"Коронавірус як "чорний лебідь" для передвиборної гонки в Харкові, або Хто, якщо не Кернес", - ЗМІ

Хвороба Геннадія Кернеса може кардинально змінити розстановку сил у Харкові.

Хто може претендувати на посаду мера, якщо чинний міський голова не буде брати участь у виборах, – передають Патріоти України з посиланням на РБК-Україна.

Буквально кілька днів тому результат виборів мера Харкова, які відбудуться 25 жовтня, здавався очевидним. Навіть опоненти Кернеса в неформальних розмовах визнають, що його особистий рейтинг дозволяє переобратися без особливих проблем. Але якщо через хворобу він не включиться у виборчі перегони, то ситуація стає непередбачуваною.

"Ніхто не може спрогнозувати, що буде, якщо Кернес не піде на вибори. Треба чекати, як буде далі розвиватися ситуація з його здоров'ям. Для інших політичних гравців, звичайно, відкриваються можливості, тому що Кернес однозначно є лідером в місті Харкові у рейтингах", – пояснив директор Соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

Пошуки наступника

Політичні соратники мера тривалий час не коментували стан його здоров'я, хоча на публіці він не з'являвся з кінця серпня. На цьому тижні стало відомо, що Кернес госпіталізований в 17 міську лікарню Харкова з двобічною пневмонією. Лікарі діагностували COVID-19.

У мерії спростували повідомлення ЗМІ про те, що він перебуває в комі, і пов'язали їх з політичною боротьбою напередодні місцевих виборів. Однак здоров'я Кернеса погіршилося і вже в ніч на четвер він був доставлений спецрейсом в Берлін. За словами бізнесмена Павла Фукса, станом на вечір 17 вересня політик був при свідомості і проходив лікування від COVID-19 в палаті інтенсивної терапії клініки "Шаріте".

Лікування ускладнюється через старі поранення – у квітні 2014 року на Кернеса було скоєно замах, після чого він змушений пересуватися на інвалідному візку. Два незалежних джерела уточнили, що після загострення у міського голови нібито спостерігаються значні порушення мовлення. Скільки часу знадобиться на відновлення – поки не відомо.

Реєстрація кандидатів на місцевих виборах закінчується 24 вересня. За своїх висуванців документи у виборчу комісію подають партії. Від самих кандидатів потрібна заява зі згодою балотуватися. При цьому конференція "Блоку Кернеса – Успішний Харків", на якій повинні затвердити претендентів, запланована на вівторок, 22 вересня.

Директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міськради Юрій Сидоренко напередодні повідомив, що чинний мер має намір брати участь у виборах. "Блок Кернеса" не розглядає іншого кандидата, тому що "для цього немає причин", уточнив він.

Політолог Володимир Фесенко вважає, що в Харкові може початися справжня боротьба за посаду міського голови. "Якщо фізично Кернес не зможе взяти участь у виборах, тоді його команді треба буде вже на найближчому тижні висувати іншого кандидата. Але, безсумнівно, що, навіть якщо він буде на лікарняному ліжку – він зможе взяти участь у виборах, і, швидше за все, перемогти", – додав він.

Очевидно, що команда Кернеса відмовиться від його висунення лише за екстраординарних обставин. Жоден з його соратників не має в місті порівнянної впізнаваності й популярності. "Свідомо чи ні, але Кернес не готував собі наступника. Весь рейтинг політсили тримається виключно на його імені", – пояснило джерело видання, знайоме з ходом виборчої кампанії.

За інформацією журналістів, впливові бізнесмени, які мають вагу в харківському регіоні, також не були готові до такого розвитку подій і поки не розуміють, на кого з кандидатів робити ставку в разі негативного сценарію. Можливий варіант для збереження статусу-кво – висунення першого заступника мера Ігоря Терехова, який часто підміняє Кернеса на важливих заходах.

"Наступником називали Терехова, його заступника. Але будь-який "спадкоємець" зможе претендувати лише на частину рейтингу. І знову-таки, якщо Єльцин вийшов і сказав, що бачить своїм наступником Путіна, то що робити в ситуації, коли людина не може говорити?", – пояснив високопоставлений співрозмовник видання.

У той же час джерела в Харківській міськраді повідомили, що альтернативним кандидатом може стати Олег Дробот – заступник мера з питань цифрової трансформації. Цю кандидатуру в команді Кернеса начебто розглядали ще пару місяців тому в якості медійної особи кампанії і компромісу у відповідь на запит виборців на "нові обличчя", а зараз нібито активно готують документи для подачі у виборчком.

