Зазначимо, що, незважаючи на те, що дієтологи не радять захоплюватися ковбасами і сосисками, багато людей все ж часто купують ці продукти, так як їх зручно брати з собою в якості перекусу або коли немає часу на приготування їжі.
Існують такі види ковбас: варені, напівкопчені, копчені, сирокопчені, варено-копчені, сосиски і сардельки, сальтисон, кров'яні ковбаси, ліверні, паштети й інші. Навіть ковбаси одного виду можуть істотно відрізнятися в ціні та за зовнішнім виглядом. Як же розпізнати якісний продукт?
По-перше, зверніть увагу на місце покупки. Якісну ковбасу не можуть продавати на стихійних ринках і ярмарках, у переходах. Якщо ковбаса на торговій точці зберігається не в холодильнику, то варто задуматися - чи не зіпсувалася вона в процесі транспортування і продажу.
По-друге, на колір продукції. Натуральний продукт, виготовлений з м'яса, не може бути яскраво-рожевого або червоного кольору. Насичений колір - ознака того, що в складі є барвники та консерванти.
Також особливу увагу приділіть вивченню упаковки - ковбаса повинна бути сухою і чистою, на етикетці повинні бути вказані адреса виробничих потужностей, логотип виробника, склад, вага, умови зберігання і маркування з датою виготовлення та терміну придатності.
Зазначимо, що в складі інгредієнти перераховують в порядку зменшення ваги - тобто на першому місці повинні бути м'ясні компоненти. Якщо виробник на перше місце ставить сою, сало або інші компоненти - такий продукт вже має викликати питання.
Далі зверніть увагу на оболонку ковбаси - вона може бути натуральною, білковою або целюлозною. Оболонка повинна щільно прилягати і не відокремлюватися від вмісту ковбаси, а зріз не повинен бути маслянистим і пухким.
Також перед покупкою спробуйте здавити ковбасу рукою - якщо продукт сильно деформувався, така ковбаса не сильно якісна. Якщо після такої маніпуляції виступили крапельки води - вміст натурального м'яса в ковбасі невеликий. Якщо ж ви сумніваєтеся, що в ковбасі більше сої, ніж м'яса - зігніть відрізаний шматочок - її краю порвуться.
Якщо в складі є сало - воно повинно бути обов'язково білого кольору, не рожевого і не жовтого.
Якщо є така можливість - понюхайте ковбасу перед покупкою. Справжній і якісний продукт повинен не бути занадто нав'язливим. Якщо він насичений - таким чином виробник міг замаскувати старе м'ясо або сало за допомогою спецій і підсилювачів смаку.
Як обрати варену ковбасу?
1. Як відомо, варена ковбаса готується з м'ясного фаршу і солі, а також в неї можуть додавати молоко, сою, яйця і воду. Якщо в складі виробник вказав багато інших інгредієнтів - варто задуматися.
2. Якщо на упаковці (оболонці) ковбаси є незрозумілі плями, вона здулася, прилягає нещільно - цей продукт точно неякісний або прострочений.
3. Натуральная варена ковбаса повинна бути неяскравого кольору - ближче до сірого, так як це відтінок вареного м'яса.
4. Щоб дізнатися, чи не додавали крохмаль до складу ковбаси, можна провести простий експеримент. Для цього на ковбасу потрібно капнути йодом, якщо вона змінить свій колір на синій - тоді в складі він є.
5. Якщо на продукті є абревіатура МОМ - "механічне обвалювання м'яса", така ковбаса не може бути якісною, так як це спресовані залишки кісток і м'яса.
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...