Холодець з поросячими вушками і ельфи, або Як нардепи святкуватимуть Новий рік і Різдво

Більшість українських парламентарів мають намір святкувати традиційно. Та не всі...

Новорічні свята дедалі ближче, і більшість з нас вже склали детальні плани, де, як і з ким провести ці всенародно улюблені свята. Хтось піде в гості, хтось уже забронював столик в кафе чи ресторані, а хтось похапцем збирає багаж у передчутті новорічної ночі під шурхіт листя тропічних дерев і шум океану. Більшість звично подивляться привітання президента вдома.

Звісно, є свої плани святкування і у політиків. Народні депутати – строгі державні діячі лише по-друге. Та насамперед – все ж просто люди. І ніщо людське їм не чуже – включно з обов'язковим олів'є за новорічним столом, запах мандаринів в будинку і таємничий візит в новорічну ніч невловимого Діда Мороза, що порушує всі закони про недоторканність житла народного депутата... Де проведуть парламентарі свята, до кого можна сміливо приходити колядувати, а кого в ці дні можна буде зустріти на сонячних пляжах південних морів, - передають Патріоти України з посиланням на Сьогодні.

Зустрічаємо, як всі

Родина Стефанчук, представлена віднедавна в парламенті відразу двома депутатами – віцеспікером Русланом Стефанчуком і його молодшим братом Миколою – зазвичай зустрічає свята у вузькому сімейному колі.

"Традиції у нас дуже прості: святкуємо в сімейному колі, в затишку, спокої, оберігаючи сімейні цінності, у доброму гуморі. Ми як вихідці із Західної України шануємо традиції. На Різдво обов'язково ходимо до церкви. Святий Миколай залишає у нас подарунки під подушкою. А Дід Мороз – під ялинкою", – розповів Микола Стефанчук.

Екзотичними стравами в цій родині особливо не захоплюються. Зі слів народного депутата, їм близька проста, але водночас багата українська народна кухня. Олів'є, домашня ковбаса, холодець – все, що намагаються приготувати собі на свята в більшості українських родин, буде на святковому столі й у Стефанчуків.

Глава партії "Слуга народу", народний депутат Олександр Корнієнко також не уявляє собі Нового року без традиційних олів'є і мандаринів. Причому Новий рік в його родині – подвійне свято. 1 січня у батька парламентаря день народження. Тому, зазвичай, Новий рік Олександр Корнієнко зустрічає з родиною, а наступного дня вітає батька, який проживає під Києвом.

Також планує провести свята з родиною народний депутат Олександр Трухін. "Зустрічати свята будемо в Дніпрі. З дружиною і дітьми поїдемо в новорічну ніч до моїх батьків, а 1 січня – вже до батьків дружини. А може, Різдво у батьків дружини зустрінемо – це ще не вирішили", – розповів Олександр Трухін.

У парламентаря двоє маленьких дітей: старшому чотири роки, молодшому два, тому, звичайно, візиту Діда Мороза на свята не уникнути. "Минулого року до старшого вперше Дід Мороз прийшов – приніс цукерки, невеличкі сувеніри ... Дуже сподобалося, таке захоплення було! Чекаємо з нетерпінням Діда Мороза і в цю новорічну ніч. Ну й, звичайно, ми запрошуємо в ці святкові дні в гості хресних наших дітей – приходьте в гості, вас з нетерпінням чекають і завжди раді", – передав запрошення кумам Олександр Трухін.

Традиційно з родиною відзначає свята і народний депутат, відомий ресторатор Микола Тищенко. Причому певні страви для столу він готує особисто. "Новий рік буду зустрічати вдома, з родиною, за святковим столом – традиційно це у нас сімейне свято. А ось Різдво теж зустрічаємо вдома, але робимо його більше для дітей. У нас Різдво – це свято дітей. Подарунки у нас "містяться" і під подушкою, і під ялинкою. Ось Давиду – наймолодшому моєму синові – більше чомусь подобаються подарунки під подушкою. Ми ж зростали на Дідові Морозові, а діти наші вже більше вірять у Святого Миколая", – розповів народний депутат.

Зі слів Миколи Тищенка, обов'язкова страва на свята – холодець з півня, який він готує сам за особливим рецептом, додаючи до страви вушка молочних поросят. "Правильний холодець робиться на другому бульйоні. І цибулю потрібно підсмажити, перш ніж класти в бульйон", – ділиться секретом страви народний депутат.

Традиція – відсутність традиції

Знайшлися в парламенті і депутати, які зустрінуть Новий рік нетрадиційно. Дехто – просто тому, що їхні молоді родини просто не встигли набути сімейних традицій. "Я ще не вирішив, де буду відзначати свята, але точно знаю, з ким – з родиною. У нас молода родина, маленька дитина – зустрічатиме свій перший Новий рік. Тому традицій зустрічей Нового року і Різдва ще немає. Будемо їх створювати", – розповів народний депутат Роман Грищук, дружина якого, відома телеведуча Анна Гресь народила сина наприкінці жовтня.

