Хмельницькі лікарі замість пухлини видалили пацієнтові ... око (відео)

Чоловік залишився без ока і з хворобою.

У Хмельницькому лікарі поставили пацієнтові неправильний діагноз, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Пан Василь лежить на боці. І тому цього не видно. Але в нього немає ока. Його видалили два роки тому. А мали б видалити пухлину. Донька каже, що місцеві лікарі поставили батькові неправильний діагноз.
"Вона сказала: "В мене питань до вас немає. Якщо у вас немає питань до мене, його потрібно оперувати. Я готова сьогодні його оперувати, тому що воно загнило. Це язва роговиці". Око, виявляється, було здорове, пухлина на нього давила", - говорить донька пацієнта Алла Плем’янік.
Повернути око не вдасться. Але позбутися пухлини ще можна. Чоловіка забирають в операційну Інституту нейрохірургії. Доньки плачуть. Лікарі сказали, що пухлина росла щонайменше 15 років. Тепер уся надія на лікарів і Бога. "Та пухлина проросла вже в горло, у праву ніздрю", - каже донька.
Пан Василь на шостий день після операції почувається оптимістично. І лікарі кажуть, що має позитивну динаміку. Але попереду на нього чекає ще довгий шлях до цілковитого відновлення.
Завідувач відділення дивується. У пацієнта були всі симптоми, що проблема не з оком. Як пацієнта могли відправити на таку операцію, не провівши ні КТ, ні МРТ досліджень? "Будь-який лікар, у тому числі сімейний, такі базові знання має і міг би запідозрити. А у випадку, якщо не розуміє, то відправити на другу ланку", - говорить завідувач відділення субтенторіальної нейроонкології Володимир Федірко.
Утім, каже, таких випадків останнім часом дедалі більше. Столичні нейрохірурги підрахували: чотири з десяти пацієнтів приїздять до Інституту з неправильним діагнозом. І втрачають час на порятунок. Чи можна себе убезпечити від лікарської помилки? "Якщо йде мова про якийсь тяжкий анамнез, я б завжди рекомендувала отримати декілька рекомендацій або висновків лікарів", - зазначила медична юристка Олена Бабич.
Щонайменше отримати другу думку і лише після цього ухвалювати рішення. Законодавчо пацієнт не обмежений у кількості консультацій лікарів. Це подружжя Ромахів із Хмельниччини. Тоді Юля була вагітна. Постійні головні болі, нудота і запаморочення. Медики спочатку лікували токсикоз. А потім запідозрили пухлину головного мозку. "Операція буде, тільки якщо переривати вагітність. Так не буде - інакше ніхто не хотів за це братися, взагалі. У Хмельницьку поставили перед фактом: мусимо переривати вагітність, інакше ми не врятуємо ні жінку, ні дитину".
Але вони вирішили почути альтернативну думку. І поїхали до Києва. Там лікарі зібрали консиліум. Ризики, кажуть, справді були – і для плоду, і для матері.
Вони зважили ризики і вирішили оперувати. Юлі видалили пухлину на 20-му тижні вагітності. Дівчина виносила і народила здорову дитину.

Не існує країни, де лікарі геть не помиляються. Це неможливо. Два роки тому вчені Манчестерського університету провели дослідження. 12% усіх пацієнтів у світі стають жертвами лікарської помилки. Вони помирають або отримують інвалідність. Найчастіше це трапляється у відділеннях хірургічної та інтенсивної терапії. Якщо пацієнт не впевнений, що його лікують за всіма протоколами, він може попросити про лікарський консиліум.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...