Кам'яна булава і хрести з серцями: У мережі показали, як виглядає цвинтар, що розвіює російський міф про заснування Одеси (фото)

Ще у 2017 році ряд громадських організацій Одеси і співробітники істфаку Одеського університету Мечникова звернулися в Інститут національної пам'яті і Мінкульт з клопотанням про надання об'єкту статусу пам'ятки історії національного значення.

Розповіли про давній козацький цвинтар, що знаходиться коло Хаджибейської дороги Одеси, на схилі Шкодовой гори. Найдавніша зі збережених могил датована 1791-м - з'явилася за 3 роки до офіційної дати заснування сучасної Одеси. До XVI ст. поселення з гаванню та фортецею мало назву Коцюбіїв, після - Хаджибей, передають Патріоти України з посиланням на "УІНП: Південь".Історики вважають, що цвинтар заклали у 1775-му, відразу після ліквідації Запорозької Січі. Назвали на честь похованої тут родини козака Сотниченка. Різновид хрестів називається козацьким."Це не просто козацький цвинтар в межах Одеси. Це цвинтар російських міфів про заснування міста, бо деякі могили датовані за кілька років до "заснування" Одеси Катериною. Це ще й свідчення того, що козаки, що жили в Хаджибеї та його передмісті задовго до завоювання краю Російською імперією, прекрасно розумілися тут з османами. І, відповідно, не потребували ніякого "звільнення", про що говорить російська пропаганда", - йдеться на сторінці організації.Кам'яні хрести є свідченням того, що християни тут не переслідувалися, а жили в доброму сусідстві з турками і татарами. Нині цвинтар підтримують у порядку чисельні волонтери.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...