Корисні поради: Допомагають чи шкодять вітаміни і антибіотики при коронавірусі

Боячись заразитися, українці в прямому сенсі спустошують аптеки, скуповуючи вітаміни й найпоширеніші антибіотики.

Тиждень-два тому з аптек великих українських міст почали зникати не тільки вітаміни, які призначають хворим на коронавірус, але й антибіотики для лікування хвороб дихальних шляхів. Люди купують їх на всякий випадок і вживають із метою профілактики, хоча лікарі в один голос попереджають: шкоди від такого самолікування буде більше, ніж користі, передають Патріоти України з посиланням на Oбозреватель.

За чим "полюють" українці?

Боячись заразитися, українці в прямому сенсі спустошують аптеки, скуповуючи вітаміни й найпоширеніші антибіотики для лікування дихальних шляхів і ЛОР-органів.

Найперше йдеться про вітаміни групи C, D, A і препарати, що містять цинк. Серед антибіотиків важко знайти "Авелокс" і "Моксифлоксацин".

І якщо вітаміни вже є в наявності, то останніх двох позицій майже немає досі.

"Авелокс" призначають для лікування інфекційних захворювань легенів, інших органів дихання

"Моксифлоксацин" застосовують для лікування інфекційних бактеріальних захворювань, серед яких пневмонія і хронічний бронхіт

Чому не потрібно "штурмувати" аптеки?

Лікарі стурбовані такою тенденцією й акцентують увагу на тому, що бездумне вживання вітамінів без попередніх аналізів та інформації щодо стану здоров'я людини швидше зашкодить їй, ніж принесе користь.

"Наприклад, якщо вживати багато вітаміну С – можуть активізуватися камені в нирках. Був у мене колись пацієнт, який любив пити воду з лимоном уранці. Це спричинило в нього зрушення каменів у жовчному міхурі. Якщо в когось гастродуоденіт (запалення слизової оболонки шлунка, яке переходить на слизові оболонки дванадцятипалої кишки. – Ред.) або ентероколіт (одночасне запалення тонкої і товстої кишок. – Ред.), то скільки б ви вітамінів не випили, на користь вони не підуть", – пояснив лікар Тарас Жиравецький.

Інші його колеги говорять те саме. Наприклад, відома лікарка-інфекціоністка Ольга Голубовська переконана, що вживання вітамінів із метою профілактики COVID-19 або лікування хвороби не є панацеєю. Але через слабку довіру до державних інституцій люди в Україні звикли самі рятуватися. Вони черпають інформацію де завгодно, зокрема і в плані коронавірусу. І що головне – цей небезпечний процес зупинити неможливо.

"Важкі форми коронавірусу призводять до дефіциту вітамінів, тому ми їх призначаємо в комплексі. Але якщо в людини немає дефіциту вітаміну D, його вживання (без вказівок лікаря. – Ред) може досить негативно позначатися на організмі. Препарати цинку теж бездумно вживати не можна. Тільки за призначенням лікаря в постконтактний період", – зазначила вона.

Передозування та побічні ефекти вітамінів, які часто рекомендують вживати для профілактики й лікування COVID-19, можуть спричинити більш важкі наслідки, ніж сам коронавірус, уточнив дитячий лікар-інфекціоніст Сергій Крамарєв. Мовляв, немає жодного закінченого дослідження, що доводить, що вживання вітамінів має профілактичний або лікувальний ефект під час коронавірусу.

Антибіотики під час COVID-19 не можна вживати без узгодження з лікарем

Головний анестезіолог МОЗ, професор Сергій Дубров категорично не рекомендує вживання антибіотиків під час коронавірусної інфекції. Тільки в разі ускладнення стану, але призначати їх можуть лише лікарі.

Він також застеріг сімейних лікарів від використання антибіотиків у разі легкого й навіть середнього перебігу коронавірусної хвороби. Ось його слова:

  • Під час ковіду не показані антибіотики, не показані! І наступна проблема, яка чекає нас через 6-12 місяців, – це стрімка летальність від бактеріальної пневмонії або навіть від банального апендициту. Антибіотики не працюють, а лікарі часто призначають їх, коли не треба. Хоча їх вживання потребує не більше ніж 5% ковідних хворих.
  • У мене в 17-й лікарні із двох поверхів антибіотиків не отримує жоден пацієнт. Їх потребують важкі пацієнти, які перебувають на ШВЛ або з ускладненнями в реанімації.
  • А що робиться на первинному ринку? Сімейний лікар призначає 2-3 антибіотики й протигрибкових препаратів абсолютно необґрунтовано. Ми ще 17 вересня написали, що антибіотики протипоказані, якщо не доведено бактеріальну інфекцію. І що робити з такими лікарями, які призначають антибіотики всупереч протоколу, я просто не знаю.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...