Кат Освенциму: 42 роки тому помер сумновідомий "янгол смерті"

Він переховувався під вигаданим ім'ям понад 17 років.

7 лютого 1979 року помер "янгол смерті", член нацистської партії Йозеф Менгеле, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

Під час Другої світової війни він проводив жорстокі медичні досліди над в'язнями табору Освенцим. Менгеле за час своєї роботи відправив в газові камери концтаборів понад 400 тис. невинних.

Йозеф Менгеле народився 16 березня 1911 року в баварському місті Гюнцбург у родині заможного промисловця. Замість того, щоб продовжити сімейний бізнес, він став лікарем. На початку 1930-х років Менгеле приєднався до молодіжної нацистської організації "Сталевий шолом". Через деякий час покинув. Причиною стало слабке здоров'я. Менгеле навчався в університеті у докторів медичних наук та цікавився антропологією, анатомією внутрішніх органів, будовою людського черепа, тулуба, рук та ніг.

В середині 1940 року "янгол смерті" приєднався до медичних військ. За порятунок солдатів і офіцерів чоловік отримав звання гауптштурмфюрера. Військовий орден 1-го класу зміцнив авторитет. Після важкого поранення у 1942-му Менгеле перевели в концтабір Освенцим. У 1943 році він приїхав до Освенциму і став головним лікарем одного з внутрішніх таборів - Біркенау.

Колеги вважали Менгеле дуже небезпечним. Він проводив експерименти над новонародженими немовлятами і оперував без наркозу як дорослих, так і неповнолітніх. "Лікар смерті" кастрував чоловіків і хлопчиків без застосування знеболюючих, жінок піддавав стерилізації за допомогою радіоактивних променів. Групу в'язнів в його лабораторії били струмом високої напруги протягом декількох днів. Так він проводив "тести на час перебування людини при дуже високій температурі". Найчастіше об'єктами експериментів ставали близнюки, карлики та люди з обмеженими можливостями.

Йозеф Менгеле стоїть посередині
"З усіх Менгеле був найжорстокішим. Він грав роль бога і вирішував долі людей, яких привозили в табір. Деяких в'язнів відправляли до трудових таборів, інших - в газові камери", - каже американський журналіст Джеральд Познер, автор книги "Менгеле. Повна історія".

Коли нацистські війська зрозуміли, що поразка неминуча, то стали перед вибором: сховатися, відправитися за ґрати або накласти на себе руки. 17 січня 1945 року, за 10 днів до того, як радянські війська звільнили Освенцим, Менгеле втік.

Його затримали американські військові. Злочинця в Менгеле не розпізнали і відпустили в липні. "Янгол смерті" працював 4 роки на півдні Німеччини на картопляній фермі.

У 1959-му він шукав притулку в Аргентині. Там жила велика кількість німців. Ізраїльська влада вистежила його в 1959 році. Німецька влада видала ордер на арешт. За упіймання Менгеле, живим або мертвим, була оголошена нагорода розміром $3,4 млн. Коли аргентинський уряд ухвалив рішення арештувати Менгеле, він уже зник. "Лікар смерті" поїхав до Уругваю, потім до Парагваю.

У 1961-му Менгеле поїхав до Бразилії і оселився в місті Нова-Еуропа. Він жив під ім'ям Петер Хохбіхлер. Завдяки Вольфангу Герхарду, який теж симпатизував нацизму та жив у Бразилії з 1948 року, Менгеле найняла сім'я угорців, не знаючи, хто він насправді. "Янгол смерті" доглядав за їхньою кавовою плантацією та рідко виходив з дому. Гуляв вулицями лише в спеціальному одязі, яке маскувало його зовнішність, і з собаками, яких натренував. Згодом сім'я угорців, в будинку яких він переховувався, дізналися, що приховують військового злочинця. Менгеле заплатив їм за мовчання.

Один з будинків, в якому Менгеле жив, поки переховувався в Бразилії
Останнє місто, в якому він знайшов притулок, став Сан-Паулу. Менгеле жив у Лізелотти та Вольфрама Боссерт, з якими був до самої смерті.

У 1977 році "янгола смерті" знайшов його син Рольф Йенкель. Він гостював у батька протягом 2 тижнів. 9 років потому Йенкель зазначив під час інтерв'ю, що його батько не розкаявся.

"Він не зізнався, що зробив щось погане. Сказав мені, що лише виконував накази", - розповів Йенкель.

Наприкінці 1970-х Герхард повернувся в Австрію, а Менгеле взяв його ім'я та документи.

7 лютого 1979 року до офіцера бразильської поліції Еспедіто Діаса зателефонували. Йому повідомили про чоловіка, який потонув на пляжі Енсеада. Коли Діас приїхав на місце, він побачив, що на пляжі не було людей, окрім тіла, за яким спостерігала австрійка Боссерт.

"Більше нічого не можна було зробити. Людину витягли з води без ознак життя", - розповів BBC 72-річний поліцейський у відставці.

Померлого, який переніс інсульт, впізнали як громадянина Австрії 54-річного Вольфганга Герхарда. Через 6 років після цього світ дізнався, що насправді померлим був "лікар смерті" Йозеф Менгеле. Протягом 30 років останки Менгеле зберігалися в Інституті судової медицини Сан-Паулу. У 2016 році їх стали використовувати як навчальний матеріал на факультеті медицини в університеті.

Йозеф Менгеле - німецький лікар, який проводив експерименти над в'язнями табору Освенцим під час Другої світової війни. Менгеле особисто відбирав в'язнів, і за час своєї роботи відправив понад 400 тис. невинних в газові камери концтаборів. Частиною дослідів над ув'язненими були різноманітні генетичні експерименти, особливо це стосувалося близнюків. Через його експерименти загинули щонайменше 3 тис. близнюків.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...