Коронавірус в Україні: Мешканці міст у "червоній" зоні розповіли про ситуацію з COVID-19

Міста живуть практично у звичайному режимі. Кав'ярні, ресторани, магазини та базари працюють. Навіть маски одягати змушують не скрізь.

Мешканці Тернополя, Чернівців та Івано-Франківська, які перебувають у "червоній" зоні епідемнебезпеки, розповіли про ситуацію з коронавірусом (COVID-19), передають Патріоти України з посиланням на ВВС Україна.

Життя в "червоному" Тернополі триває як завжди, все працює – магазини, ресторани і бари, на вулицях повно людей. Місцева влада вирішила не закривати садочки і школи. Батьки на власний розсуд можуть відводити туди дітей, попередньо написавши заяву, що вони не проти, аби їхні діти навчалися.

"Однак поліція нещодавно прийшла майже в усі школи та дитячі садки міста. На директорів склали адмінпротоколи. Суд може присудити штраф до 34 тисячі гривень. У поліції попереджають, якщо внаслідок порушення карантину хтось у школі захворіє, на директорів може чекати і кримінальна відповідальність", – йдеться в публікації.

Начальник обласного управління охорони здоров'я Володимир Богайчук повідомив, що у Тернополі практично усі місця у лікарнях для коронавірусних хворих заповнені. Наразі госпіталізовано 570 людей з COVID-19, з них – 180 хворих у важкому стані, а 18 підключено до апаратів ШВЛ.

В той же час коронавірусні цифри Чернівецької області – понад 11 тисяч хворих, три сотні смертей, 50 людей – у реанімаціях. Чернівці знаходяться у "червоній" карантинній зоні з 24 серпня.

Можливою причиною такого стрімкого збільшення хворих медики називали весілля. Мовляв, після закінчення посту на Буковині почали масово проводити банкети. У регіоні розповідають історії про застілля, куди люди приходили, маючи навіть позитивний результат на COVID-19.

Нині місто живе практично у звичайному режимі. Кав'ярні, ресторани, магазини та базари працюють. Навіть маски одягати змушують не скрізь.

Все тому, що на наступний день після запровадження у Чернівцях "червоної" зони депутати міськради проголосували за послаблення карантину. Цьому передував кількагодинний протест приватних підприємців під стінами Ратуші.

Щоправда, у тролейбусах кондуктори просять одягнути маску. Кажуть, що їх за це штрафують, якщо пасажири будуть без них.

Є сфери, на які карантин таки вплинув – закриті школи і садки. На дистанційне навчання перейшли і студенти вишів. У Чернівецькому національному університеті пари проходять онлайн, а при поселенні у гуртожитку обов'язково треба мати довідку про стан здоров'я.

Лікарка-інфекціоніста Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольги Кобевко зазначила, що в стаціонарі наразі перебувають лише важкі пацієнти, ліжок поки що вистачає.

Понад тиждень у "червоній" зоні перебуває Івано-Франківськ. Проти карантинних обмежень виступає місцева влада та франківці, які виходять на протест.

"Підприємці пікетували ОДА та управління поліції. Просили не штрафувати, бо ще одного закриття міста не переживуть. У Франківську створили кілька громадських ініціатив, де надають юридичні консультації, розповідають, як реагувати, коли приходить перевірка", – повідомило видання.

Не закрився майже весь Івано-Франківськ: працюють магазини, кафе, ресторани та курсує транспорт.

"Бізнес має працювати. Від роботи їхніх закладів залежать долі тисячі сімей", – заявив мер міста Руслан Марцінків.

Основна помітна зміна у "червоному" Франківську – це навчальні заклади, вони поки що не працюють. У школах продовжили канікули до 14 вересня. Але місцева влада збирається відкрити школи навіть попри карантин.

Тим часом медики кажуть, що у місті поступово зменшується кількість хворих у лікарнях. Якщо у липні лікарня №1 була заповнена на 99-100%, то зараз на 80%. Із 130 місць у стаціонарі перебуває 108 пацієнтів.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...