"Навряд чи рейтинг Кернеса передасться кому завгодно з його партії. Таку ймовірність допускати можна, але для цього потрібна кампанія з передачі цього рейтингу. Не думаю, що можна автоматично назвати лідером рейтингу будь-якого кандидата з партії Кернеса. Думаю, що тут більше включаться кандидати, у яких є високий рівень впізнаваності і відносно високий рівень підтримки", – сказав Антипович.

Нові старі обличчя

Результатів соцопитувань з електоральних симпатій харків'ян за останній час у відкритому доступі немає. Можливо тому, що публікувати їх команді Кернеса не було сенсу через великий відрив діючого мера від потенційних конкурентів. З тієї ж причини, мабуть, соціологію не показували і його опоненти. Проте зараз ситуація може кардинально змінитися.

"Це форс-мажор. Якщо раніше Кернес здавався безальтернативним кандидатом, то тепер у аутсайдерів з'являються шанси. Рейтинги четвірки претендентів, які йдуть за ним, більш-менш рівні – від 5 до 8%. Але, якщо Кернес виходить з гонки, вони вже можуть між собою боротися за вихід у другий тур", – пояснило джерело в правлячій партії.

Примітно, що згадка якоїсь "четвірки" кандидатів виникала у розмові видання з представниками різних політичних таборів і бізнес-груп. Правда у кожного із співрозмовників її склад відрізнявся. Але кілька прізвищ звучали частіше за інших.

Так, шанси поборотися за посаду харківського градоначальника є у народного депутата з фракції ОПЗЖ Олександра Фельдмана. Ця політсила затвердила його кандидатуру ще в липні. На відміну від багатьох старожилів української політики, він зміг зберегти за собою місцевий мажоритарний округ під час тріумфу "Слуги народу" на парламентських виборах.

Хороша впізнаваність в Харкові ще в одного депутата Ради – позафракційної Юлії Світличної. До початку листопада минулого року вона обіймала посаду голови обласної адміністрації. Співрозмовники видання кажуть, що Світлична зберігає хороші стосунки з абсолютно різними політичними силами. На місцеві вибори вона веде свій блок "Разом!".

В оточенні Світличної вважають, що у неї є шанси на перемогу у мерській кампанії, однак її партія вже висунула іншого кандидата – депутата міськради Ігоря Черняка. Це рішення було анонсовано задовго до того, як Кернес захворів на COVID-19. "Крім того, участь у виборах мера Харкова не зовсім відповідає її політичним амбіціям", – уточнило джерело.

Відразу кілька співрозмовників назвали ймовірним кандидатом на цих виборах колишнього мера Харкова і екс-нардепа Михайла Добкіна. Раніше він був близьким соратником Кернеса, але, за інформацією видання, останнім часом вони не в найкращих стосунках. Цікаво, що Добкін вже веде виборчу кампанію на посаду міського голови Києва. Отримати його коментар з цього приводу на момент виходу матеріалу не вдалося.

В контексті харківських виборів було назване прізвище іншого колишнього депутата Ради – Євгена Мураєва. Правда він більше відомий в області, конкретно в Зміївському районі, де був головою РДА і двічі обирався в парламент. Про свої плани на місцеві вибори Мураєв поки широко не заявляв.

Один з впливових бізнесменів, що має інтереси в харківському регіоні, в розмові з виданням зазначив, що Терехов, Фельдман, Добкін і Мураєв потенційно могли б об'єднати зусилля. "Якщо четвірка зможе виробити єдиного кандидата, то у нього є всі шанси стати мером. Якщо ні і підуть всі чотири, то вони фактично "розірвуть поле", так як працюють в одній електоральній ніші", – пояснив він.

За словами джерела, Світлична все ж може розглядати можливість висунення по Харкову, але буде до останнього оцінювати ситуацію. Співрозмовник вважає, що якщо згадана "четвірка" не визначить одного кандидата, то у неї з'являються серйозні шанси виграти вибори. Сама Світлична на прохання про коментар поки не відповіла.

Правлячу партію на виборах мера Харкова представляє голова ОДА Олексій Кучер. Відповідно до опитування "Рейтингу", проведеного на початку липня, 54% респондентів у принципі не знають цього політика. У той же час у "Слузі народу" переконані, що якщо Кернес не буде балотуватися, то у їхнього кандидата є можливість перемогти. Найближчим часом кампанія Кучера, яка до цього була дуже пасивною, буде переглянута, уточнив співрозмовник видання.

***

Коронавірус став "чорним лебедем" для передвиборчої гонки в Харкові. Передбачити такий розвиток подій ще місяць тому не могли ні досвідчені політологи, ні влада, ні опозиція. Над питанням: "хто, якщо не Кернес" – мабуть, серйозно не замислювалися ні місцеві еліти, ні значна частина виборців. Тепер це місто може стати однією з найгарячіших точок на політичній мапі країни буквально в найближчі тижні.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...