Ху*ло з досвідом: "Путін у часи служби в КДБ постачав зброю терористам-комуністам у Дрездені", - Politico

У 1985 році, коли Володимир Путін вперше прибув у Дрезден в ролі офіцера КДБ середньої ланки, у Східній Німеччині вже почалися неспокійні часи.

Опинившись на межі банкрутства, країна виживала завдяки мільярда дойчмарок допомоги від Західної Німеччини. Тим часом, голоси незгодних ставали дедалі гучнішими. По всьому Східному блоці протестні настрої зростали через бідність, дефіцит, притаманний плановій економіці, а також через жорстокість державних служб безпеки, - пише видання Politico, передають Патріоти України.

Що саме Путін робив у Дрездені - велика таємниця. Частково так сталося тому, що КДБ дуже ефективно знищував і вивозив документи перед крахом НДР.

"З росіянами у нас проблема. Вони знищили майже все", - сказав Свен Шарль, дослідник дрезденського архіву Штазі (таємна спецслужба НДР, яка співпрацювала з КДБ в розвідувальних операціях). Лишилися тільки фрагменти у файлах Штазі, які проливають деяке світло на діяльність Путіна. Його справа дуже тонка й затерта до дірок. Єдина зачіпка, яка б вказувала на хоч якусь оперативну роботу, пов'язану з ним, - це його лист начальнику дрезденського відділення Штазі Хорсту Бому. В ньому Путін німця допомогу у відновленні телефонного зв'язку з інформатором у німецькій поліції, "який нас підтримує". У листі майже немає деталей. Але той факт, що він напряму звертався до Бома, може вказувати на його впливову роль.

Через багато років, коли Путін став президентом Росії, легендарний начальний зовнішньої розвідки Штазі Маркус Вольф і колишні колеги з КДБ запевняли, що російський лідер був ніким у Дрездені. Вольф в інтерв'ю для німецького журналу запевняв, що Путін був "досить маргінальним". За його словами, навіть "прибиральниці" отримували такі бронзові медалі, як Путін. Колега з КДБ Володимир Усольцев, який ділив кабінет з нинішнім російським президентом у німецькому місті, зміг написати цілу книгу про ті роки. В ній він визнав, що частиною їхньої роботи було вербування агентів. Однак, за його словами, 70% часу доводилося писати "безглузді звіти".

Російське державне телебачення пізніше проголосило, що Путін не причетний до будь-якої незаконної діяльності. Багато з цих заперечень наголошували на тому, що Дрезден був провінційним болотом, від якого було далеко до гарячих подій Східного Берліну. Але розмови з деякими іншими колишніми агентами Штазі й КДБ ставлять під сумнів офіційні твердження про несуттєву роль Путіна в НДР.

Їхні свідчення вказують на те, що його робота в Дрездені добре підготувала його до сіяння хаосу в західній політиці сьогодні. Одне зі свідчень також вказує на те, що применшення активності Путіна в Дрездені було прикриттям для іншої місії, яка мала протизаконний характер.

Вірогідно, Путіна відправили в німецьке місто саме тому, що воно було "тихим болотом", далеким від очей французів, американців і західних німців. Колишній член лівої терористичної групи RAF сказав, що зустрічався з Путіним у Дрездені. Путін підтримував членів групи, яка сіяла терор у Західній Німеччині у 70-х і 80-х роках.

"У Дрездені не було абсолютно нічого, окрім лівих радикалів. Ніхто не стежив за Дрезденом: ні американці, ні західні німці. Там нічого не було. Окрім однієї речі: цих зустрічей з товаришами", - сказав колишній член RAF.

У битві між Сходом і Заходом радянські спецслужби довгий час вдавалися до того, що називали "активними заходами", для дестабілізації опонента. Загрузнувши в Холодній війні, але розуміючи технологічну неспроможність перемогти у відкритому збройному конфлікті, впродовж 60-х років СРСР став вправним у поширенні дезінформації, розміщенні в ЗМІ фальшивих пліток для дискредитації західних лідерів, у вбивстві політичних опонентів. Кремль в ті часи підтримував організації, які розпалювали війни в країнах Близького Сходу й Африки, а також провокував розбрат на Заході.

Такі радянські методи включали підтримку терористичних організацій, На Близькому Сході КДБ налагодив відносини з численними марксистськими терористичними групами, найбільш помітною з яких була "Народний фронт визволення Палестини", яка влаштувала низку викрадень літаків й вибухів у другій половині 60-х й на початку 70-х років. Цілком таємні документи, які потрапили в руки дослідників на початку 1990-х років з архівів радянського Політбюро, вказали на глибину цих зв'язків. Зокрема, голова КДБ Юрій Андропов підписав три запити від лідера "Народного фронту визволення Палестини" Ваді Хаддада на постачання радянської зброї. Андропов описав Хаддада як "надійного агента" КДБ.

В НДР радянські спецслужби активно заохочували Штазі до роботу в "політичній діяльності" розвинених країн. Насправді підтримка міжнародного тероризму стала однією з найважливіших послуг, яку Штазі надавав КДБ. Про це йдеться в дослідженні колишнього аналітика з питань СРСР в ЦРУ доктора Маріан Лейтон. Спецслужби Східної Німеччини завжди були підпорядковані КДБ й виконували накази, які приходили від радянських володарів. В 1969 році Штазі створила підпільний тренувальний табір неподалік Східного Берліна для членів "Організації визволення Палестини" Ясіра Арафата. Водночас, КДБ підживлювали внутрішній тероризм в країнах Заходу.

