Історики обурені діями окупантів на території Херсонеса

Цього літа на заповідній території окупаційна влада проводила два фестивалі опери та балету, там облаштували сцену, поставили огорожі й рекламні щити.

Історики назвали «знущанням» спорудження оперної сцени на території заповідного Херсонеса в окупованому Криму, передають Патріоти України з посиланням на Крим.Реалії.

Зазначається, що у Севастополі 13 і 14 вересня відбулися Уварівські Таврійські читання «Старожитності півдня Росії». Конференцію організували на базі історико-археологічного заповідника «Херсонес Таврійський». Під час заходу російські історики закликали зберігати автентичність археологічних об'єктів. Зокрема, вчений секретар Публічної історичної бібліотеки Андрій Сазанов назвав «знущанням» побудовану російською владою оперну сцену на території Херсонеса.

Учасники конференції констатували, що, згідно з регламентом ЮНЕСКО, в Херсонесі потрібно виконувати план управління об'єктом, зберігати автентичність археологічної спадщини.

Також Сазанов представив доповідь про використання медіатехнологій в археологічних музеях. За його словами, провідні історики з сусідньої Росії виступають категорично проти перетворення історичних та археологічних об'єктів на центри розваг. Науковець наголосив, що історики також виступають проти використання в музеях сенсорних екранів, тачскрінів і доповненої реальності. Допускається лише застосування індивідуальних девайсів.

Після анексії Криму Росія прийняла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурної та історичної значення, розташовані на території півострова. Київ наполягає на належності пам'яток українському народу і просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО. До списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО входить заповідник «Херсонес Таврійський» у Севастополі. Також кандидатами на внесення до списку є Ханський палац у Бахчисараї, Генуезька фортеця в Судаку, Кримська астрофізична обсерваторія, Мангуп-Кале, Ескі-Кермен і Чуфут-Кале.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...