Кремль лютує: Західні ЗМІ написали, що смертність у РФ від COVID-19 на 70% перевищує офіційні дані

Станом на ранок 14 травня, в Росії зафіксовано 242 тис. 271 випадок зараження коронавірусом. При цьому кількість летальних випадків у тисячі разів менша, ніж у країнах, які поступаються за кількістю хворих.

Видання The New York Times і Financial Times у своїх матеріалах написали, що смертність від коронавірусу в Росії набагато вища офіційних показників. Це викликало бурхливу реакцію Кремля, передають Патріоти України.

11 травня NYT з посиланням на дані мерії Москви написала, що в квітні 2020 року в столиці РФ було зафіксовано більш ніж на 1,7 тис. смертей більше у порівнянні з середнім п’ятирічним показником для цього місяця. Враховуючи, що офіційна кількість померлих від COVID-19 в Москві становить 642 особи (на момент виходу матеріалу), автори дійшли висновку, що статистика смертності від коронавірусу може бути занижена в кілька разів.

На Financial Times вийшла аналогічна стаття. У ній йшлося про те, що смертність від коронавірусної інфекції в Москві й Санкт-Петербурзі може бути на 70% вище офіційних даних. У Петербурзі простежувалася та ж тенденція, що і в столиці: кількість померлих від різних причин у квітні цього року набагато вища, ніж показник минулого року. За інформацією NYT і FT, смертність у двох зазначених містах майже на 2 тис. перевищує статистику за 2019 рік.

МЗС Росії відреагувало на опубліковані статті й пригрозило позбавленням акредитації. Так, офіційний представник російського відомства Марія Захарова повідомила, що МЗС направить листа до редакції видань NYT і FT з вимогою спростувати оприлюднену ними інформацію, яка є «черговим сенсаційним антиросійським фейком». “Також адресували відповідне звернення до представника ОБСЄ зі свободи ЗМІ (Арлему – ред.) Дезиру, генсеку ЮНЕСКО (Одрі – ред.) Азулай. Аналогічні матеріали передали в секретаріат ООН, за прикладом тієї самої “інфодемії”, до боротьби з якою закликав світ генсек ООН (Антоніу – ред.) Гуттериш”, – сказала Захарова.

Водночас Комісія Держдуми з розслідування фактів втручання в справи Росії має намір просити МЗС РФ вжити заходів щодо зазначених ЗМІ, аж до позбавлення акредитації. «Далі кроки щодо FT і NYT будуть залежати від того, чи опублікують вони спростування», – прокоментувала Захарова заклик депутатів Держдуми.

Крім того, інформацію іноземних ЗМІ спростував Департамент охорони здоров’я Москви. У відомстві стверджують, що в Москві в квітні дійсно зросла смертність у порівнянні з показниками за аналогічний період у попередні роки, але всі зафіксовані причини смерті «є виключно точними». «Назвати причиною смерті СOVID-19 в інших випадках неможливо. Так, наприклад, понад 60% смертей сталися від явних альтернативних причин, таких як судинні катастрофи (інфаркт міокарда та інсульт), злоякісні захворювання 4 стадії (по суті паліативні хворі), лейкози, системні захворювання з розвитком органної недостатності (наприклад амілоїдоз і термінальна ниркова недостатність) та інших некурабельних смертельних захворювань», – йдеться в повідомленні Департаменту.

Зі сказаного владою Москви можна зробити висновки, що вони не враховують в офіційній статистиці 60% смертей від COVID-19, однак прямо про це в заяві не йдеться.

Тим часом віцепрезидент з комунікацій The New York Times Даніель Роадс заявив, що редакція не сумнівається у вірогідності опублікованого виданням матеріалу. «Ми впевнені в точності нашого матеріалу, заснованого на даних, опублікованих офіційним державним відомством та інтерв’ю з експертами державних інститутів. Ніякі факти, наведені в нашій статті, не оспорюються», – сказав Роадс.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...