Корисні поради: Як солити гриби на зиму

Осінь - це грибна пора, і наш стіл просто рясніє від різних страв, приготованих із цих лісових дарів: смажені і мариновані гриби з картопелькою, ароматні грибні супчики, пироги з грибами й інші привабливі частування.

Але грибна пора недовговічна, і варто подбати про те, щоб заготовити їх про запас - насушити, замаринувати, законсервувати або засолити, передають Патріоти України з посиланням на tochka.net.

Солити гриби на зиму можна різними способами: холодним, гарячим, з попередньою тепловою обробкою тощо. Пропонуємо читачам рецепт соління грибів на зиму холодним способом.

Зазвичай солять білі гриби, підберезники, маслюки, підосичники, сироїжки, вовнянки, рижики, моховики, білявки, грузді, підгрузді, лисички і деякі інші сорти грибів.

  • Як солити гриби на зиму - інвентар:

Добре солити гриби на зиму в дерев'яному, емальованому, скляному або керамічному посуді. Крім того, з інвентарю тобі знадобиться дерев'яний кружок, відповідний за розміром до посуду, а також гніт, в якості якого краще використовувати чистий прокип'ячений камінь, обгорнутий чистою марлею. Не можна брати металевий, вапняковий та інший швидкопсувний гніт.

  • Як солити гриби на зиму - попередня підготовка:

Незалежно від способу засолювання, слід спочатку підготувати гриби.

Для заготівлі на зиму слід брати свіжі, молоді, не зіпсовані і не червиві гриби. Обов'язкова умова - ви повинні бути повністю впевнені в безпеці гриба, якщо маєте хоча б найменший сумнів - краще викинути такий гриб.

Засолюють як пластинчасті гриби (грузді, опеньки тощо), так і трубчасті (білі, підберезники, підосичники, моховики). При солінні пластинчасті гриби можна не сортувати за видами, але у них слід відрізати ніжки.

Деякі гриби, наприклад, білі, підберезники, підосичники, печериці, рижики, можна солити відразу ж без замочування.

Перед тим, як солити гриби грузді, вовнянки, підгруздки, сироїжки, горькушки, валуї та інші гіркуваті гриби, їх слід вимочити, щоб із них пішла гіркота. Гриби вимочують від 2 до 4 діб у холодній підсоленій воді, в прохолодному приміщенні, кожні 5-6 годин міняючи воду. Якщо гриби правильно вимочити, вони не гірчать, шляпки легко гнуться і не ламаються.

Відсортуйте, зріжте корінці, ретельно промийте і очистіть гриби, великі поріжте.

  • Як солити гриби на зиму - холодна засолка

Посуд для соління грибів обшпарюють окропом, для цього можна використовувати ялівцеві гілки.

На дно ємності викладають улюблені прянощі: листя чорної смородини та вишні, лавровий лист, часник, кріп, лист хрону, духмяний перець, гвоздику та ін.

Потім на прянощі викладають шар грибів шляпками донизу шарами завтовшки 5-8 см. Кожен шар пересипається сіллю з розрахунку 40-50 г солі на 1 кг грибів. Потім знову кладуться спеції. Рижики солять без прянощів.

Гриби накриваються чистою марлею, зверху поміщається дерев'яний кружок, а на нього - гніт. Гриби поступово осідатимуть, до них можна додавати нові, доки посуд не наповниться. Посуд із грибами залишається на засолювання при кімнатній температурі.

В процесі соління грибів слід періодично міняти тканину на чисту і обполіскувати гніт, а також стежити, щоб не з'явилася цвіль. У цьому випадку також потрібно змінити тканину, а цвіль зі стінок видалити чистою мокрою ганчіркою.

Через 5-6 днів гриби добре ущільняться, в посуді з'явиться розсіл і характерний грибний аромат. Після цього посуд із грибами потрібно поставити в холод.

Солоні гриби будуть готові в середньому через 1-2 місяці. Наприклад, рижики можна їсти через 10-12 днів, грузді - через 30-40, вовнянки - через 40, валуї - через 50-60 днів.

  • Як солити гриби на зиму – зберігання грибів

Солоні гриби зберігають у добре провітрюваному прохолодному місці з температурою приблизно 5-6°С. Не можна допускати, щоб гриби замерзли, тоді вони втратять смакові якості і будуть кришитися. При більш високій температурі гриби можуть прокиснути і зіпсуватися.

Періодично слід перевіряти, щоб гриби були занурені в розсіл, бо без розсолу гриби псуються, чорніють і пліснявіють. Якщо розсолу стало замало, то в посуд із грибами потрібно додати холодну кип'ячену воду.

Смачного!

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...