Катують струмом, позбавляють їжі й води, а в туалет іноді дозволяють ходити раз на три дні: Як у "молодій республіці" поводяться з полоненими "шпигунами СБУ"

На Донбасі заручників терористів Валерія Матюшенка, Олександра Трофімова та Валерія Соколова жорстоко катували, щоб вибити зізнання в стеженні на користь українських розвідників.

Жителям Донеччини "інкримінують" шпигунський нагляд за автомобілями з російськими номерами і зйомку військової техніки загарбників. Всі троє чоловіків перебувають у полоні з 2016-2017 років, а їхні сім'ї продовжують проживати на окупованій території, передають Патріоти України з посиланням на Українську правду.

Дружини і діти полонених стали важелями тиску на них. Терористи погрожували відправити малюків у дитбудинок, дружин – "заарештувати", заручників же катували струмом, ламали ребра і не давали спати по декілька діб.

Валерій Матюшенко був музикантом і намагався побудувати свій бізнес у м. Кальміуське (раніше – Комсомольськ). Терористи схопили його посеред площі, накинули мішок на голову і відвезли в "спецслужбу".

Там його звинуватили в "шпигунстві на користь СБУ", а його дружину змусили писати розписку, що вона нібито викинула його мобільний. Пізніше "розписка" стала приводом для звинувачення Тетяни в "сприянні тероризму".

Валерія утримували в жахливих умовах на території колишнього заводу, де окупанти влаштували склад боєприпасів і техніки. Там всі ув'язнені сплять сидячи в камерах по 16-20 осіб, їх позбавляють їжі й води, а в туалет іноді дозволяють ходити раз на три дні.

"Потім я зустрічалася з чоловіками, які були разом із Валерою. Його жорстоко побили. Одного разу після тортур його кинули в камеру зі зламаними ребрами, хлопці перемотували його ковдрами, бо він не міг дихати", – розповіла Тетяна Матюшенко.

За свою проукраїнську позицію Валерій отримав 10 років позбавлення волі. Його та інших "шпигунів" утримують у колонії в Макіївці. Їх рідко виводять гуляти і ніколи не кличуть до них лікаря.

"Останні новини з колонії, що у нього вимагають 30 000 російських рублів (приблизно 14 000 гривень. – Ред.) за якісь експертизи, які нібито робили під час розслідування. У мене грошей немає. Все йде на передачі йому й іншим хлопцям. Подзвонила в СБУ – запитала, що робити. Розвели руками", – підсумувала дружина в'язня.

Сім'я Матюшенка

Валерій Соколов потрапив у полон терористів у Донецьку. Після початку війни він із родиною виїхав із цього міста на підконтрольну Україні територію, але часто приїздив до хворих родичів. Через півроку Соколови вимушено повернулися в Донецьк через сімейні обставини.

Валерія захопили в полон під час його прогулянки з собакою. Як і багатьох інших проукраїнськи налаштованих, його "звинуватили" у співпраці з СБУ. Дружина Олена розповіла, що чоловіка жорстоко били протягом усіх двох років. Його вирок аналогічний Матюшенковому, а сім'я сподівається тільки на обмін полоненими.

Валерій Соколов

Олександр Тимофєєв був затриманий під час однієї з поїздок до рідного Донецька. Місто він покинув після захоплення, але повертався до паралізованої свекрухи. Терористи не сказали, в якому саме злочині підозрюють його. Запитали тільки, чому виїхав у Київ, а не шукав роботу в Донецьку.

Пізніше йому "інкримінували", як і всім – допомогу українським захисникам. Олександру сказали, що отримає 15 років, якщо не зізнається у "звинуваченнях" і 10, якщо зізнається. Чоловік не визнав і заявив, що жодної провини в його діях немає. Його, як і всіх, били.

"Коли я дізналася про це, почала плакати. Від гордості й щастя. Синові сказала, що наш тато Герой, незважаючи на те, що в тому місці, де він перебуває, геройству місця немає", – розповіла дружина Тимофєєва, Світлана.

Олександр і Світлана Тимофєєви


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...