Корисні поради: Як дома виростити найдорожчу спецію в світі (фото)

​В Україні вирощують найдорожчу в світі спецію - шафран. В Україні 1 г спеції коштує майже 180 грн, за кордоном – 340.

Дорого, бо крокуси доглядають і збирають вручну. Цим займається Олег Демченко із селищіа Любимівка Каховського району Херсонської області, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.Шафран - висушені тичинки квітів крокусу. Є майже 300 видів крокусів. Для збору прянощів підходить лише крокус пурпурний. Має квітки тільки бузкового кольору.

"Шафран не любить тепло. Краще росте при похолоданні. Тому саджу його цибулини на початку вересня. Можна й у травні. Але цибулини не проростуть, якщо температура повітря перевищує 18 градусів тепла. Також влітку доводиться полоти город від бур'янів. Восени їх мало", - уточнює виробник.Цибулини варто закопати на глибину 10 см і на відстані 20 см одну від одної. Залишити міжряддя 15 см.

На одну сот­ку потрібно 100 кг посадкового матеріалу. Обійдеться у майже $600–700. Першого року вийде зібрати 100 г спеції. Наступного врожай подвоїться. Витрати на цибулини окупляться за два роки.

Крокуси не хворіють, тому не треба обприскувати. Також не вимагають частого поливу.

Зривати квіти потрібно в листопаді на світанку. В'януть за 3 дні. Якщо довго чекати, можна втратити серединки. Їх відділяють із зірваних квітів пінцетом. Розкладають на аркуші паперу, щоб висохли. Тоді складають в банку і щільно її закривають.

Шафран довго зберігається й не втрачає корисних властивостей. 3-річної витримки цінніший, ніж свіжий.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...