Корисні поради: Як дома виростити найдорожчу спецію в світі (фото)

​В Україні вирощують найдорожчу в світі спецію - шафран. В Україні 1 г спеції коштує майже 180 грн, за кордоном – 340.

Дорого, бо крокуси доглядають і збирають вручну. Цим займається Олег Демченко із селищіа Любимівка Каховського району Херсонської області, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.Шафран - висушені тичинки квітів крокусу. Є майже 300 видів крокусів. Для збору прянощів підходить лише крокус пурпурний. Має квітки тільки бузкового кольору.

"Шафран не любить тепло. Краще росте при похолоданні. Тому саджу його цибулини на початку вересня. Можна й у травні. Але цибулини не проростуть, якщо температура повітря перевищує 18 градусів тепла. Також влітку доводиться полоти город від бур'янів. Восени їх мало", - уточнює виробник.Цибулини варто закопати на глибину 10 см і на відстані 20 см одну від одної. Залишити міжряддя 15 см.

На одну сот­ку потрібно 100 кг посадкового матеріалу. Обійдеться у майже $600–700. Першого року вийде зібрати 100 г спеції. Наступного врожай подвоїться. Витрати на цибулини окупляться за два роки.

Крокуси не хворіють, тому не треба обприскувати. Також не вимагають частого поливу.

Зривати квіти потрібно в листопаді на світанку. В'януть за 3 дні. Якщо довго чекати, можна втратити серединки. Їх відділяють із зірваних квітів пінцетом. Розкладають на аркуші паперу, щоб висохли. Тоді складають в банку і щільно її закривають.

Шафран довго зберігається й не втрачає корисних властивостей. 3-річної витримки цінніший, ніж свіжий.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

субота, 7 червень 2025, 23:10

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...