Дорого, бо крокуси доглядають і збирають вручну. Цим займається Олег Демченко із селищіа Любимівка Каховського району Херсонської області, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.Шафран - висушені тичинки квітів крокусу. Є майже 300 видів крокусів. Для збору прянощів підходить лише крокус пурпурний. Має квітки тільки бузкового кольору.
"Шафран не любить тепло. Краще росте при похолоданні. Тому саджу його цибулини на початку вересня. Можна й у травні. Але цибулини не проростуть, якщо температура повітря перевищує 18 градусів тепла. Також влітку доводиться полоти город від бур'янів. Восени їх мало", - уточнює виробник.
Цибулини варто закопати на глибину 10 см і на відстані 20 см одну від одної. Залишити міжряддя 15 см.
На одну сотку потрібно 100 кг посадкового матеріалу. Обійдеться у майже $600–700. Першого року вийде зібрати 100 г спеції. Наступного врожай подвоїться. Витрати на цибулини окупляться за два роки.
Крокуси не хворіють, тому не треба обприскувати. Також не вимагають частого поливу.
Зривати квіти потрібно в листопаді на світанку. В'януть за 3 дні. Якщо довго чекати, можна втратити серединки. Їх відділяють із зірваних квітів пінцетом. Розкладають на аркуші паперу, щоб висохли. Тоді складають в банку і щільно її закривають.
Шафран довго зберігається й не втрачає корисних властивостей. 3-річної витримки цінніший, ніж свіжий.
Цей день ще називають Святом жіночої долі. День святої великомучениці Катерини щорічно відзначають 7 грудня: прислухаються до прикмет, дотримуються традицій та ворожать на свою долю, передають Патріоти України. Водночас, це давнє слов’янське свято долі...
Заговини до посту завжди починається на Пилипов день (27 листопада), звідси бере початок народна назва цієї церковної аскези. 28 листопада, для православних вірян починається Різдвяний піст, котрий встановлено на честь святкування Різдва Христового, на...