Коломойський без міністра, або Чому провалилося голосування за "дорогого" Вітренка, - ЗМІ

Здавалося, що це питання вирішене на верхах, проте спочатку профільний комітет не підтримав його кандидатуру, а коли питання винесли на розгляд парламенту, голосів для його призначення не вистачило.

Юрій Вітренко

До кінця тижня Верховна Рада повинна була проголосувати за призначення віце-прем'єром і міністром енергетики колишнього топ-менеджера НАК "Нафтогаз" Юрія Вітренка, якого багато хто називає креатурою Ігоря Коломойського. Чому Вітренко "пролетів" і як енергетична сфера в Україні виявилася заручником ігор двох олігархів, - передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Вітренко мав стати розплатою за голоси від Коломойського

Посада глави міністерства енергетики - одна з найважливіших в українському політичному пасьянсі, однак з березня цього року це крісло займають лише виконучі обов'язки. Донедавна це була Ольга Буславець, близька до Ріната Ахметова, а після її звільнення місце зайняв колишній заступник міністра Юрій Бойко, якого одразу розглядали як тимчасову фігуру. Тепер він, схоже, затримається на посаді.

Складнощів в цій ситуації додають зміни до законодавства: на початку грудня вступила в дію норма, згідно з якою Кабмін не може призначати міністрів виконуючими обов'язки на необмежений термін без узгодження з Верховною Радою. Тепер кандидатуру потрібно проголосувати за 30 днів, а по закінченню цього терміну в.о міністра залишається практично без повноважень. Тому зволікати з призначенням роками, як це робилося раніше, можливості не було.

Кандидатура Юрія Вітренка на посаду віце-прем'єра та міністра енергетики виникла не на рівному місці. Як розповіли "Апострофу" джерела у Верховній Раді, його призначення було однією з умов голосування депутатської групи "За Майбутнє" за держбюджет-2021. На такі умови Офіс президента пішов в результаті переговорів з олігархом Ігорем Коломойським, який і стоїть за групою.

Резон Ігоря Валерійовича дуже зрозумілий: його прямий конкурент в енергетичній сфері Рінат Ахметов стрімко нарощує свій вплив - не в останню чергу завдяки налагодженим зв'язкам з Банкової. Своя людина в кріслі глави Міненерго могла б допомогти змінити розклад в його сторону, з огляду на бажання Коломойського щільно зайти у вугільні схеми і "Центренерго".

"Кандидатура Вітренка з самого початку викликала у фракції масу питань. Так, одна з груп була всіма руками за, але ви самі розумієте, про кого йде мова. Ми прекрасно розуміли, що за ним тягнеться дуже довгий шлейф, і потім його рішення будуть бити по нас самим. Так що визначеності не було до самого останнього моменту, хоча я теж читав у ЗМІ, що нібито голоси є. Але це було дивно і схоже на якийсь організований тиск. Що там сталося на комітеті - не знаю, але після того, як Вітренко не рекомендували, то питання було практично вирішене, і не на його користь", - розповів "Апострофу" один з депутатів "Слуги народу".

Виходить, що Коломойський не отримав "свого" віце-прем'єра за надану їм "послугу". Тепер виникає цілком логічне запитання: чим буде розплачуватися Банкова? Адже в майбутньому голосу від "За Майбутнє" знадобляться ще не раз.

Премія від "Нафтогазу"

Ще одна делікатна тема, яка поставила хрест на результативному голосуванні за нового міністра - доля скандальної премії Вітренка, яку йому повинен був виплатити "Нафтогаз" за перемогу над "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі ще в 2018 році. У лютому 2020 року Вітренко подав до суду на "Нафтогаз" з вимогою виплатити належні йому 4 млн доларів, а в грудні стало відомо, що сторони прийшли до мирової. Найцікавіше: колишній виконавчий директор "Нафтогазу" отримає свою премію не грошима, а довгостроковими гривневими облігаціями.

