Корисні поради: Як безпечно вживати антибіотики

Антибіотики — потужні ліки, які борються з бактеріальними інфекціями, ефективність яких залежить від правильного приймання.

Відкриття антибіотиків в ХХ столітті стало проривом в лікуванні інфекційних захворювань, які до недавнього часу забирали сотні життя людей. Наразі антибіотики можна придбати в будь-якій аптеці і навіть без рецепта лікаря. Але важливо пам'ятати: тільки правильне їх використання дозволяє домогтися ефективності і успіху в лікуванні, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Як приймати антибіотики? 10 важливих правил
Антибіотики — потужні ліки, які борються з бактеріальними інфекціями. Однак їхня ефективність залежить від правильного приймання препарату. Дотримуючись найважливіших рекомендацій, можна уникнути побічних ефектів лікування та прискорити процес одужання. Нижче наведемо найважливіші правила приймання антибактеріальних препаратів.
Жодного самолікування
Не приймайте антибіотики без консультації лікаря. Використання ліків, що залишився від, здавалося б, схожою хвороби, може нашкодити. Так, можна не вилікуватися, а тільки послабити свою імунну систему і піддатися ризику нових інфекцій.
Пийте антибіотик до кінця
Не припиняйте приймання препарату раніше призначеного терміну, навіть у разі поліпшення стану здоров'я. Щоб перемогти хворобу, необхідно знищити всі патогенні бактерії, в іншому разі вони знову почнуть розмножуватися і інфекція повернеться.
Запивайте ліки правильно
Не запивайте антибіотики соками цитрусових, молоком або молочними напоями. Сполуки, що містяться в соках, перешкоджають всмоктуванню препарату зі шлунково-кишкового тракту і, крім того, можуть підвищувати його кислотність, що особливо шкідливо для пацієнтів із гастритом. Молоко і молочні продукти містять багато кальцію, який вступає в реакцію з ліками з утворенням нерозчинних у воді солей, в результаті чого антибіотик всмоктується гірше — як наслідок, зменшується його ефективність. Тому найкраще запивати протибактеріальні засоби очищеною водою без газу.
Приймайте антибіотик в один і той самий час
Важливо приймати антибіотик в один і той самий час, для підтримки оптимальної концентрації ліків в організмі. Коли антибіотика недостатньо, бактерії починають розмножуватися і виробляти стійкість до ліків. Якщо ви не встигли прийняти антибіотик у встановлений час, запізнилися на 1-2 години — прийміть ліки, а потім наступну дозу за розкладом.
Ніколи не приймайте подвійну порцію ліків, оскільки накопичення антибіотиків в організмі збільшує ризик побічних ефектів.
Аналізуйте свій стан
Розвиток побічних ефектів — природне явище під час лікування. Якщо вони не особливо виражені і не погіршують самопочуття, то припиняти лікування не варто. Однак в разі розвитку сильної слабкості, алергічної реакції, діареї або блювоти слід припинити приймання ліків і звернутися до лікаря для їх заміни.
У разі задишки, набряку язика або гортані, блідості шкіри, знепритомнення негайно викличте лікаря. Такі симптоми можуть бути передвісниками небезпечного для життя анафілактичного шоку. Хоча подібне трапляється рідко, але вимагає негайної медичної допомоги.
Жодного алкоголю під час терапії
Навіть слабкі алкогольні напої взаємодіють з антибіотиками. Вони можуть перешкоджати або збільшувати їхню абсорбцію організмом, а іноді і посилювати побічні ефекти. Крім того, алкоголь знижує ефективність антибіотиків і підсилює їхній негативний вплив на печінку.
Ковтайте таблетку цілою
Антибактеріальні препарати, що випускаються в таблетках або капсулах, не слід розжовувати або виймати з оболонки. Жування антибіотика або виймання вмісту з капсули може зменшити ефективність препарату. Більш того, антибіотик, який потрапив в шлунок без оболонки, може руйнуватися соляною кислотою, що також зменшує його ефективність і збільшує негативний вплив на слизову травного тракту.
Завершіть лікування правильно
Після приймання останньої дози ліків подбайте про відновлення природної бактеріальної флори шлунково-кишкового тракту. У цьому допоможуть препарати, що містять живі культури молочнокислих бактерій. Вони відновлюють правильний склад флори і зміцнюють природні захисні сили організму, запобігаючи подальшим інфекціям.
Будьте обережними з додатковими препаратами
Під час приймання антибіотиків слід припинити використання препаратів заліза і кальцію, а також ліків, призначених для лікування гастриту з підвищеною кислотністю. Поєднання антибіотика і цієї групи лікарських засобів сприяє менш ефективній роботі антибактеріального препарату. Також не варто приймати вітаміни, оскільки вони є гарним живильним середовищем для бактерій. Почати приймання вітамінів краще після закінчення лікування, так ви допоможете організму швидше відновитися і набратися сил.
Бережіться сонця
Не відвідуйте пляж або солярій одразу після приймання антибіотиків Сонячне світло може викликати зміну кольору шкіри після вживання деяких антибіотиків. Тому після лікування протягом декількох днів варто утриматися від ультрафіолету.

Антибіотики є незамінними ліками, що рятують життя, але їхня ефективність зараз під загрозою через поширення все більш потужних механізмів стійкості серед бактерій. Найголовніша причина цього явища — невиправдане вживання ліків. Пацієнти часто приймають антибіотики самостійно, за неправильною схемою або недостатньо довго. Важливо розуміти, що будь-який вид антибіотика повинен призначатися лікарем, залежно від типу інфекції, її тривалості та, можливо, вже наявних ускладнень.

Приймайте антибіотики тільки за рекомендацією лікаря!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...