Народний депутат Роман Лозинський розповів, що він також не має укорінених традицій зустрічі Нового року. "Точніше, у мене є власна традиція – зустрічати Новий рік нетрадиційно. Це буває з друзями, це буває з родиною, в Україні, за кордоном, в горах – під завалами снігу, в теплих країнах. Тобто максимально різноманітно. Цього року я вже точно знаю, що зустріну Новий рік за кордоном, в одній з південних країн".

А ось Різдво для народного депутата – це стандартне сімейне свято.

Ексзаступник міністра освіти, народний депутат Інна Совсун також надає перевагу святкуванню Нового року щоразу по-різному. "Певних особливих сімейних традицій немає. У дитинстві святкували його вдома, у студентські роки по-різному, зараз також намагаємося урізноманітнити. Різдво ж святкуємо за традицією. Це завжди у нас було таке велике сімейне свято. Я зростала у Харкові, але моя родина з Тернопільської області. І, відповідно, ми завжди святкували таке дуже традиційне Різдво, з правильною українською кутею, дванадцятьма стравами і таке інше", – розповіла Інна Совсун.

Зі слів народного депутата, є у неї й улюблені страви, які стійко асоціюються з новорічними та різдвяними святами. "Вареники з капустою. Не знаю, чому саме так, але вони, скільки себе пам'ятаю, були на різдвяному столі, і без цієї страви я не уявляю цього свята. Інша страва – голубці з гречкою. Мама їх завжди готує тільки на Різдво", – говорить Інна Совсун.

Народний депутат шкодує, що в Харкові, де минуло її дитинство, не прийнято було колядувати, і тішиться, що сьогодні у великих індустріальних містах ця традиція відроджується.

Коляд-коляд-коляда ...

А ось в західних регіонах і в центрі країни з колядками завжди все було гаразд. Народний депутат Максим Пашковський з Вінниці розповів, що в його родині завжди чекають колядників і радіють, адже вважається, що вони приносять щастя, благополуччя і гармонію в дім. "У нас по будинках і квартирах ходять діти. Обов'язково відкриваємо двері, обов'язково пригощаємо всіх колядників за привітання – даємо цукерки, пряники. Ну, як заведено", – говорить Максим Пашковський.

Народний депутат розповів, що має намір зустріти Різдво вдома, у сімейному колі. "У нас традиція – збиратися на Різдво родиною разом. Де б хто не був, чим би не займався – намагаємося приїхати додому, щоб відсвяткувати це свято в сімейному колі. Нічого особливого ми не готуємо – традиційні страви, які є в цей день у кожній родині. Але стіл – це не головне, головне – атмосфера і те, що ти ці свята проводиш з близькими і рідними людьми", – говорить Максим Пашковський.

У родині народного депутата Ірини Геращенко цикл новорічних та різдвяних свят вже багато років починається 19 грудня – на Святого Миколая. "Я взагалі вважаю, що це ключове свято циклу. У цей день обов'язково в нашу родину приходять гості. Приходять в традиційних українських костюмах. Дорослих ми пригощаємо традиційними українськими стравами – варениками, пирогами. Я, чесно зізнаюся, сама не роблю їх – допомагає мама. А діти нам готують концерт. На Різдво ми обов'язково дотримуємося традиції 12 страв. Готуємо кутю, вареники, пиріжки, узвар і таке інше", – розповідає Ірина Геращенко.

Новорічні та різдвяні свята родина народного депутата завжди святкує у своєму селі в Броварському районі, що на Київщині. "Між Новим роком та Різдвом можемо кудись поїхати, але до Різдва завжди повертаємося: для дітей немає кращого святкування, ніж удома. У нас дуже хороші сусіди, діти обов'язково ходять колядувати. І потім у нас є мішок цукерок, які можна їсти ще цілий місяць. Дітям дають і гроші. І в останні роки – діти самі так вирішили – ці гроші ми передаємо українській армії", – розповідає Ірина Геращенко.

А ось народний депутат Кирило Нестеренко особисто піде щедрувати. До того ж подарунки за колядку він має намір не отримувати, а роздавати. "Новий рік – це сімейне свято, тому зустріну його з родиною в Дніпрі. А вже після Нового року ми, найімовірніше, з друзями-помічниками зберемося в ресторанчику, я організовую такий невеликий корпоратив. Ті з помічників, хто живе в Києві, приїде до нас у Дніпро. І там у нас буде така душевна зустріч з шампанським, феєрверком. А на Старий Новий рік підемо щедрувати. Одягнемо костюми ельфів, Дідів Морозів. І, я думаю, введемо таку традицію: будемо не брати, а роздавати подарунки", – розповів Кирило Нестеренко.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...