Катування та згвалтування в одеському дитячому центрі: У справі стався новий поворот

Як наголошується, в зв'язку з резонансом і численними публікаціями в ЗМІ заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов направив прокурору Одеської області доручення щодо перевірки оприлюднених фактів.

Генпрокуратура (ГПУ) взяла під контроль хід розслідування за фактами порушення прав дітей в розташованому в Одесі обласному комунальному закладі «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» (колишній притулок «Світанок»). Про це йдеться в офіційному повідомленні ГПУ в п'ятницю, 1 листопада, передають Патріоти України.

Йдеться про побиття дітей, причому не тільки з боку вихователів центру, а й співробітників правоохоронних органів, приниження, насильство над неповнолітніми.

«Ця перевірка дозволить встановити об'єктивні обставини, причини скоєння цих нелюдських дій, виявити винних осіб і якомога швидше направити справу в суд», - зазначив Мамедов.
Зараз територіальними підрозділами органів Національної поліції Одеської області і ДБР здійснюється досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами катувань та інших порушень прав вихованців центру. Зокрема, за ч. 1 ст. 127 (катування), ч. 1 ст. 137 (неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), ч. 3 ст. 152 (згвалтування), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади) Кримінального кодексу України.

У п'ятницю, 1 листопада, голова Одеської обласної адміністрації (ОДА) Максим Куций провів «закриту зустріч» з правозахисниками Зоєю Мельник та Інною Білоус по ситуації в обласному центрі психолого-соціальної реабілітації дітей. Як повідомили в ОДА, волонтери виклали факти знущання над дітьми, як з боку старших вихованців, так і з боку педагогів і сторонніх осіб. «Було вирішено розробити спільну покрокову стратегію дій. Зокрема, інформувати дітей про їхні права, щоб вони не боялися розповідати про тиск на них. Також буде надана психологічна допомога дітям, проведена відповідна робота з педагогами закладу, співробітниками служби у справах дітей ОДА. Волонтери та правозахисники нададуть рекомендації щодо усунення порушень в центрі. Крім цього, спецгрупа постійно контактує зі слідчою групою», - повідомили в адміністрації.

Правда, не зуміли пояснити, чому настільки важливі теми обговорюються в «закритому режимі».

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...