Криза насувається: Турецька ліра впала до історичного мінімуму

З початку травня турецька валюта знецінилася на 3,5%, з початку року - на 22%, ставши однією з найгірших серед аналогів на ринках, що розвиваються.

На торгах у четвер ліра оновила мінімум до долара, падаючи до позначки 7,2520. На позабіржовому ринку Лондона курс вранці підскакував до 7,49 ліри за долар, передають Патріоти України з посиланням на іноземні ЗМІ.

Підтримувати валютний ринок намагається турецький ЦБ, однак запаси доларового «пороху» близькі до обнулення. При валютних резервах в 53 млрд доларів, чисті ЗВР Туреччини (мінус зобов'язання центрального банку) складають всього 25 млрд доларів. З початку року вони впали на 15 млрд доларів, або 40%.

Живучи з хронічним дефіцитом платіжного балансу і торгового балансу і значним зовнішнім боргом, виплати за яким складуть 170 млрд доларів в цьому році, Туреччина зіткнулася з колапсом туристичної галузі, за рахунок якої її економіка отримувала левову частку доходів в іноземній валюті.
ЦБ Туреччини з 2018 року проводить політику зниження процентних ставок під тиском президента Реджепа Ердогана і його нетрадиційних уявлень про монетарну політику. На думку Ердогана, високі ставки розганяють інфляцію, а не гасять її, як вважає сучасна економтеорія.
«Вони хочуть все і одразу - низьких ставок і стабільної валюти, але при цьому не мають резервів», - дивується керівник активами North Asset Management Пітер Кізлер.
«Чиновники надягають маску впевненості, звертаючись до ринку, але ринок починає розуміти, що король голий», - говорить головний валютний стратег Jefferies LLC Бред Бретчел.
Минулого четверга, 1 травня, турецький ЦБ зробив спробу директивно обмежити спекуляції з лірою, знизивши для банків ліміт на валютні операції з нерезидентами до 0,5% від капіталу. Раніше норматив становив 1%, а на початку року - 10%.
Але це тільки посилило розпродаж. «Ліра продовжить слабшати, до тих пір поки у ринку не розвіються сумніви в здатності центробанку захистити її», - каже головний прогнозист Economist Intelligence Unit Агат Демаріс.
Туреччині потрібна зовнішня допомога у вигляді вливань твердої валюти, вважає Демаріс. Але Ердоган рішуче відмовляється звертатися до Міжнародного валютного фонду і минулого тижня назвав «дурнями» тих, хто висловлював подібні ідеї.
«Ми наближаємося до точки неповернення», - говорить аналітик Commerzbank у Франкфурті Антьє Прекфке. Підтримати ліру могла б своп-лінія від Федеральної резервної системи США.
ФРС відкрила можливість отримувати долари в необмеженому обсязі для центробанків деяких країн, що розвиваються, в тому числі Мексики і Бразилії. Але для Туреччини доларовий рятувальний круг поки недоступний. «Фед небажає допомагати через високу політизації турецького ЦБ», що став «іграшкою» в руках Ердогана, зазначає Демаріс.

Початок туристичного сезону не обіцяє турецькій економіці нічого гарного: попереду повноцінний обвал сектора, який погіршить становище ліри, вважає експерт.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...