Коронавірус спустошує "народні республіки": Українці в окупації скаржаться, що нікому не потрібні

​Окупаційна влада ОРДЛО засекретила реальну інформацію про пандемію на непідконтрольному Україні Донбасі, але стало відомо, що як мінімум кожен із 1,5 млн жителів ОРДЛО хворіє на COVID-19.

За словами 40-річної Ольги, яка проживає у місті Ровеньки окупованої Луганщини, її лякає не сам коронавірус, а замовчування цієї теми з боку “влади” так званої “луганської народної республіки”, передають Патріоти України з посиланням на Антикор.

За “офіційними” даними окупантів, ситуація з вірусом у регіоні спокійна, буцімто лише 2 тис. хворих на COVID-19, а в ОРДО – 13 тис. Водночас на вільній частині Донбасу, за даними Міністерства охорони здоров’я України, до кінця грудня 2020 року було зафіксовано близько 40 тис. випадків зараження. “У Ровеньках узагалі не роблять тестів на коронавірус, водночас місцеві лікарні переповнені пацієнтами з діагнозом “пневмонія”. Моя мати захворіла. У поліклініці їй діагностували запалення легенів, але процес лікування затягнувся і відбувався з дуже серйозними ускладненнями, схожими на опис симптомів коронавірусу”, – розповіла жителька ОРЛО Ольга. Вона також розповіла, що її мати потрапила у денний стаціонар, але буквально через три дні після цього пацієнтів туди брати перестали, тому що закінчилися місця. “Смертність узагалі зашкалює.

Мама розповідала, що ось лежала жінка – померла. І ще одна померла. І це тільки те, що вона бачила на власні очі”, – каже Ольга. За оцінкою правозахисника Павла Лисянського, який моніторить стан справ у ОРДЛО, хворих на коронавірус на окупованій території у п’ятеро або навіть у семеро більше, ніж на решті частині Донбасу. Іншими словами, близько 280 тис. осіб, або кожен п’ятий із приблизно 1,5 млн жителів “республік” хворіє на COVID-19.

Голова Луганської обласної державної адміністрації і керівник військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай заявив, що у 70% людей, які перетинають КПВВ, виявляють коронавірус. “Жителі окупованих районів під час переходу не хочуть 14 днів перебувати на самоізоляції. Незважаючи на отриманий позитивний тест на COVID-19 вони продовжують ходити інстанціями вже на нашій території”, – зазначає він. Мешканець Луганська Сергій Сакадинський розповів журналістам, що останнім часом окупаційна “влада” посилила заходи профілактики поширення коронавірусу: запровадила масочний режим, іноді навіть виписує штрафи його порушникам у розмірі 2 тис. рублів (760 грн), а лікарню у Кам’янобродському районі Луганська віддала під “ковідних”. “Люди здебільшого перелякані. Бояться, що з України занесуть вірус: пропаганда розповідає, що у вас розгул інфекції”, – каже він. Водночас правдивої статистики про те, що відбувається у самих ОРДЛО із COVID-19 немає, тому що “влада” приховує подібні дані. “Лікарям у “республіках” забороняють ставити діагноз “коронавірус”, як і поширювати будь-яку інформацію про пандемію. Водночас у регіоні існує очевидний дефіцит кадрів: безліч тамтешніх медиків виїхало до Росії або на підконтрольну частину України.

Та й у “республіканських” аптеках порожньо”, – розповів представник ОРДЛО в українській делегації у ТКГ Сергій Гармаш. Тим часом у представництві ВООЗ запевняють, що вони не мають відомостей про справжній розмах захворюваності в ОРДЛО, оскільки сторонніх експертів, навіть міжнародних, у “республіки” не допускають. Київський епідеміолог Андрій Александрін розповів журналістам, що не так давно в Луганську померли три його знайомі медики, а головний лікар тамтешнього обласного тубдиспансеру зараз у важкому стані лежить у лікарні з COVID-19.

“Мій добрий знайомий лікар помер, коли “міністерка охорони здоров’я” “лнр“ особисто попросила його пролікувати свою родичку від ковіду”, – додав Александрін. Він спілкувався із завідувачем інфекційного відділення лікарні, що знаходиться на підконтрольній Україні території Луганщини. І той повідомив: 60% людей, що надходять у стаціонар, приїжджає з Луганська. Епідеміолог зазначає, що в ОРДЛО дуже часто зустрічаються внутрішньолікарняні спалахи, коли на коронавірус захворює майже весь медичний персонал. Становище ускладнюється тим, що в ОРЛО не проводять тестування населення, не виявляють вогнища захворювання. До того ж у регіоні велика частка пенсіонерів, а це додатковий фактор ризику.

Водночас сепаратистські “лідери” регулярно звітують про грошові надходження з Росії, які скеровують на боротьбу з коронавірусом. Так, нещодавно “глава” “лнр” Леонід Пасічник повідомив, що в жовтні Москва надіслала до “республіки” 141 млн рублів (52 млн грн). Паралельно його колега з “днр” Денис Пушилін заявив про отримання з РФ допомоги в розмірі 258 млн рублів (96 млн грн). «Куди витрачають ці гроші – невідомо. Але рівень захворюваності в регіоні вони точно не зменшують.

Вважаю, що ватажки сепаратистів ухвалили рішення ігнорувати проблему. Люди для них нічого не варті: чим більше помре, тим краще – менше пенсій і дотацій потрібно буде платити, скоротяться витрати з бюджету, який виділяє РФ. Така цинічна правда”, – впевнений правозахисник Павло Лисянський. Нагадаємо, 7 січня Кабмін дозволив пускати жителів ОРДЛО та Криму на підконтрольну територію з експрес-тестом на коронавірус. 9 січня Кабмін скасував самоізоляцію для в’їжджаючих з Криму і ОРДЛО.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...