховається на Кіпрі і може уникнути покарання

Салтаєв протягом кількох років ґвалтував дівчат.

Алтайський маніяк Олександр СалтаєвУ мережі повідомили, що в Росії призупинили справу відомого злочинця, колишнього слідчого Олександра Салтаєва, більш відомого, як Алтайський маніяк, передають Патріоти України з посиланням на росЗМІ.

Насильник вже рік нібито перебуває в розшуку і знайти його не виходить. Останній раз його бачили рік тому на пляжах Північного Кіпру, а потім вже в наручниках у супроводі місцевої поліції. Його затримали за те, що він напав на дівчину і вкрав у неї сумку.

Як повідомили у пресслужбі СУ СКР по регіону місцезнаходження Салтаєва відомо, однак нібито "реальна можливість його участі в кримінальній справі відсутня".

"Формально все по закону. Салтаєв начебто не в розшуку, тому що відомо, де він перебуває. Але ось чим це погано для суспільства – призупинення саме за цим пунктом не перериває термін давності", – пояснив відомий адвокат Сергій Колосовський.

Як пише видання, формально це означає, що Салтаєв може спокійно з'явитися в Росії через шість років, уникнувши в'язниці за терміном давності, і продовжити свої кримінальні "подвиги".

"Швидше за все, термін давності по згвалтуванню саме такий (6 років), адже Салтаєв не погрожував своїй жертві вбивством, не заподіював тяжкої шкоди здоров'ю і не заразив венеричною хворобою – обтяжуючих обставин у нього немає", – сказано в матеріалі.

Журналісти відзначають, що Олександр Салтаєв – досить дивний злочинець. Йому ніби доставляє задоволення не стільки насильство, скільки можливість хитромудро уникати покарання.

Свої перші шість років в'язниці він отримав за серію згвалтувань. З грудня 2012 року по жовтень 2013 року Салтаєв зробив в Горно-Алтайську чотири згвалтування і сім замахів на згвалтування. Злочинець нападав на самотніх жінок в безлюдних місцях. Насильник тоді працював слідчим в особливо важливих справах і навіть опитував своїх власних жертв – 23-річний молодий слідчий якраз займався розслідуванням справи "гірничо-алтайського маніяка", який тримав місто в страху.

Затримання Салтаєва

Коли маніяка нарешті впіймали для розслідування резонансної справи прибула спеціальна комісія СКР з Москви. Тоді ж усунули від роботи керівництво місцевого підрозділу. У відставку пішов і батько злочинця – голова Чемальського райсуду Андрій Салтаєв.

Насильник незабаром отримав за вироком суду шість років, відбував покарання в колонії Нижнього Тагілу, але вже через чотири роки вийшов за УДЗ.

Вже в серпні він вчинив новий напад – в Барнаулі, де він на той момент проживав. Насильник підстеріг свою жертву в під'їзді. Салтаєв знав, що його скоро оголосять в розшук, і оперативно полетів на Кіпр.

У федеральний і міжнародний розшук його оголосили тільки 19 серпня, коли, за повідомленнями турецьких ЗМІ, насильник прибув на територію Північного Кіпру.

Однак насильник не просто тихо засів на Кіпрі, він став активно світити своє обличчя. В кінці серпня Салтаєв раптом став героєм влога певного Олександра Зубко з Ростова-на-Дону. Усміхнений маніяк всюди супроводжував блогера на теплих кіпрських пляжах Кіренії і ділився на камеру репліками, прекрасно розуміючи, що той опублікує запис на своєму ютуб-каналі. Зубко опублікував кілька відео, на яких постійно в кадрі присутній Салтаєв.

Старі влоги Зубко досі служать одним із доказів, що місце розташування Салтаєва точно встановлено – це невелике портове місто Кіренія на Північному Кіпрі.

Салтаєв на Кіпрі

У вересні з'явилося ще один, більш вагомий доказ перебування Салтаєва на Кіпрі. Його затримали за підозрою в нападі на жінку на вулиці Яз Гюлю. У турецьких ЗМІ повідомлялося, що пізніше він забрав сумку і втік з 300 турецькими лірами і 35 євро. Нападник був пізнаний за відеозаписом і заарештований в районі Кашгару.

Також в турецьких ЗМІ пройшла інформація, що закони Північного Кіпру суворі. І, оскільки Салтаєв "смикнув" сумку, йому за це нібито загрожує довічне. Однак поки єдиний відомий зі сторінок кіпрської преси запобіжний захід для Салтаєва – це затримання на два місяці, яке відбулося ще на початку жовтня минулого року. З тих пір про Салтаєва ні слуху ні духу. Ні в російських, ні в кіпрських ЗМІ.

"У цей час, можливо, Салтаєв вже домовився з ким треба і навіть отримав в республіці вид на проживання. Інакше чим ще пояснити мовчання про нього в кіпрських ЗМІ, для яких піймання відомого російського злочинця стала свого часу цілою подією", – підсумували журналісти.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...