Коронавірус в Україні: Харків'янка розповіла, як шукала кисневий концентратор і місця в лікарні для родичів із COVID-19

Вона відзначила, що протягом п'яти днів на "безкоштовне" лікування родичів витратила 9 тис. грн.

У Харкові лікарі "швидкої" відмовилися госпіталізувати літніх пацієнтів із коронавірусною інфекцією, оскільки місця в лікарнях закінчилися. Про це розповіла харків'янка Ганна Лебедєва, передають Патріоти України з посиланням на Гордон.

Восени від коронавірусу вона втратила матір – тоді місце в лікарні для неї знайшли за тиждень після звернення і забрали відразу в реанімацію з 98% ураженням легень. Іще за тиждень вона померла. Зараз захворіли батьки покійного чоловіка Лебедєвої, обом – за 70.

"У п'ятницю почала їх допитувати. І вони зізналися, що так, трохи захворіли. На той момент у мами сатурація була 96 – це нормально. А у тата – 90. Якщо показник нижче за 92, тоді потрібна госпіталізація, – пояснила жінка. – Ми викликали "швидку". "Швидка" приїхала, послухала – у тата запалення легень – і... поспівчувала нам. Тому що місць у лікарнях немає. Тобто, як вони сказали, на ранок суботи вільних місць не було. Було одне місце у Змієві, і його вже зайняли".

Вона розповіла, що через брак місць харків'ян везуть також в Ізюм, але госпіталізувати хворих на COVID-19 у лікарні, де немає місць із киснем, марно. Кисневий концентратор для свекрів їй надіслав поштою благодійний фонд "Свої", який надає апарати в оренду. "Це в тому випадку, якщо він у них є в наявності. Зараз нам пощастило, тому що цей концентратор тільки приїхав, його люди повернули після лікування. Щоб отримати апарат, я надала фонду копії паспортів батьків і довідку від лікаря. Із нею складніше було. Мені відмовила терапевтка, мені відмовила завідувачка відділення. Бояться давати довідки. Чому? Незрозуміло. Фонд каже, часто доводиться відмовляти людям, тому що концентраторів на всіх не вистачає. Цей концентратор їздить по всій Україні, рятує людей", – зазначила Лебедєва.

Коли з'ясували, що у свекра 40% ураження легень, а у свекрухи – 5%, але є множинні осередки запалення, сім'я знову викликала "швидку". "У понеділок удруге викликали "швидку". Повторні співчуття, повторні "місць немає". Жодних прогнозів", – розповіла журналістам харків'янка.

Вона додала, що протягом п'яти днів на лікування родичів витратила 9 тис. грн.

У Харківській облдержадміністрації заявляли, що в регіоні централізованим киснем обладнано 1095 ліжок, із яких у Харкові – 318, повідомлялось 23 березня.

22 березня волонтерка і ексрадниця голови Харківської ОДА Наталія Попова повідомила у своєму Facebook, що ОДА подає до Міністерства охорони здоров'я неправдиві дані про завантаження кисневих ліжок. За її словами, хворих на COVID-19 везуть до лікарень за 100 км від Харкова, але вільні місця закінчилися вже і в райцентрах. "ОДА в особі профільного заступника визнала, що в нас проблеми з доступом до кисню", – зазначила Попова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...