Коронавірус в Україні: Які є тести в Україні і де їх взяти

Виявити наявність коронавірусу COVID-19 в організмі людини можна за допомогою експрес-тестів і ПЛР-дослідження.

Про те, які з них є в нашій країні і як вони працюють, розповів виконуючий обов'язки голови Центру громадського здоров'я в Міністерстві охорони здоров'я Ігор Кузін, передають Патріоти України з посиланням на Бабель.

За його словами, для експрес-тесту потрібна кров із пальця і десять хвилин на визначення, чи є в організмі антитіла до вірусу.

"Але вони з'являються тільки на 5-7 день після зараження. Якщо експрес-тест підтвердить коронавірус, діагноз обов'язково перевірятимуть ще раз за допомогою ПЛР-дослідження. Для цього у пацієнта візьмуть мазок і відправлять його до спеціальної лабораторії. Результат буде на наступний день", – пояснив фахівець.

Однак експрес-тести поки є тільки в Києві. Міська влада закупили їх 10 березня і передала в сім лікарень столиці. Як повідомив мер Києва Віталій Кличко, поки в наявності є 1,2 тисячі таких тестів, але незабаром їх має бути до 5000. Зазначимо, що найближчим часом експрес-тести повинні закупити й інші регіони.

Де є експрес-тести на коронавірус в Києві:

  • Олександрівська клінічна лікарня
  • Міська клінічна лікарня №4
  • Міська клінічна лікарня №9
  • Київська міська дитяча клінічна лікарня №1
  • Київська міська дитяча клінічна лікарня №2
  • Київська міська дитяча клінічна інфекційна лікарня
  • Пологовий будинок №4

Також варто додати, що тест-системи для ПЛР-досліджень є в Україні ще з кінця лютого. Саме з їхньою допомогою перевіряли людей у Нових Санжарах та інших ймовірних хворих. Нині тест-систем вистачить, щоб перевірити дві тисячі пацієнтів. Але вже наступного тижня має приїхати нова партія від ВООЗ. Передбачається, що тоді реагентів вистачить на 25-30 тисяч осіб.

"Поки ПЛР-дослідження роблять тільки в Києві, найближчим часом підключаться Одеса і Дніпро. Протягом наступних двох тижнів тест-системи завезуть і в інші регіони, в пріоритеті – прикордонні області", – розповів Кузін.

За його словами, тестів на коронавірус вистачить, тому українцям не варто панікувати. Водночас Центр громадського здоров'я гарантує справжність тільки тих тестів, які проводять в державних лікарнях. Інформації про те, чи роблять подібні тести в приватних клініках, у них немає.

"Замовляти тести на коронавірус на неперевірених сайтах – погана ідея, тому що гарантій вам ніхто не дасть. Зараз сертифікацію пройшов тільки один виробник – BIOEASY. Саме їхні тести замовляла КМДА", – підсумував Кузін.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...