"Я не отримував ніяких грошей. Угода, яку було підписано з Нафтогазом, передбачає, що вся сума вже направлена до бюджету. Я натомість отримую довгострокові гривневі облігації, причому я не вимагаю виплати штрафних санкцій за несвоєчасну виплату премії", - великодушно заявив Вітренко на засіданні комітету.

З одного боку може здатися, що колишній топ-менеджер опинився в програші, оскільки не отримає грошей прямо зараз. Однак насправді це далеко не так. За інформацією в ЗМІ, Вітренко отримав облігації з п'ятирічним терміном погашення.

На останньому аукціоні ОВДП, який пройшов 15 грудня, Міністерство фінансів розмістило такі ж п'ятирічні облігації під більш ніж 12% річних. Можливо, прибутковість паперів Вітренка і нижча, однак навряд чи менша ніж 10%. Ось і виходить, що через кілька років він може отримати від держави вже не чотири мільйони доларів, а цілих шість. Вельми непогана "компенсація" за очікування.

"Апостроф" звернувся до Вітренка з питаннями щодо деталей отримання ним облігацій, однак відповіді поки так і не отримав.

Коли друга серія?

Провал з голосуванням по Вітренку - ще один яскравий приклад того хаосу, який твориться в українській енергетичній сфері. При цьому на словах Банкова не збирається відмовлятися від ідеї з його призначенням - іншої альтернативи Вітренку поки немає - це вже підтвердив керівник фракції "Слуга народу" Давид Арахамія.

"Будемо мобілізувати голоси, я думаю, в січні. Це десь числа 25-го. Так, відповідно до закону це питання мало б бути закрите до кінця року, але голосування не відбулося. У нас немає іншого виходу, як зробити, коли це буде можливим ", - заявив він в четвер.

При цьому в опитаних "Апострофом" енергетичних експертів кандидатура Вітренка, м'яко кажучи, ентузіазму не викликає через його заангажованість. Однак знайти нового міністра енергетики, який був би рівновіддалений і від Ріната Ахметов, і Ігоря Коломойського, не так уже й просто. До того ж, якщо чутки про розплату за голоси при прийнятті держбюджету вірні, то іншого виходу у Офісу президента дійсно немає - за рахунками потрібно платити, а на менше Коломойський навряд чи погодиться.

"Серйозні професіонали зі стратегічним баченням зараз сто разів подумають, перш ніж йти в такий уряд, де тебе в будь-який момент можуть поміняти і навіть не зустрітися, щоб спочатку поговорити. І ти про це дізнаєшся зі ЗМІ. Це нікуди не годиться. При цьому знайти рівновіддалених від олігархів професіоналів реально. Є такі фахівці, але я не хочу називати їхні прізвища - хороших, компетентних, позитивних людей", - пояснив "Апострофу" експерт в енергетичній сфері Валерій Боровик.

Утім, незважаючи на безальтернативність кандидатури, зібрати голоси під Вітренко буде не так вже й просто.

По-перше, за нього не голосували депутати "Слуги народу", яких зараховують до групи бізнесмена Іллі Павлюка: всі вони або пропустили голосування, або утрималися. Така позиція зрозуміла, якщо врахувати, що його відносять до орбіти впливу Ріната Ахметова. Змінити це можна тільки в тому випадку, якщо два олігархи домовляться - вельми невиразна перспектива. А це не менше 30 голосів, тоді як для призначення Вітренка не вистачило 40.

По-друге, всі опозиційні партії дружно не дали за Вітренка жодного голосу. Чи може Банкова з кимось із них домовитися? Навіть якщо і так, то це буде вкрай непросто і недешево - та ж "Опозиційна платформа - За життя" публічно називає колишнього топ-менеджера "Нафтогазу" винним за введення "грабіжницьких тарифів для населення". Вельми однозначні заяви, після яких важко змінити позицію.

Поки ж йдуть підкилимні ігри, міністерство енергетики залишається без реального керівника, а олігархи звикають до того, що регулятор енергетичного ринку виконує лише роль весільного генерала, якого можна не помічати, "вирішуючи" питання напряму...

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...