Західна Німеччина була на межі з моменту, коли "Фракція Червоної армії" (RAF) влаштувала низку вибухів, вбивств, викрадень і пограбувань банків наприкінці 60-х років. В ім'я повалення "імперіалізму і монопольного капіталізму" ФРН члени терористичної групи вбили видатних західнонімецьких промисловців й банкірів включно з головою Dresdner Bank в 1977 році. RAF підкладала бомби на військових базах США, вбиваючи й завдаючи поранень десяткам солдатів.

В кінці 70-х поліція Західної Німеччини почала кампанію арештів членів RAF. Штазі почала надавали притулок терористам в НДР.

"Вони прихистили не одного, а 10 членів. Терористи жили в шаблонних будівлях у Дрездені, Лейпцигу й Східному Берліні", - сказав німецький консультант у сфері безпеки Франц Седельмаєр, який пізніше працював з Путіним в Санкт-Петербурзі.

Спецслужби НДР видавали терористам RAF фальшиві паспорти, а також тренували їх. Зрештою, після падіння Берлінської стіни влада Західної Німеччини вирішила, що Штазі надала лише притулок і фальшиві документи членам RAF. Але прокурори продовжували розслідувати роль спецслужби й виявили докази глибшої співпраці. Зрештою, п'ятьох колишніх офіцерів антитерористичного відділу Штазі арештували за звинуваченнями у змові з терористами для організації вибухів на базі армії США в місті Рамштайн в 1981 році, а також замаху на американського генерала. Начальнику Штазі Еріху Мілке висунули ті ж звинувачення.

Але в метушні об'єднання Німеччини не знайшлося політичної волі для викорінення всього зла, яке НДР скоїла в минулому. Ніхто не поспішав відправляти офіцерів Штазі на лаву підсудних. Тож п'ятирічний термін дії обвинувачень у співпраці з терористами RAF сплив і їх скасували. Пам'ять про злочини згасла, а причетність КДБ до роботи RAF ніхто взагалі не розслідував.

Але в ті часи СРСР контролював усі операції Штазі. А зв'язкові офіцери були на кожному командному рівні. Як розповів колишній член RAF, контроль КДБ був настільки потужним, що "Мілке навіть не пискнув би, не спитавши дозволу Москви".

"НДР не могла зробити абсолютно нічого без координації з СРСР", - сказав утікач, який колись був на керівній посаді в Штазі. Це було те середовище, в якому працював Путін, і декорації історії, про яку розповів екс-учасник RAF, який контактував з нинішнім президентом Росії в Дрездені. За його словами, в роки, коли Путін працював у Східній Німеччині, Дрезден став місцем зустрічі для RAF. Вибір впав на місто тому, що "там не було нікого".

"В Берліні були американці, французи, британці, всі. Тому нам потрібна була провінція, а не столиця", - пояснив колишній терорист RAF.

Інша причина, чому зустрічі проводилися в Дрездені, полягала в тому, що Маркус Вольф і Еріх Мілке хотіли дистанціюватися від такої діяльності.

"Вольф дуже обережно поводився, щоб не бути причетним. Останнє, що такі люди, як Вольф і Мілке хотіли б, це щоб їх впіймали на гарячому, коли вони підтримували терористичну організацію. Ми зустрічалися в Дрездені півдесятка разів", - розповів колишній член RAF. Він і його поплічники потягом їздили в Східну Німеччину, де їх зустрічали агенти Штазі.

Вони сідали в радянський автомобіль "ЗІЛ" і їхали в Дрезден, де в безпечному будинку зустрічалися з Путіним і його колегами з КДБ. "Вони ніколи не давали нам інструкції напряму. Вони говорили: "Ми чули, що ви плануєте ось це. Як ви збираєтеся це зробити?". А потім озвучували пропозиції. Вони пропонували інші цілі, питали, що нам потрібно. Нам завжди були потрібні зброя і готівка", - розповів екс-член RAF.

Терористам було складно купити зброю в Західній Німеччині. Тому вони вручали Путіну і його колегам список. Певним чином цей список пізніше опинявся в руках агента на Заході. І потрібна зброя з'являлася в таємному обумовленому місці, щоб терористи RAF могли її забрати. Колишній член RAF переконаний, що Путін точно не грав маргінальну роль в Дрездені. Інакше його б не було серед лідерів на таких зустрічах. Крім того, він віддавав накази генералам Штазі. За словами колишнього терориста RAF, хаос, який провокували організовані його групою вибухи, стали головним методом КДБ з дестабілізації Заходу. А з наближенням падіння радянської влади в НДР, терористи стали зброєю для захисту інтересів КДБ. Наприклад, вони влаштували вбивство голови Deutsche Bank в 1989 році й керівника Siemens в 1986-му. Обидві жертви підтримувати політичні кроки або брали участь в активності, яка ставила під удар радянський режим.

"Ми були лише корисними ідіотами для СРСР", - сказав колишній член RAF. Politico пише, що історію колишнього терориста майже неможливо перевірити на достовірність. Більшість його колишніх "товаришів" або у в'язниці, або мертві. Інші учасники зустрічей в Дрездені зникли безвісти. Але близький союзник Путіна з колишнього КДБ сказав, що звинувачення надзвичайно чутливі. Він наголосив, що зв'язок між КДБ і RAF чи будь-якою іншою терористичною групою в Європі, ніколи не був доведений. "І вам не варто намагатися це зробити теж!" - відрізав він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...