Кати Слов'янська: З'явилися фото і біографії терористів, які страчували українців у 2014 році

Журналісти розкрили особи сімох терористів, підтримуваних Росією, які влаштовували позасудові розстріли українців у Слов'янську на Донбасі в 2014 році. Один із них виявився близьким до ексрадника президента РФ Володимира Путіна.

У розслідуванні журналістів йдеться про те, що незаконний "військово-польовий суд" створив польовий командир "ДНР" Ігор Гіркін (Стрєлков). Тоді терористи розстріляли трьох місцевих жителів Дмитра Славова, Миколу Лук'янова і Олексія Пічка. Щонайменше ще трьох, ймовірно, стратили за наказом Гіркіна, а не за рішенням "трибуналу", передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Ґрунтуючись на даних секретних документів, написаних від руки іменах, по батькові, позивних і підписах, – журналісти ідентифікували сімох із дев'яти осіб, крім самого Гіркіна.

Віктор Аносов (позивний "Ніс") – був главою "військової поліції" Гіркіна. Він головував у "трибуналі", що засудив до смерті Пічка, брав участь у засіданні, коли підсудний був виправданий, а також був заступником голови на слуханнях у справі Лук'янова і Славова.

У справі ПІчка саме Аносов засудив його до смертної кари. Він був командиром військового підрозділу проросійських сепаратистів у Донецьку і лідером так званих сил самооборони Криму, які спільно з російським спецназом захоплювали контроль над півостровом.

Аносов "Ніс" крайній праворуч

В'ячеслав Апраксімов (позивний "Балу") – був суддею на "трибуналах" над Пічком і обвинуваченим, якого виправдали, а також виконував роль адвоката Лук'янова і Славова. Апраксімова часто бачили, коли він роз'їжджав Слов'янськом на позашляховику, вкраденому у місцевого жителя, повідомило "Радіо Свобода" джерело в місті. Є фотографії, на яких він їде з іншими бійцями на бронетранспортері.

В'ячеслав Апраксімов

Михайло Ніколаєв (позивний "Сивий") – був лідером ополчення в Слов'янську і командиром "7-ї мотострілецької бригади", яка входила в підтримувані Росією збройні формування. Бригада брала участь у декількох найзапекліших і значних битвах війни, зокрема в Донецькому аеропорту та в Дебальцевому в січні і лютому 2015 року.

У лютому 2020 року він був високопоставленим членом військового керівництва підтримуваних Росією сил у Донецьку і директором департаменту патріотичного виховання та підтримки ветеранів.

Михайло Ніколаєв

Юрій Володимирович (прізвище невідоме, позивний "Адвокат") – вимагав визнати Пічка винним, як випливає з протоколу "трибуналу", і притягнути його до відповідальності "за всією суворістю воєнного часу". Колишні ув'язнені, які зустрічалися з ним, описують його як чоловіка низького або середнього зросту у віці близько 50 років вагою приблизно 70 кг. Вони розповіли, що він не був схожий на військового або іншого силовика і, як їм здавалося, працював у Донецьку в юридичній сфері.

Згідно з результатами службової перевірки МВС України про "неправомірні дії окремих працівників міліції Слов'янська", "Адвокат" відповідав за моніторинг оперативної інформації та проводив слідчі дії з резолюції "коменданта" Слов'янська Гліба Сідіча.

Олександр Зюбанов (позивний "Зубр") – виступав захисником Пічка і був секретарем "трибуналу" на засіданні, коли обвинувачений у зраді був виправданий. Згідно зі свідченнями очевидців, Зюбанов брав участь у військових діях у Слов'янську з перших днів захоплення міста. Найімовірніше, до війни працював поліціянтом в Україні і закінчив Дніпропетровську юридичну академію МВС України та отримав статус адвоката.

Олександр Зюбанов

Сергій Трифонов (позивний "Трифон") – після відступу Стрєлкова, під час "трибуналу" у справі Пічка, Трифонов був секретарем, а на "процесі" у справах Лук'янова і Славова – прокурором. Він також був прокурором у справі про державну зраду, коли обвинуваченого виправдали.

Під час повної розмови з російським агентом ФСБ в серпні 2014 року, яку було перехоплено й опубліковано Службою безпеки України, Трифонов сумнівається, що йому вдасться втекти до Росії, тому що на зайняті сепаратистами райони Донбасу наступають українські війська. У паніці він говорить, що сепаратисти втратять контрольовану ними територію "протягом місяця" і що підтримка з боку місцевого населення незначна.

Сергій Трифонов зліва

Павло Воловий (позивний "Скажений") – служив командиром підрозділу в складі підтримуваних Росією сепаратистських сил у Слов'янську і був секретарем під час "трибуналу" у справі Лук'янова і Славова. 12 квітня 2014 року він повідомив російським ЗМІ, що причетний до захоплення міста Краматорськ під Слов'янськом.

В одному з чотирьох його акаунтів у соціальних мережах є інформація про те, що він був активним противником Євромайдану і підтримував антикиївські виступи в Донецьку.

Павло Воловий

Сергій Здрилюк (позивний "Абвер") – до війни був співробітником спецслужб України. За даними службової перевірки МВС України про "неправомірні дії окремих працівників міліції Слов'янська", саме Здрилюк і "комендант" Слов'янська Сідіч підписували резолюції на проведення слідчих дій "Адвокатом", а також давали вказівку на проведення додаткових допитів із застосуванням тортур "Зубру" Зюбанову і на виконання покарань "Берії" (про нього нижче). Підпис Здрилюка стоїть на смертному вироку "трибуналу" над Пічком.

У 2015 році Здрилюк отримав російський паспорт, нині проживає в Сімферополі. У 2019 він балотувався в парламент анексованого Криму від Комуністичної партії.

Сергій Здрилюк

Позивний "Берія" (ім'я невідоме) – із сепаратистських блогів, повідомлень ЗМІ, інтерв'ю з колишніми ув'язненими в Слов'янську, доповідей правозахисних груп і документів ясно, що він був високопоставленим учасником сепаратистських формувань і займався позасудовими затриманнями, фізично знущався над ув'язненими і підписав смертний вирок Пічка.

Підпис "Берії" стоїть поруч із підписом Здрилюка і видно на зворотному боці останньої сторінки протоколу "трибуналу" Пічка, датованої 18 червня 2014 року: згідно з написом, "Берія" "отримав" цей документ. У висновках перевірки українського МВС зазначено, що "Берія" отримував розпорядження від "Абвера" на виконання покарань.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...