Колонія для інвалідів: В Україні є лише один спеціалізований пенітенціарний заклад, куди можуть помістити Геннадія Кернеса за порушення закону про декомунізацію

Перейменування проспекту Петра Григоренка в Харкові на – маршала Георгія Жукова відбулося всупереч чинному законодавству. При цьому чинне законодавство не передбачає колективної відповідальності Харківської міської ради за такі протизаконні рішення.

Про це в коментарі 24 каналу розповів директор Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Натомість, якщо рішення підпише міський голова Харкова Геннадій Кернес, то він відповідатиме за порушення закону. Зокрема, настає кримінальна відповідальність – від 5 до 10 років ув’язнення.

"Ми чекаємо, чи піде на цей безпардонно антизаконний крок Кернес. Якщо Кернес підпише це рішення міськради, тоді ми звертатимемось до правоохоронних органів щодо притягнення його до відповідальності за порушення закону. А рішення про перейменування проспекту оскаржуватимемо", – розповів В’ятрович.

19 червня Харківська міська рада розглянула і підтримала перейменування проспекту Петра Григоренка Проспекту Григоренка у Харкові таки повернуть ім’я Жукова на – Георгія Жукова. За це рішення проголосували 59 депутатів, проти – 13.

За перейменування проспекту на честь кривавого радянського маршала агітував сам Кернес. Він заявив про підтримку двох відповідних петицій, які у травні зареєстрували на сайті міськради. Ці петиції також вимагали прибрати з площі Свободи волонтерський намет "Все для перемоги". Обидві петиції набрали необхідну для розгляду кількість голосів.

Проти повернення проспекту імені Жукова виступили громадські активісти. Зокрема, вони пікетували з'їзд партії "Довіряй ділам" Кернеса і мера Одеси Геннадія Труханова та знесли бюст Жукову, розташований на проспекті Григоренка.

***

Єдиний в Україні виправний заклад для людей з обмеженими можливостями розташований на Дніпропетровщині. Софіївська колонія №45 на Дніпропетровщині – найбільш специфічна в'язниця України. Цей пенітенціарний заклад був збудований ще у 1954 році спеціально для відбування покарань людей з обмеженими можливостями.
У колишньому Радянському Союзі таких зон було усього дві. У незалежній Україні – це єдиний виправний заклад, де утримуються інваліди першої та другої групи.
Про те, що це не санаторій, а в'язниця, нагадують лише ґрати та дріт над високою огорожею і підйом о шостій ранку. У 45-ту колонію потрапляють не за злочини відповідної тяжкості, а за медичною довідкою. Тут разом сидять ті, кого засудили на два роки і на 15. Одні потрапляють сюди одразу після суду, інші - утративши здоров'я у звичайних колоніях.
Медики тюремної лікарні кажуть, що зустрічаються тут чи не з повним списком тяжких хвороб - інфаркти, інсульти, психічні розлади, ампутації, онкологія, ВІЛ. Тут чотири відділення, рентген, фізіопроцедури і навіть власна операційна.
На 65 засуджених тут перебувають 9 санітарів–помічників. Вони – теж ув'язнені, але здорові. Їх, за добровільною згодою, набирають у звичайних колоніях.

Більшість мешканців колонії пробуде тут до кінця строку свого ув'язнення. Деяким, після курсу реабілітації, лікарі знімають інвалідність, тоді їх доправляють у звичайні колонії. Із тисячі засуджених щороку туди повертаються 30-40 людей.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...